AB, Borrell'in Ukraynalı pilotların F-16 eğitimlerinin başladığı ifadesine açıklık getirdi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

AB, Borrell'in Ukraynalı pilotların F-16 eğitimlerinin başladığı ifadesine açıklık getirdi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Ukraynalı pilotların F-16 uçakları için eğitimlerinin Polonya'da başladığı açıklamasının, Varşova'nın bu konuda bilinen istekli tutumuna atıftan ibaret olduğunu belirtti.

AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, günlük basın toplantısında AA muhabirinin sorusu üzerine, Borrell'in Ukraynalı pilotların F-16 uçakları için eğitimlerinin Polonya'da başladığı yönündeki ifadelerine açıklık getirdi.

"Modern savaş uçaklarının teslimi ve pilotların eğitimi, Ukrayna'nın belirlediği önceliklerden biridir. Eğitim faaliyetleri hakkında iletişim kurmak ise AB'ye üye devletlerin görevidir." diyen Massrali, Borrell'in eğitimlerin başladığı açıklamasının Polonya'nın bu konuda uzun süredir bilinen istekliliğiyle ilgili olduğunu söyledi.

Borrell, 23 Mayıs'ta AB savunma bakanları toplantısının girişinde eğitimlerin Polonya'da başladığını belirtmişti. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ise Ukraynalı pilotları, F-16 uçakları konusunda eğitmeye hazır olduklarını ancak ülkesinde henüz böyle bir eğitimin başlamadığını kaydetmişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dünkü açıklamasında, Polonya'nın yanı sıra Norveç, Belçika ve Portekiz'in Ukraynalı pilotlara eğitim verme konusunda istekli olduğunu bildirdiğini ifade etmiş, Ukrayna ordusuna F-16 eğitimi vermek üzere oluşturulan Avrupa koalisyonuna Danimarka ve Hollanda’nın öncülük edeceğini bildirmişti.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times