Yunanistan, son yarım yüzyılın en sıcak hafta sonuna hazırlanıyor

Atina'daki Akropolis, turistlerin ziyaret noktalarının başında geliyor. (AP)
Atina'daki Akropolis, turistlerin ziyaret noktalarının başında geliyor. (AP)
TT

Yunanistan, son yarım yüzyılın en sıcak hafta sonuna hazırlanıyor

Atina'daki Akropolis, turistlerin ziyaret noktalarının başında geliyor. (AP)
Atina'daki Akropolis, turistlerin ziyaret noktalarının başında geliyor. (AP)

Yunanistan'ın resmi televizyon kanalında cuma günü yapılan açıklamaya göre hafta sonu, temmuz ayını ‘son elli yılın en sıcak ayı’ yapacak sıcaklıklara tanık olacak. Açıklamada bulunan meteoroloji uzmanı, ülkenin önümüzdeki hafta da devam etmesi beklenen bir sıcak hava dalgasına tanık olduğunu bildirdi.

Ulusal Meteoroloji Servisi cuma günü öğleden sonra Atina bölgesindeki Attika'da 41 santigrat derece, ülkenin merkezindeki Teselya'da ise 44 santigrat derece sıcaklık kaydetti.

Fotoğraf Altı: Akropolis bölgesindeki turistler, yüksek sıcağa maruz kalıyor. (AP)
Akropolis bölgesindeki turistler, yüksek sıcağa maruz kalıyor. (AP)

İboya adasında 46 yaşındaki bir adam cuma günü hastaneye kaldırıldıktan sonra vücut ısısının 40 santigrat dereceye ulaşması nedeniyle yaşamını yitirdi.

Shakilda hastanesi tarafından yapılan açıklamada, ‘muhtemel ölüm nedeninin çok yüksek sıcaklıklara maruz kalmanın ardından geçirdiği kalp ve solunum yetmezliği olduğu’ belirtildi.

Pazar günü sıcaklığın Atina'da 44 santigrat dereceye, Teselya'da ise 45 santigrat dereceye yükselmesi bekleniyor.

Devlet televizyon kanalı ERT'de meteoroloji uzmanı olan Panayotis Yannopoulos “Bu hafta sonu muhtemelen son 50 yılın en yüksek temmuz sıcaklıkları kaydedilecek” dedi. “Atina'da sıcaklıklar Temmuz sonuna kadar 6 ila 7 gün boyunca 40 santigrat derecenin üzerinde olacak” diyen Yannopoulos, bunun yaz sıcağına alışkın bir Avrupa başkenti için bile olağanüstü uzun bir süre olduğuna dikkat çekti.

Özel televizyon kanalı Mega’da meteoroloji uzmanı olarak çalışan Yannis Kalianos ise bu sıcak hava dalgasını ‘uzun ve güçlü’ olarak tanımladı. “Son tahminlere göre sıcak hava dalgası önümüzdeki perşembe ve cuma günlerine, 27 ve 28 Temmuz'a kadar devam edebilir” açıklamasında bulundu.

Fotoğraf Altı: Atina'nın batısındaki Loutraki sahili. (AP)
Atina'nın batısındaki Loutraki sahili. (AP)

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre uzman, saatte 60 kilometreye varan kuzey rüzgarlarının pazar ve pazartesi günü yangınlara yol açabileceği uyarısı yaptı.

Kültür Bakanlığı'na göre, yoğun sıcak hava dalgası karşısında Atina'daki Akropolis de dahil olmak üzere Yunanistan'daki tüm arkeolojik alanlar pazar gününe kadar sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde kapalı kalacak.

Çalışma Bakanlığı şirketlere uzaktan çalışmayı teşvik etmeleri çağrısında bulunurken, Sağlık Bakanlığı gün içinde gereksiz seyahatlerden kaçınılmasını tavsiye etti.

Orman yangınları

Diğer yandan Sivil Savunma Bakanı Vassilis Kikilias ERT aracılığıyla yaptığı açıklamada “Önümüzde üç zor gün var. Dikkatli olmalıyız!” dedi.

