Zelenskiy: ABD ve Almanya'nın hava savunma sistemleri çok etkili

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (EPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (EPA)
TT

Zelenskiy: ABD ve Almanya'nın hava savunma sistemleri çok etkili

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (EPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (EPA)

Rusya, Ukrayna’da bir kan nakli merkezinin de hedef alındığı hava saldırılarını sürdürürken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün, Ukrayna’nın ABD ve Almanya’nın hava savunma sistemlerinden ‘önemli sonuçlar’ aldığını açıkladı.

Rusya, dün başkent Moskova’da insansız hava aracı (İHA) ile son bir hafta içinde düzenlenen üçüncü saldırıda bir İHA’nın daha düşürdüğünü duyururken, hem Rus hem de Ukraynalı yetkililer tarafından yapılan açıklamalarla Ukrayna'nın Kırım'ı anakaraya bağlayan iki köprüyü bombaladığı bildirildi.

Her iki ülke de diğerinin ordusunu, silah depolarını ve altyapılarını hedef alan saldırılarını yoğunlaştırırken Ukrayna, Rusya işgalinin geçtiğimiz yıl Şubat ayında başlamasından bu yana ülkenin güneyindeki ve doğusundaki bölgelere giren Rus güçlerini bu bölgelerden çıkarmaya çalışıyor.

Rusya'nın atadığı Kırım Valisi Sergey Aksenov, Moskova'nın 2014 yılında Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım’a giden Çongar Köprüsü’nün Ukrayna tarafından düzenlenen füze saldırısı sonucunda hasar gördüğünü açıkladı.

Aksenov açıklamasında, Kırım’ın Ukrayna anakarasına bağlayan üç karayolu bağlantısından birinin de Henichesk kasabası yakınlarında bombalandığını belirtti.

Yine her iki taraftan yetkililerin açıklamalarına göre Rusya'yı Kırım'a bağlayan üçüncü bir köprü ise cuma gecesi Ukrayna Donanmasına ait bir İHA’nın patlayıcılar taşıyan bir Rus yakıt tankerini hedef alması sonucu halen trafiğe kapalı kalmaya devam ederken yetkililer 24 saat içinde İHA’lı benzer bir saldırının daha düzenlendiğini bildiriler.

Zelenskiy’den ABD ve Alman savunma sistemlerine övgü

Zelenskiy dün gece bir video kaydı aracılığıyla yaptığı açıklamada, ABD yapımı Patriot ve Alman yapımı Iris-T gelişmiş füze savunma sistemlerinin, ‘güçlü ve çok etkili olduklarını ve şimdiden önemli sonuçlar verdiklerini’ söyledi.

Zelenskiy, Ukrayna'nın geçtiğimiz hafta çeşitli tiplerde 65 füzenin ve 87'si İran yapımı Şahid model olmak üzere 178 İHA’nın düşürülmesi dahil olmak üzere Rusya’nın hava saldırılarının ‘önemli bir bölümünü’ engellediğini belirtti.

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada ise Rusya'nın 30 füze fırlattığı ve 48 hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Ukrayna ordusu tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada, “Ne yazık ki siviller arasında ölenler ve yaralananlar var. Evler ve sivil altyapı tesisleri yıkıldı” denildi.

Son saldırılardan önce Zelenskiy, cumartesi günü geç saatlerde Harkov'un doğusunda, cephe hattının 16 kilometre uzağında bulunan Kupiansk kasabasındaki bir kan merkezine hava saldırısı düzenlendiğini belirtmiş, ‘bir savaş suçu’ olarak nitelediği saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu söylemişti.

Rusya, binlerce kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine ve şehirlerin yerle bir olmasına yol açan Ukrayna’yı işgali sırasında sivilleri ve askeri hastaneleri kasten hedef almadığında ısrar ediyor.

Öte yandan Moskova'daki Vnukovo Havaalanı yetkilileri, dün, kontrolleri dışında olduğunu söyledikleri açıklanmayan nedenlerden ötürü havaalanını kapatma kararı alırken Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, dün başkentin güneyinde bir İHA’nın düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın batısındaki Rivne ve Hmelnitski şehirleri ile güneyindeki Zaporijya bölgesindeki hava üslerini hedef alan başarılı saldırılar gerçekleştirildiğini duyurdu.

Hmelnitski Vali Yardımcısı Serhiy Tyurin, hedef alınan yerler arasında Starokostyaniv'deki bir askeri hava alanının da olduğunu söyledi. Tyurin, füzelerin çoğunun düşürüldüğünü, ancak füzelerden bazılarının birkaç eve, bir kültür merkezine ve bir otobüs terminaline zarar verdiğini ve bir tahıl ambarının da alev aldığını aktardı.

Ukrayna, iki ay önce güneyindeki ve doğusundaki topraklarının yaklaşık beşte birini işgal eden Rusya ordusunu bu bölgelerden çıkarmak amacıyla zorlu bir karşı saldırı başlatmıştı.



