İsrail: Netanyahu Tel Aviv’de hafif raylı sistem açtı

İsrail Başbakanı Netanyahu, Tel Aviv’deki ilk hafif raylı sistemin açılışını yaptı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv’deki ilk hafif raylı tren sistemini hizmete açtı. (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv’deki ilk hafif raylı tren sistemini hizmete açtı. (EPA)
TT

İsrail: Netanyahu Tel Aviv’de hafif raylı sistem açtı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv’deki ilk hafif raylı tren sistemini hizmete açtı. (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv’deki ilk hafif raylı tren sistemini hizmete açtı. (EPA)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, aşırı sağ hükümetin sunduğu yargı reformu planına karşı bu yılın başından beri düzenlenen kitlesel protestoların gölgesinde Tel Aviv’de ilk hafif raylı tren sisteminin açılışını yaptı.

Hafif raylı sistem, Tel Aviv’in kuzeydoğusundaki Petah Tikva banliyösünü güneydeki Bat Yam banliyösüne bağlayan 24 kilometre boyunca hizmet verecek.

Netanyahu, Petah Tikva’daki törende, “Bugün İsrail’de şenlikli bir gün. Bu ulaşımda bir devrim. Tarihsel bir vizyon gerçekleşti” dedi. Bu esnada çevrece onlarca kişi protesto düzenlemekteydi.

Hafif raylı sistemin açılışı sırasında, yargı reform planına karşı onlarca gösteri düzenlendi. (Reuters)

Cuma günü (18 Ağustos) resmi olarak halka açılacak olan demiryolu, aralarında 10 metro istasyonunun da bulunduğu 34 istasyondan geçecek. 2013 yılında yapılması planlanan projenin maliyeti yaklaşık 381 milyon dolara mal oldu.

Yeni ulaşım hizmeti, Yahudilerin haftalık bayramı olan cumartesi günleri toplu taşıma araçlarını kullanıp kullanmamaları konusunda tartışmalara yol açtı.

Netanyahu’nun iktidar koalisyonunun bir parçası olan aşırı Ortodoks partiler, cumartesi günleri her türlü faaliyete karşı çıkıyor.

Şarku’l Avsat’ın Tel Aviv merkezli Yediot Ahronot gazetesinden aktardığına göre Hafif raylı sistem, Netanyahu hükümetine ve yargı reform planına karşı protesto gösterileri sırasında Tel Aviv’de hizmet verecek.

Açılış törenine katılmayan Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Huldai, hükümetin planının muhalifleri arasında yer alıyor. Huldai Yediot Ahronot’a verdiği demeçte şunları söyledi:

“Demiryolu hattı hizmete başladığı için mutluyum, ancak ülkenin yönetilme biçimine karşı protesto hareketinin bir parçasıyım”

Tel Aviv’de cumartesi akşamları düzenlenen haftalık gösterilere on binlerce İsrailli katıldı.

Geçtiğimiz ay İsrail parlamentosu yargı reformu planında, yüksek mahkemenin hükümet kararlarını bozma yetkilerini sınırlamayı amaçlayan ‘makullük’ maddesi olan kilit bir maddeyi onayladı.

Muhalifler, maddenin hükümeti daha otoriter hale getirmesinden korkuyor. Aşırı sağcı hükümet, reformları seçilmiş milletvekilleri ile yargı arasındaki ilişkiyi yeniden dengelemek için gerekli görüyor. Muhalifler, yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya olan başbakanı bunu kişisel çıkarlar için kullanmakla suçluyor.

Önerilen plan Yargıtay hakimlerinin atanmasına ilişkin bir madde ve bakanlıklara bağlı hukuk müşavirlerini sınırlayan bir maddeyi de içeriyor.



