Netanyahu: İran-ABD anlaşması Tahran'ın vekalet savaşlarının finansmanına yardımcı oluyor

Netanyahu geçtiğimiz hafta kabine toplantısına katıldı. (Reuters)
Netanyahu geçtiğimiz hafta kabine toplantısına katıldı. (Reuters)
TT

Netanyahu: İran-ABD anlaşması Tahran'ın vekalet savaşlarının finansmanına yardımcı oluyor

Netanyahu geçtiğimiz hafta kabine toplantısına katıldı. (Reuters)
Netanyahu geçtiğimiz hafta kabine toplantısına katıldı. (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile İran arasındaki esir takası anlaşmasının Tahran'ın nükleer programını durdurmayacağını ve yalnızca İran'ın ‘terörist’ vekil güçlerini finanse etmeye yardımcı olacağını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın The Jerusalem Post'tan aktardığına göre Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “İran ile ABD arasında, İran'ın nükleer programının kaldırılmasına yol açmayan herhangi bir anlaşma, eksik bir anlaşmadır” ifadeleri yer aldı.

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı'ndan (ANA) aktardığı habere göre açıklamanın devamında anlaşmanın “İran'ın nükleer programına son vermediği ve yalnızca İran'ın terörist vekil güçlerini finanse etmeye yardımcı olacağı” ifade edildi.

İran ve ABD, Perşembe günü esirleri takas etmek ve Güney Kore'de 6 milyar dolarlık dondurulmuş İran fonlarını serbest bırakmak için anlaşmaya vardı.

İran Dışişleri Bakanlığı, dün (Cumartesi) ABD ile yapılan esir takası anlaşmasının şartlarının uygulanması kapsamında Güney Kore'de dondurulan İran fonlarının serbest bırakılması sürecinin başladığını duyurdu.

Wall Street Journal gazetesi ise nükleer dosyayla ilgili olarak, Cuma günü bilgili kaynakların ‘İran'ın silah yapımında kullanılana yakın bir dereceye kadar zenginleştirilmiş uranyum stoklama hızını önemli ölçüde yavaşlattığını’ söylediğini aktardı.

Gazete, Tahran'ın bu adımı atmasının ABD ile gerginliğin azalmasına katkıda bulunabileceğini ve tartışmalı nükleer programıyla ilgili müzakerelerin yeniden başlamasına olanak sağlayabileceğini bildirdi.

Gazete ayrıca ABD'li ve Avrupalı ​​yetkililerin İran'a yaz boyunca süren gerilimi azaltmak için harekete geçmesi halinde İran'ın nükleer programı da dahil olmak üzere bu yıl daha geniş müzakerelere açık olacaklarını söylediğine dikkat çekti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı Fars haber ajansı, ismini açıklamadığı bilgi sahibi bir kaynağa göre, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) önceki programlarına dayanarak İran'ın nükleer faaliyetlerinin “her alanda kesintisiz olarak devam ettiğini” bildirdi. Kaynak, İran parlamentosu tarafından Aralık 2020'de onaylanan ‘stratejik adım yasasının’ nükleer anlaşmadan vazgeçme yolunun ikinci aşamasını almak için uygulandığını da sözlerine ekledi.



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.