Suriye hükümeti, ülkenin kuzeyindeki en büyük şehir olan Halep'te durumu kendi lehine çevirerek Kürt güçlerini Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerini tahliye etmeye zorladı. Analistler bu gelişmelerin diplomasinin önünü açabileceğini öne sürerken Washington, Kürtler güçler ile Şam arasında ‘diyaloğu kolaylaştırmaya’ hazır olduğunu açıkladı.
Suriye Savunma Bakanlığı dün, SDG üyelerinin bölgeden çıkarılmasına ilişkin bir anlaşmanın yapılmasının ardından Şeyh Maksud Mahallesi’ndeki tüm operasyonları durdurma kararı aldığını duyurdu. Nitekim güvenlik kaynakları Reuters'a, SDG'nin baskın fraksiyonu olan onlarca Kürt savaşçının Halep'ten ayrıldığını, ordunun ise bölgedeki kalan unsurları bölgeden çıkarmak için çalışmaya devam ettiğini duyurdu. Suriye ordusu dün akşam, SDG'nin Halep şehrini İran yapımı on insansız hava aracıyla (İHA) hedef aldığını, SDG ise Türk yapımı bir İHA’nın Rakka kırsalındaki mevzilerini hedef aldığını açıkladı.
Buna karşın ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesinin ardından yaptığı açıkalamada, “Tüm tarafları azami itidal göstermeye, düşmanlıkları derhal durdurmaya ve diyaloğu yeniden başlatmaya çağırıyoruz” dedi. Barrack, Şam ile SDG arasında bu diyaloğu ‘kolaylaştırmayı’ teklif etti.
Şarku’l Avsat'a konuşan Suriye Savunma Bakanlığı'na yakın kaynaklar, Şam'ın Halep'in tamamı üzerinde kontrolünü sağlamayı ve çevresini güvenli hale getirmeyi öncelikli hedef olarak belirlediğini söyledi. Kaynaklar, diplomatik çabalarla paralel olarak askeri ve güvenlik planının sıkı bir disiplinle ilerlediğini belirtti.
Siyasi analist Abbas Şerife, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, hükümetin Halep'i kontrol altına aldıktan sonra, SDG'ye gerilimin kendi çıkarlarına aykırı olduğu mesajını ilettikten sonra ‘diplomasiye bir şans verileceğini’ söyledi.