Rubio: Hamas'ın elindeki tüm tutukluların cenazeleri teslim edilene kadar dinlenmeyeceğiz

Rehine Ronen Engel'in cenaze törenine katılan İsrailliler, Güney İsrail'deki Gazze sınırına yakın Nir Oz Kibbutz'unda (EPA)
Rehine Ronen Engel'in cenaze törenine katılan İsrailliler, Güney İsrail'deki Gazze sınırına yakın Nir Oz Kibbutz'unda (EPA)
TT

Rubio: Hamas'ın elindeki tüm tutukluların cenazeleri teslim edilene kadar dinlenmeyeceğiz

Rehine Ronen Engel'in cenaze törenine katılan İsrailliler, Güney İsrail'deki Gazze sınırına yakın Nir Oz Kibbutz'unda (EPA)
Rehine Ronen Engel'in cenaze törenine katılan İsrailliler, Güney İsrail'deki Gazze sınırına yakın Nir Oz Kibbutz'unda (EPA)

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bugün yaptığı açıklamada, Hamas tüm esirlerin cenazelerini iade edene kadar ABD'nin rahat olmayacağını vurguladı.

Rubio, X platformundaki açıklamasında, cenazeleri Hamas tarafından tutulan iki Amerikalının aileleriyle yaptığı görüşmede, ülkesinin Hamas'ın tüm esirlerin cenazelerini iade etmesi konusundaki kararlılığını teyit ettiğini belirtti.

Hamas, dün ateşkes anlaşmasının ayrıntılarını ve sahada başarıya ulaşması ve uygulanması konusundaki kararlılığını teyit etti. Gazze'deki İsrailli esirlerin kalan cenazelerinin teslimini tamamlamak için çalıştığını açıkladı.

Hamas'ın baş müzakerecisi Halil el-Hayye, bu hafta hareketin anlaşmayı sonuna kadar sürdürme kararlılığını vurguladı.

Ceset meselesiyle ilgili olarak, "Anlaşmada belirtildiği gibi tüm cesetleri geri alma ve iade etme konusunda ciddiyiz" ifadesini kullandı.

El-Hayye, "Gazze Şeridi'ndeki yoğun yıkım ve arazinin değişen yapısı nedeniyle (cesetleri geri almada) büyük zorluklarla karşı karşıyayız. Cesetleri geri almak zaman alıyor ve kapsamlı ekipman gerektiriyor. Ancak kararlılık, irade ve Allah'ın izniyle, bu konuda tam bir sonuca varacağız" şeklinde konuştu.


Trump, Malezya'ya giderken Katar Emiri ve başbakanıyla bir araya gelecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'da gazetecilere konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'da gazetecilere konuşuyor (Reuters)
TT

Trump, Malezya'ya giderken Katar Emiri ve başbakanıyla bir araya gelecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'da gazetecilere konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'da gazetecilere konuşuyor (Reuters)

Beyaz Saray'dan bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgesel zirve için Malezya'ya giderken Katar Emiri ve başbakanıyla bir araya geleceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun Katar'da Trump'a eşlik edeceğini de ifade etti.


Time'ın Trump kapağı, meşhur bir Nazi'yi mi işaret ediyor?

(Reuters)
(Reuters)
TT

Time'ın Trump kapağı, meşhur bir Nazi'yi mi işaret ediyor?

(Reuters)
(Reuters)

Mike Bedigan 

Donald Trump'ın, Time Dergisi'nin ön kapağındaki son fotoğrafının, savaş suçundan hüküm giymiş bir Nazi'nin meşhur portresine gönderme yapıyor gibi göründüğü bildirildi.

Yeni sayının gelecek hafta basılı halde yayımlanmasından önce paylaşılan fotoğrafta ABD Başkanı, Resolute Masası'na yaslanmış, ellerini kavuşturmuş halde görünüyor ve arkasındaki iki bayrak kendisini çerçeveliyor. Üstünde "TRUMP'IN DÜNYASI" yazıyor.

