İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile İran arasındaki esir takası anlaşmasının Tahran'ın nükleer programını durdurmayacağını ve yalnızca İran'ın ‘terörist’ vekil güçlerini finanse etmeye yardımcı olacağını söyledi.
Şarku’l Avsat’ın The Jerusalem Post'tan aktardığına göre Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “İran ile ABD arasında, İran'ın nükleer programının kaldırılmasına yol açmayan herhangi bir anlaşma, eksik bir anlaşmadır” ifadeleri yer aldı.
Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı'ndan (ANA) aktardığı habere göre açıklamanın devamında anlaşmanın “İran'ın nükleer programına son vermediği ve yalnızca İran'ın terörist vekil güçlerini finanse etmeye yardımcı olacağı” ifade edildi.
İran ve ABD, Perşembe günü esirleri takas etmek ve Güney Kore'de 6 milyar dolarlık dondurulmuş İran fonlarını serbest bırakmak için anlaşmaya vardı.
İran Dışişleri Bakanlığı, dün (Cumartesi) ABD ile yapılan esir takası anlaşmasının şartlarının uygulanması kapsamında Güney Kore'de dondurulan İran fonlarının serbest bırakılması sürecinin başladığını duyurdu.
Wall Street Journal gazetesi ise nükleer dosyayla ilgili olarak, Cuma günü bilgili kaynakların ‘İran'ın silah yapımında kullanılana yakın bir dereceye kadar zenginleştirilmiş uranyum stoklama hızını önemli ölçüde yavaşlattığını’ söylediğini aktardı.
Gazete, Tahran'ın bu adımı atmasının ABD ile gerginliğin azalmasına katkıda bulunabileceğini ve tartışmalı nükleer programıyla ilgili müzakerelerin yeniden başlamasına olanak sağlayabileceğini bildirdi.
Gazete ayrıca ABD'li ve Avrupalı yetkililerin İran'a yaz boyunca süren gerilimi azaltmak için harekete geçmesi halinde İran'ın nükleer programı da dahil olmak üzere bu yıl daha geniş müzakerelere açık olacaklarını söylediğine dikkat çekti.
İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı Fars haber ajansı, ismini açıklamadığı bilgi sahibi bir kaynağa göre, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) önceki programlarına dayanarak İran'ın nükleer faaliyetlerinin “her alanda kesintisiz olarak devam ettiğini” bildirdi. Kaynak, İran parlamentosu tarafından Aralık 2020'de onaylanan ‘stratejik adım yasasının’ nükleer anlaşmadan vazgeçme yolunun ikinci aşamasını almak için uygulandığını da sözlerine ekledi.