New York, göçmenleri başka bir yere gitmeye teşvik eden broşürler dağıtacak

New York Belediye Başkanı Eric Adams (AFP)
New York Belediye Başkanı Eric Adams (AFP)
TT

New York, göçmenleri başka bir yere gitmeye teşvik eden broşürler dağıtacak

New York Belediye Başkanı Eric Adams (AFP)
New York Belediye Başkanı Eric Adams (AFP)

New York Belediye Başkanı, şehrin artık göçmenleri kabul edemeyeceğini duyurdu ve yetkililerin ABD ile Meksika sınırında broşürler dağıtacağını, bunların da insanları başka bir yere gitmeye teşvik edeceğini söyledi.

AFP'nin haberine göre, 2022 yılının Nisan ayından beri çoğu Orta ve Güney Amerika'dan 90 binden fazla göçmen şehre geldi ve bu durum hizmetleri çökme noktasına getirdi.

Eric Adams, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında "Artık şehirde yerimiz yok" dedi.

Göçmen akını, Cumhuriyetçi liderliğindeki eyaletlerin, örneğin Teksas'ın, Başkan Joe Biden'ın göç politikasına protesto olarak göçmenleri Demokratların yönettiği bölgelere göndermeye başlaması sonrası gerçekleşti.

Yetkililere göre şu anda New York City'de ya barınaklarda ya da otellerde yaşayan 54 bin göçmen dahil yaklaşık 106 bin kişi var.

Broşürler, İngilizce ve İspanyolca yazılacak ve sığınmacılara New York'taki kiraların ‘çok pahalı’ olduğunu, gıda, ulaşım ve diğer temel ihtiyaç maddeleri temininin ‘ABD’nin en yüksek’ maliyetleri olduğunu bildirecek.

Broşürlerde, "Yeni gelenlere barınak ve hizmet sağlayabileceğimize dair garanti yok" ve "ABD’de yerleşme kararı verirken, başka bir şehri düşünmenizi rica ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Adams, şehir halkı, insanların gerçekle sınırda yüzleşmesini istedi ki bunu da federal hükümetin yapması gerekirdi dedi.

Adams ayrıca bekar göçmenlerin çocuklu ailelere yer açmak için 60 gün sonra barınak için yeniden başvurmaları gerektiğini duyurdu. Kentin, göçmenlerin arkadaşları, akrabaları veya diğer ağlarla alternatif barınma seçenekleri bulmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Göçmenler için acil durum barınma yerlerinin çoğunu işleten teşkilatın üst düzey yetkilisi Ted Long, “Duyarlılığımız sonsuzdur, ancak yerlerimiz öyle değil" ifadelerini kullandı.

Demokrat olan Adams, federal hükümet ve eyalet hükümetlerini yeterli yardım sağlamamakla suçlayarak gazetecilere, "Eyalet ve federal hükümetlerin yardımı olmadan yeni gelen on binlerce kişiyi tek başımıza barındırmaya devam edemeyiz" dedi.

New York belediye başkanı, uzun süredir göçmenler için güvenli bir sığınak olan şehre yeni gelenlerin sayısını kademeli olarak sınırlamaya çalışıyor. Karşıtları ise onu, şehrin, ihtiyacı olan herkese yatak sağlamasını gerektiren barınma hakkı yasalarını ihlal etmekle suçluyor.



Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
TT

Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, federal kurumların UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili hükümet dosyalarını "tanımlamaya ve yayınlamaya" başlaması emrini vereceğini söyledi; bu, Amerikalıların on yıllardır talep ettiği bir adımdı.

Trump, Truth Social platformunda şunları yazdı: "Bu konunun yarattığı büyük ilgi göz önüne alındığında, Savunma Bakanı'ndan ve diğer ilgili bakanlık ve kurumlardan, uzaylı yaşamı, tanımlanamayan hava olayları ve uçan dairelerle ilgili hükümet dosyalarını belirleme ve yayınlama sürecini başlatmalarını isteyeceğim."

ABD Başkanı dün yaptığı açıklamada, selefi Barack Obama'nın bir podcast'te uzaylı varlıkların olduğundan rastgele bahsetmesiyle "gizli bilgileri" ifşa ettiğini iddia etmişti. Trump, Gürcistan gezisi sırasında Air Force One uçağında gazetecilere, "Konuşmayı sınırların dışına taşıdı... Bunu yapmamalıydı. Korkunç bir hata yaptı" dedi.