Sosyal medya kullanıcıları bu fotoğraf ve kompozisyonunun, Arnold Newman tarafından Newsweek için çekilen, Alman sanayici Alfried Krupp'un 1963 tarihli ünlü portresini anımsattığına dikkat çekmekte gecikmedi.

II. Dünya Savaşı sırasında Naziler için büyük bir silah imalathanesi işleten Krupp daha sonra şirketinin Yahudileri, savaş tutsaklarını ve diğerlerini köle işçi olarak kullanması nedeniyle savaş suçundan hüküm giydi. 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak sadece üç yıl yattıktan sonra affedildi.

Yahudi Newman'ın ilk başta çekmeyi reddettiği psikolojik açıdan zorlayıcı bu fotoğrafta Krupp da parmaklarını birbirine kenetlemiş bir şekilde kameraya doğru eğilmiş ve fabrikasının iki sütununun arasında çerçevelenmiş halde görülüyor. Işıklandırma, ürkütücü bir şekilde korku filmlerini andırıyor.
 

Yeni sayının gelecek hafta basılı halde yayımlanmasından önce paylaşılan fotoğrafta ABD Başkanı, Resolute Masası'na yaslanmış, ellerini kavuşturmuş halde görünüyor ve arkasındaki iki bayrak kendisini çerçeveliyor (Time Dergisi / Stephen Voss)Yeni sayının gelecek hafta basılı halde yayımlanmasından önce paylaşılan fotoğrafta ABD Başkanı, Resolute Masası'na yaslanmış, ellerini kavuşturmuş halde görünüyor ve arkasındaki iki bayrak kendisini çerçeveliyor (Time Dergisi / Stephen Voss)

Time fotoğrafçısı Stephen Voss, eserini Instagram'da paylaştıktan sonra kendisine bu benzerlik soruldu. Bir kullanıcı, "Burada Arnold Newman'ın Krupp portresine mi atıf yapıyorsunuz?" diye yazdı.

The Daily Beast'in aktardığına göre Voss yorumu beğense de sonrasında beğenisini geri çektiği görüldü.

The Independent, kendi fotoğrafıyla Newman'ınki arasında herhangi bir benzerlik kurma niyeti olup olmadığıyla ilgili yorum almak için Voss'la temasa geçti.

Time Dergisi, Daily Beast'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Hiçbir bağlantı yok ve aksini öne süren iddialar tamamen asılsızdır. Bu fotoğraf çekiminde, TIME dergisinin kendi kapakları da dahil Oval Ofis'teki eski başkan portreleri referans alındı. Sosyal medyadaki spekülasyonları önemli saymak pervasızlıktır ve yanlış bilginin yayılmasına katkıda bulunur.

Time Dergisi'nin sahibi ve Salesforce'un CEO Marc Benioff daha önce Trump'a desteğini açıklamış ve başkanın Ulusal Muhafız birliklerini San Francisco'ya gönderme önerisini "tamamen desteklediğini" belirtmişti.

Trump, güneşin tepesine vurduğu, alçak açıdan çekilmiş pek de hoş olmayan bir fotoğrafının yer aldığı son Time kapağından memnun kalmamıştı.
 

Trump, Time'ın son kapak fotoğrafından hoşnut kalmadı (Time)Trump, Time'ın son kapak fotoğrafından hoşnut kalmadı (Time)

Trump, sosyal medyada öfkeyle, "Time Dergisi benim hakkımda nispeten iyi bir haber yazdı ama fotoğraf Tüm Zamanların En Kötüsü olabilir" diye yazmıştı.

Saçlarımı 'yok etmişler' ve sonra başımın üzerinde, yüzen bir taç gibi görünen ama son derece küçük bir şey var. Gerçekten tuhaf! Alçak açılardan fotoğraf çekmeyi hiç sevmezdim ama bu çok kötü bir fotoğraf ve eleştirilmeyi hak ediyor. Ne yapıyorlar ve neden?

Independent Türkçe,independent.co.uk/news