İtfaiye ekipleri ise hafta başından bu yana özellikle Atina yakınlarında çıkan düzinelerce orman yangını sonrasında koşulların iyileştiğini ancak hala ülke genelinde 79 yangını kontrol altına almak için mücadele ettiklerini bildirdi.

Fotoğraf Altı: Atina'nın 80 km batısındaki Loutraki'de bir araç ve ve bir araba yüksek sıcaklıklar nedeniyle yandı. (AP)
Atina'nın 80 km batısındaki Loutraki'de bir araç ve ve bir araba yüksek sıcaklıklar nedeniyle yandı. (AP)

Ekiplerin sözcüsü Vassilios Vatrakoiannis cuma akşamı düzenlediği basın toplantısında “Ülke genelinde 52 yeni yangınla zor bir gün daha geçirdik. Bu hafta sonuna kadar yüksek alarm durumu devam edecek” dedi.



ABD’de göçmenler ölü olmadıklarını kanıtlamaya çalışıyor

Trump, göreve geldiğinden beri göçmenleri sınır dışı etmek için tartışmalı yöntemler kullanıyor (Reuters)
Trump, göreve geldiğinden beri göçmenleri sınır dışı etmek için tartışmalı yöntemler kullanıyor (Reuters)
TT

ABD’de göçmenler ölü olmadıklarını kanıtlamaya çalışıyor

Trump, göreve geldiğinden beri göçmenleri sınır dışı etmek için tartışmalı yöntemler kullanıyor (Reuters)
Trump, göreve geldiğinden beri göçmenleri sınır dışı etmek için tartışmalı yöntemler kullanıyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkeden sınır dışı etmek için sosyal güvenlik numaralarını sistemden sildiği göçmenler hak mücadelesi veriyor.

New York Times’ın (NYT) 10 Nisan’da yayımlanan haberinde, göçmenlerin sosyal güvenlik numaralarının, sosyal yardımdan faydalanırken hayatını kaybetmiş kişilerin bilgilerinin yer aldığı “ölüler” veri tabanına kaydedildiği aktarılmıştı.

Ülkede yasal olarak bulunma hakkına sahip yabancı uyruklu kişilerin banka hesaplarına, kredi kartlarına ve devlet yardımlarına erişimini kesmek için bu yönteme başvurulduğu belirtilmişti.

Washington Post’un (WP) bugün yayımlanan haberinde, bu yöntemle çoğu Latin Amerika kökenli en az 6 bin kişinin bilgilerinin “ölüler” veri tabanına transfer edildiği yazılıyor. Bu işlemlerin İç Güvenlik Bakanlığı ve Elon Musk’ın başında olduğu Hükümet Verimliliği Bakanlığı (DOGE) tarafından gerçekleştirildiği aktarılıyor.

Göçmenler ise “hayatta olduklarını” kanıtlayan belgelerle ABD Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak kayıtların değiştirilmesini talep ediyor. WP’nin incelediği belgelere göre geçen hafta 30’dan fazla kişinin kayıtları itiraz üzerine düzeltildi. 

Beyaz Saray Sözcüsü Elizabeth Huston, göçmenlerin teknik anlamda “ölü olarak” gösterilmediğini savunuyor. Sözcü, veri transferinden önce “ölü kişiler” veritabanının adının değiştirildiğini, buna göre işlem yapıldığını iddia ediyor.

Ancak Beyaz Saray ve Sosyal Güvenlik’ten yetkililerin WP’ye geçen hafta yaptığı açıklamalarda, sınır dışı edilmeleri için göçmenlerin bilgilerinin “ölü kişiler” veri tabanına aktarıldığı belirtilmişti.

Buna ek olarak Huston, 10 Nisan’da NYT’ye yaptığı açıklamada veritabanının adının değiştirildiğinden bahsetmemiş, “Trump’ın göçmenleri ülkeden gönderme vaadini yerine getirdiğini” söylemişti.

Independent Türkçe, Washington Post, New York Times