Rusya ile üç günlük ateşkesin bitmesiyle Kiev hava saldırıları altında kaldı

Kiev'in merkezindeki bir meydan (AFP)
Kiev'in merkezindeki bir meydan (AFP)
TT

Rusya ile üç günlük ateşkesin bitmesiyle Kiev hava saldırıları altında kaldı

Kiev'in merkezindeki bir meydan (AFP)
Kiev'in merkezindeki bir meydan (AFP)

Ukraynalı yetkililer Kiev’in, Rusya ile üç gün süren ateşkesin sona ermesinin ardından bu sabaha karşı hava saldırısına uğradığını duyurdu.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in askeri yönetim başkanı Timur Tkaçenko Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Düşman insansız hava araçları (İHA) şu anda Kiev üzerinde uçuyor. Lütfen alarm durumu sona erene kadar güvenli bölgelerde kalın” ifadelerini kullandı.

Bu arada, 8 Mayıs’tan beri Kiev’de ilk kez hava saldırısı sirenlerinin devreye girdiği belirtildi.

Kiev Bölgesel Askeri İdaresi de halka sığınaklarda kalmaları çağrısında bulunarak, hava savunma sistemlerinin bölgede aktif olabileceğini bildirdi.

Öte yandan Ukrayna ve Rusya, ABD Başkanı Donald Trump tarafından ilan edilen üç günlük ateşkes süresince birbirlerini sivillere yönelik saldırılar düzenlemekle suçladı.


Ukrayna: Zelenskiy'nin eski yardımcısı kara para aklama davasına karıştı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve o zamanki genelkurmay başkanı Andriy Yermak (Reuters)
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve o zamanki genelkurmay başkanı Andriy Yermak (Reuters)
TT

Ukrayna: Zelenskiy'nin eski yardımcısı kara para aklama davasına karıştı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve o zamanki genelkurmay başkanı Andriy Yermak (Reuters)
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve o zamanki genelkurmay başkanı Andriy Yermak (Reuters)

Ukrayna Yolsuzlukla Mücadele Kurumu, dün yaptığı açıklamada üst düzey eski bir yetkilinin milyonlarca dolarlık kara para aklama ağına karıştığını duyurdu. Ukrayna basınında yer alan haberlere göre söz konusu ismin, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Özel Kalem eski Müdürü Andriy Yermak olduğu belirtildi.

Andriy Yermak, geçen yılın sonlarına kadar Zelenskiy’nin en yakın yardımcılarından biri ve Rusya’nın işgalinin büyük bölümünde sağ kolu olarak görülüyordu. Yermak, enerji sektöründeki büyük bir yolsuzluk soruşturması kapsamında evine düzenlenen baskının ardından Kasım 2025’te görevinden istifa etmişti.

Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU), yaptığı açıklamada, “organize bir grubun”, Kiev yakınlarındaki lüks bir gayrimenkul projesi üzerinden “460 milyon grivna (10,5 milyon dolar)” akladığını ortaya çıkardığını bildirdi.

Açıklamada, “Bu grubun üyelerinden biri olan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin eski başkanına suçlamalar yöneltildi” denildi. Kurum ayrıca soruşturmanın hızla sürdüğünü belirtti.

Andriy Yermak, 2020-2025 yılları arasında Zelenskiy’nin en üst düzey danışmanı olarak görev yapmıştı. Görevden ayrılması, Ukrayna’da ve siyasi çevrelerde büyük yankı uyandırdı.

Rusya ile savaşın beşinci yılına giren Ukrayna’da, son dönemde birçok büyük yolsuzluk skandalı gündeme geldi.

Zelenskiy, Yermak’ın yerine eski istihbarat şefi Kirilo Budanov’u atamıştı.


Ben-Gvir, İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırımların ardından Avrupa Birliği'ni "antisemitik" olarak nitelendirdi

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Arşiv- Reuters)
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Arşiv- Reuters)
TT

Ben-Gvir, İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırımların ardından Avrupa Birliği'ni "antisemitik" olarak nitelendirdi

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Arşiv- Reuters)
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Arşiv- Reuters)

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Avrupa Birliği’nin Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik şiddet olayları nedeniyle İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulama kararının ardından AB’yi “antisemitik” olmakla suçladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı isimlerinden biri olan Ben-Gvir, “Antisemitik bir birlikten ahlaki karar beklemek, güneşin batıdan doğmasını beklemek gibidir” dedi.

Ben-Gvir açıklamasında, “Düşmanlarımız saldırılar düzenleyip Yahudileri öldürürken, Avrupa Birliği kendini savunanların ellerini bağlamaya çalışıyor” dedi.

Avrupa Birliği’nin kararına tepki gösteren Ben-Gvir, X platformundaki paylaşımında yerleşim faaliyetlerinin devam edeceğini belirterek, “İnşa, tarım, savunma ve İsrail topraklarının tamamında yerleşim sürecek” ifadelerini kullandı.