Rusya: NATO, Soğuk Savaş planlarına geri dönüyor

Lavrov, Batı’yı gelişmekte olan ülkelerden gelen barış önerilerini görmezden gelmekle eleştirdi.

Rusya: NATO, Soğuk Savaş planlarına geri dönüyor
TT

Rusya: NATO, Soğuk Savaş planlarına geri dönüyor

Rusya: NATO, Soğuk Savaş planlarına geri dönüyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 12 Temmuz’da yaptığı açıklamada, son NATO zirvesinin Batı ittifakının ‘soğuk savaş planlarına’ geri döndüğünü gösterdiğini bildirdi. Reuters haber ajansının aktardığına göre bakanlık, Kremlin’in gerekli tüm araçları kullanarak tehditlere yanıt vermeye hazır olduğuna da dikkat çekti.

Bakanlık yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Vilnius zirvesinin sonucu, Rusya’nın güvenliğine ve çıkarlarına yönelik belirlenen zorluklar ve tehditler dikkate alınarak dikkatlice analiz edilecektir. Elimizdeki tüm imkân ve yöntemlerle zamanında ve yerinde karşılık vereceğiz. Alınan kararların yanı sıra ülkenin askeri teşkilatını ve savunma sistemini güçlendirmeye devam edeceğiz.”

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Aynı şekilde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Ukrayna’daki savaşın uzamasından Batı'yı sorumlu tuttu. Ayrıca ABD ve müttefiklerini, ‘Moskova’yı hezimete uğratma planlarını’ terk etmedikçe silahlı çatışmanın sona ermeyeceği konusunda uyardı.

Lavrov, Endonezya merkezli Kompas gazetesine verdiği röportajda, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya sürekli silah pompaladığını ve Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i savaşmaya devam etmesi için zorladığını söyledi. Rus Bakan şunları söyledi:

“Öyleyse Ukrayna’daki silahlı çatışma neden durmuyor? Cevap son derece basit. Batı, hegemonyasını sürdürme planlarından ve Kiev’deki kuklalarının eliyle Rusya’yı stratejik bir yenilgiye uğratma saplantısından vazgeçene kadar devam edecek.”

Lavrov, Batı’yı ‘Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo’nun geçen yıl Moskova’ya yaptığı ziyarette ortaya koyduğu öneriler’ de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerden gelen barış önerilerini görmezden gelmekle eleştirdi. Widodo, insani yardım ve gıda güvenliğini sağlamak için ateşkes çağrısında bulunmuş, ülkesinin Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto da geçen ay, Ukrayna’nın ihtilaflı bölgelerinde referandum yapılması için bir barış önerisi sunmuştu. Ancak Kiev, bunu alayla karşıladı.

Lavrov, Zelenskiy’nin barış formülünü, ‘Rus askeri liderlerini ve politikacılarını yargılamak için özel bir mahkemenin kurulması ve savaş tazminatı olarak maddi varlıklara el konulması’ da dahil olmak üzere Rusya için bir dizi ültimatom talebi olarak nitelendirdi. “Endonezya’nın bu tür planların zararlı arka planının gayet iyi farkında olduğundan ve Ukrayna’daki savaşın son destekçilerinin yanlış söylemlerine boyun eğmeyeceğinden eminim” dedi.

Lavrov’un ifadeleri, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) bakanlar toplantısına katılmak üzere Cakarta’ya yaptığı ziyaretten önce geldi. Rusya Dışişleri Bakanı, Moskova’nın ASEAN’ın Asya- Pasifik bölgesinde istikrar ve işbirliğini sağlama çabalarını desteklediğini belirtti.

Rusya’nın Asya- Pasifik bölgesi ve Hint Okyanusu ülkelerine gıda, petrol, gaz, değerli metaller ve nadir toprak mineralleri gibi sunacağı maddeler olduğuna da dikkat çekti.



UCM kararı, İsrail'e ambargo uygulanmasını sağlayabilir mi?

