Fransa Nijer'e yönelik tüm kalkınma yardımları ve bütçe desteğini kesti

TT

Fransa Nijer'e yönelik tüm kalkınma yardımları ve bütçe desteğini kesti

General Abdulrahman Tchiani (AFP)
General Abdulrahman Tchiani (AFP)

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından cumartesi günü yapılan açıklamayla Fransa'nın Nijer’de seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’a yapılan askeri darbenin ardından Nijer'e yönelik tüm kalkınma yardımları ve bütçe desteğinin kesildiği duyuruldu.

Bakanlık açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:

“Paris, Nijer halkı tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Bazoum'un yeniden görevinin başında olduğu Nijer'de hiç vakit kaybedilmeden anayasal düzene geri dönülmesini istiyor.”

Sahel bölgesinin merkezinde yer alan Nijer, 20 milyon nüfuslu ve geniş çölleri olan bir ülke. Nijer aynı zamanda demografik büyüme açısından dünyanın en yüksek oranlarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), resmi internet sitesinde yayınladığı rakamlara göre dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Nijer için 2021 yılında 97 milyon euroluk bir bütçe ayırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cuma günü Papua Yeni Gine ziyareti sırasında  bölge için ‘tehlikeli’ olan Nijer'deki askeri darbeyi ‘en güçlü ifadelerle’ kınadı ve Nijer Cumhurbaşkanı Bazoum'un ‘serbest bırakılması’ çağrısında bulundu.

Nijer, Fransa'nın, cihatçı terör saldırılarıyla sarsılan ve dengeleri sık sık değişen Sahel bölgesindeki son müttefiklerinden biriydi.

İktidardaki askeri konseyin baskısıyla Barkhane Operasyonu adlı terörle mücadele operasyonunu sonlandıran ve Mali'den çekilen Fransa, şu an Nijer’de Nijer ordusuyla yaptığı iş birliği çerçevesinde bin 500 asker bulunduruyor

Nijer'deki darbe, Mali ve Burkina Faso'da ordunun iktidara el koyduğu 2020 yılından bu yana bölgedeki üçüncü askeri darbe oldu.



Arakçi: Görüşmelerde gerçekçilik ve iyi niyet devam ederse ‘olumlu sonuçlar elde etmek’ mümkün

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
TT

Arakçi: Görüşmelerde gerçekçilik ve iyi niyet devam ederse ‘olumlu sonuçlar elde etmek’ mümkün

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile dolaylı görüşmelerde gerçekçilik ve iyi niyetin devam etmesi halinde ‘olumlu sonuçlar elde etmenin’ mümkün olduğunu vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Mehr haber ajansından aktardığına göre İran ile ABD arasındaki dolaylı görüşmelerin ikinci turuna katılmak üzere Roma'yı ziyaret eden Arakçi, Tahran'a dönmeden önce İtalyan mevkidaşıyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Arakçi söz konusu telefon görüşmesinde, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'yi görüşmelerin sonucu hakkında bilgilendirdi.

Tajani, İtalya'nın bu yolun sürdürülmesinde her türlü yardıma hazır olduğunu açıkladı.

İran ile ABD arasındaki ikinci tur müzakereler dün Roma'da sona erdi ve uzman toplantıları yoluyla teknik hattın harekete geçirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Görüşmeler üçüncü turda Umman'ın başkenti Maskat'ta devam edecek.

Bir hafta içindeki ikinci dolaylı görüşmelerinde Arakçi, Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Roma'da yaklaşık dört saat süren müzakereler gerçekleştirdi ve Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi iki taraf arasındaki mesajları iletti.

Umman Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki tarafın ‘adil, kalıcı ve bağlayıcı bir anlaşmaya varmayı amaçlayan görüşmelerin bir sonraki aşamasına geçme’ konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Açıklamada olası bir anlaşmanın İran'ın ‘nükleer silahlardan ve yaptırımlardan tamamen arınmasını’ ve ‘barışçıl nükleer enerji geliştirme kabiliyetini sürdürmesini’ sağlayacağı ifade edildi.

Açıklamanın devamında, “Diyalog ve açık iletişimin, hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde ilgili tüm tarafların çıkarına olacak güvenilir bir anlaşma ve karşılıklı anlayışa ulaşmanın anahtarı olduğu vurgulandı” denildi.