Cumartesi günü yayınlanan Brian Tyler Cohen ile yaptığı bir röportajda Obama'ya uzaylıların gerçek olup olmadığı soruldu. Obama şu yanıtı verdi: "Onlar gerçek ama ben onları görmedim ve 51. bölgede tutulmuyorlar. Büyük bir komplo olmadığı ve bunu Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'ndan gizlemedikleri sürece yeraltında bir tesis yok."

51.bölge, Nevada'da bulunan gizli bir Hava Kuvvetleri tesisidir ve bazıları burada uzaylı varlıkların kalıntıları ve düşmüş bir uzay gemisinin bulunduğunu tahmin etmektedir. Şerku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2013 yılında yayınlanan CIA arşivleri, buranın son derece gizli casus uçakları için bir test alanı olduğunu gösterdi.

Obama, pazar günü yaptığı bir paylaşımda, evrenin enginliği göz önüne alındığında uzaylı yaşamının olasılığının yüksek olduğunu belirterek, açıklamalarını netleştirdi. Ancak, aradaki muazzam mesafeler nedeniyle uzaylıların Dünya'yı ziyaret etme olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

Perşembe günü, uzaylı yaşamına dair herhangi bir kanıt görüp görmediği sorulduğunda Trump, "Gerçek olup olmadıklarını bilmiyorum" diye yanıt vermişti.


İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
TT

İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)

İran, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yazdığı bir mektupta, askeri saldırıya maruz kalması halinde bölgedeki "düşman gücün" üslerini, tesislerini ve varlıklarını meşru hedefler olarak değerlendireceğini bildirdi.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, dün gönderdiği mektubunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran hakkındaki açıklamalarının "askeri saldırı olasılığını çok gerçekçi bir şekilde gündeme getirdiğini" belirterek, İran'ın savaş istemediğini vurguladı. Mektupta, askeri saldırı durumunda İran'ın "kararlı bir şekilde" karşılık vereceği teyit edildi.


Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
TT

Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)

Danimarka denizcilik yetkilileri dün, ülkenin sularında demirlemiş olan İran bayraklı bir konteyner gemisinin, usulüne uygun olarak kayıtlı olmadığı gerekçesiyle alıkonulduğunu açıkladı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre konteyner gemisinin adı "Nora" idi ve Komor Adaları bayrağı taşıyordu; ancak Danimarka yetkilileri Reuters'e e-posta yoluyla Komor Adaları'nın Kopenhag'a gemiyi kayıtlarında bulamadığını bildirdiğini söyledi.

Yetkililer, "Gemi, bayrak devleti Danimarka denizcilik yetkililerine tam olarak kayıtlı ve yetkilendirilmiş olduğuna dair kanıt sunana kadar alıkonulacaktır" diyerek, gemiyi serbest bırakmadan önce inceleyeceklerini belirterek, "Denetim, hava koşulları güvenli bir şekilde izin verdiğinde gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre, "Noura" gemisi şu anda İran bayrağı altında seyrediyor.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre haberi ilk duyuran Danimarka televizyon kanalı TV2, geminin çarşamba günü bayrağını Komor Adaları'ndan İran'a değiştirdiğini belirtti. Reuters, değişikliğin ne zaman gerçekleştiğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan veriler, "Nora" gemisinin, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde yer alan ve daha önce "Cyrus" adıyla anılan bir konteyner gemisiyle aynı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) numarasına sahip olduğunu gösteriyor.

IMO numaraları, isim veya bayrak değişikliklerinden bağımsız olarak değişmeden kalan kalıcı gemi tanımlayıcılarıdır.

Cyrus, ABD Yabancı Varlık Kontrol Ofisi'nin İran yaptırım programı kapsamında belirlenmiş olup, Londra Borsası Grubu'ndan elde edilen veriler, şirketin Argon Shipping ve Rail Shipping ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Reuters, Argon Shipping ve Rail Shipping şirketlerine yorum almak için ulaşamadı.

TV2, geminin son 25 gündür limanda demirli ve kullanılmadan beklediğini bildirdi.