STK'lerin Hollanda hükümetine karşı Lahey'de açtığı davanın görüldüğü mahkeme binası önünde protesto düzenlendi (Reuters)
STK'lerin Hollanda hükümetine karşı Lahey'de açtığı davanın görüldüğü mahkeme binası önünde protesto düzenlendi (Reuters)
TT

UCM kararı, İsrail'e ambargo uygulanmasını sağlayabilir mi?

STK'lerin Hollanda hükümetine karşı Lahey'de açtığı davanın görüldüğü mahkeme binası önünde protesto düzenlendi (Reuters)
STK'lerin Hollanda hükümetine karşı Lahey'de açtığı davanın görüldüğü mahkeme binası önünde protesto düzenlendi (Reuters)

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emrinin yankıları sürüyor. 

İsrail'in köklü gazetelerinden Haaretz'in savunma analisti Amos Harel'in kaleme aldığı yazıda, UCM kararının İsrail'e karşı silah ambargosu taleplerini artırabileceğine dikkat çekiliyor.  

Gazetenin görüştüğü Kudüs merkezli düşünce kuruluşu İsrail Demokrasi Enstütüsü'nden Eran Şamir-Borer, UCM'nin kararını eleştirirken, sürecin bu noktaya varmasında Tel Aviv yönetiminin yol açtığına işaret ediyor. 

Analist, İsrail'de Gazze savaşıyla ilgili bağımsız bir inceleme yürütülse UCM'nin böyle bir karar vermek durumunda kalmayacağını savunarak şunları söylüyor: 

Devlet hiçbir şey yapmadı, kafasını kuma gömdü.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı operasyonuyla patlak veren Gazze savaşında muhalefet kanadı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki radikal sağcı koalisyonun kararlarının incelenmesi için defalarca komisyon kurulmasını talep etmişti. Ancak Netanyahu, araştırma komisyonu kurulmasına savaş bitene kadar karşı olduğunu söylemişti. 

İsrail'in ekonomi gazetelerinden Globes'taki analizde UCM kararının, İsrail'in Gazze işgalini eleştirenlerle Tel Aviv'e silah satışının yasaklanmasını isteyenlerin elini güçlendirdiği yorumu paylaşılıyor. 

Haberde, İsrail'in askeri teçhizatının yüzde 30'unun Almanya tarafından gönderildiği hatırlatılıyor. UCM kararının, Berlin hükümetinin İsrail'e silah tedariki konusundaki ısrarcılığının zayıflamasına yol açabileceği değerlendirmesi yapılıyor. 

UCM'nin merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde yer alıyor. Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, mahkemenin tutuklama emrini uygulayacaklarını duyurmuştu. 

Ancak sivil toplum kuruluşları (STK), Hollanda'nın İsrail'e silah gönderen ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekerek ambargo talebiyle Lahey'de hükümete karşı dün dava açtı. Mahkeme, talebe ilişkin kararını 13 Aralık'ta açıklayacak.

Diğer yandan Times of Israel, UCM kararından önce de son dönemde İsrail'e silah tedarikinin durdurulması çağrılarının arttığına işaret ediyor. Haberde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İsrail'e ambargo talep ettiği mektubu 1 Kasım'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne gönderdiği hatırlatılıyor. Ortak mektupta aralarında Rusya ve Çin'in de yer aldığı 52 ülkenin imzası var. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen ayki açıklamasında Gazze savaşının sonlandırılması için İsrail'e silah ambargosu çağrısı yapmıştı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Macron'a destek verirken, Netanyahu açıklamaya tepki göstermişti. 

İsrail'in en büyük silah tedarikçisi olan ABD, UCM'yi kuran Roma Statüsü'ne taraf değil. ABD Başkanı Joe Biden, UCM kararını "rezalet" diye nitelerken, Netanyahu mahkemeyi "Yahudi düşmanlığıyla" suçlamıştı. İsrail de üye devletler arasında yer almıyor ve UCM'nin yargı yetkisini tanımıyor.

Independent Türkçe, Haaretz, Globes, Times of Israel, AP