İsrail’deki yargı değişiklikleri ordunun yeteneklerini etkiler mi?

Yargı değişikliğine karşı Tel Aviv’de düzenlenen protestolar (AFP)
Yargı değişikliğine karşı Tel Aviv’de düzenlenen protestolar (AFP)
TT

İsrail’deki yargı değişiklikleri ordunun yeteneklerini etkiler mi?

Yargı değişikliğine karşı Tel Aviv’de düzenlenen protestolar (AFP)
Yargı değişikliğine karşı Tel Aviv’de düzenlenen protestolar (AFP)

İsrail’de Knesset’in onayladığı yargı değişikliklerinin ordu etkinliğini düşürdüğüne ve ordu saflarında, özellikle Hava Kuvvetleri’nde yaygın bir öfke dalgasına yol açtığına dair spekülasyon sürüyor.

Şarku’l Avsat’ın İsrail merkezli Kanal 11’den aktardığı habere göre, Knesset Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi’nde geçen hafta yapılan gizli görüşmelerde, kıdemli askeri yetkililer, askerler ve subayların gönüllü hizmet yapmaktan vazgeçmesi ve ordu personeli arasındaki coşkunun azalması nedeniyle ordu yeteneklerindeki düşüşü kabul etti.

Üst düzey ordu komutanları, yargı değişikliği krizinin devam etmesi halinde, ordunun hazırlık safhasında meydana gelen hasara ek olarak, İsrail Hava Kuvvetleri ve Askeri İstihbarat’ın hazırlık durumunun haftalar veya birkaç ay içinde azalacağı konusunda uyardı.

Haaretz gazetesi ise, askeri yetkililerin, söz konusu krizin tıbbi birimlerin yanı sıra donanma ve siber birimleri de etkileyebileceğine dikkat çektiğini bildirdi.

Toplantıya katılan yetkililer, hükümetin sorumsuzca hareket etmesi veya herhangi bir üyesinin provokasyonu nedeniyle yedek askerlerin emirlere uymamayı veya olası bir savaşa katılmamayı seçebileceklerini söyledi.

Gazeteye göre bu konu, ordu etkinliğindeki düşüşün nedenini öğrenmek için Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi tarafından bir soruşturma komisyonu oluşturma olasılığını düşündürdü.

Orduda bölünme

Knesset üyesi Cemal Zahalka, AWP’ye yaptığı açıklamada, kriz nedeniyle orduda bölünme olduğunu söyleyerek, askerliğe devam etmeyeceğini beyan eden onbinlerce subay ve yedek asker olduğuna dikkat çekti.

Yedek asker ve subayların ‘İsrail havacılığının bel kemiği’ olduğunun altını çizen Zahalka, ‘görevi yerine getirmeme’ kararının hava kuvvetlerine güçlü ve büyük bir darbe olduğunu söyledi.

İsrail ordusundaki tüm seçkin birimlerin büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu dile getiren Zahalka, “Kriz sadece yedek kuvvetlere değil, düzenli kuvvetlere de ulaştı” dedi.

Zahalka, daha fazla yargı değişikliği yasası çıkarsa durumun daha da kötüleşeceğine ve daha fazla askeri birimin hizmetten uzaklaşabileceğine işaret ederek, ordunun büyük bir kriz yaşadığını ve bu krizin nereye varacağını kimsenin bilmediğini söyledi.

ABD ile ilişkiler ve ekonomik durumla ilgili başka sorunlar olduğunu ve bunun İsrail’in silah satın alma kabiliyetini etkilediğini de sözlerine ekledi.

Gerçek kriz

Aynı bağlamda, emekli Tümgeneral olan askeri uzman Wassef Erekat, askerliği reddettiklerini açıklayan yedek erler, pilotlar ve güvenlik ve istihbarat personelinin sayısının arttığına işaret etti.

Erekat AWP’ye yaptığı açıklamada, “İsrail ordusunda gerçek bir kriz var ve bu derin bir şekilde ortaya çıkıyor” dedi.

Bunun her geçen gün derinleşen bir kriz olduğunu dile getiren Erekat, “Gerek Genelkurmay Başkanı, gerekse İsrail Savunma Bakanı tarafından, durum böyle devam ederse ordunun eski haline dönmeyeceğine dair açıklamalar var” dedi.

Erekat, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun aceleyle Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının başkanları ile bir toplantı yaptığını ve onları ordu kabiliyetlerinin gerilediğine dair açıklamalarından dolayı azarladığını da öne sürdü.

Askeri uzman, Genelkurmay Başkanı’nın Netanyahu’ya “Durum ciddi olduğunda tarafsız kalamayız” diyerek yanıt verdiğini, yani orduya ve performansına yönelik tehlikeyi hissettiklerini sözlerine ekledi.

Knesset’in İsrailli üyesi Abdullah Ebu Maruf, “İsrail toplumuna göre ordu en kutsal yerlerden biridir ve dokunulamazdır, buna dokunulduğunda temel bir artere dokunulmuş olur” dedi.

Ebu Maruf, “Subaylar, yedek askerler ve pilotlar ordudaki işlerine gönüllü olarak devam etmeyi reddettiklerinde, bu, İsraillilerin on yıllardır alışkın olduğu dokunulmazlığı etkiler” ifadelerini kullandı.

Knesset üyesi, İsrail Genelkurmay Başkanı’nın bu durumun ‘küçümsenmemesi’ konusunda uyardığını da sözlerine ekledi.

Abartı

Emekli Tümgeneral olan askeri uzman Yusuf Şarkavi de, çeşitli medya organlarının bahsettiği gibi ‘İsrail ordusunun caydırıcılığının azaldığına’ dair iddiaları reddetti.

Şarkavi, İsrail ordusunun caydırıcı gücünün azaldığına dair iddiaların bir ‘abartı’ olduğunu söyleyerek, “Verimliliğin, caydırıcılıktaki düşüşle kesinlikle hiçbir ilgisi olmadığını düşünüyorum” dedi.

Askeri uzman, İsrail ile bir savaş durumunda yedek kuvvetlerin askeri birliklere katılmayı reddetmeyeceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı;

“İsrail’in güvenliği onlar için her şeyin üstündedir. İsraillileri birleştiren şey ordudur ve İsrail ordusu çok moderndir ve yeterli güce sahip olan Hava Kuvvetleri’ne güvenir.”

Şarkavi, İsrail Kara Kuvvetleri’nin ise güçlendirildiğini ve Donanma’ya ek olarak çok güçlü bir zırh gücüne sahip olduğunu da sözlerine ekledi.



Trump'a ağır darbe: ABD Temsilciler Meclisi İran savaşını bitirebilecek bir adımı destekledi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, oturum başlamadan önce gazetecilere açıklamalarda bulunurken (AP)
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, oturum başlamadan önce gazetecilere açıklamalarda bulunurken (AP)
TT

Trump'a ağır darbe: ABD Temsilciler Meclisi İran savaşını bitirebilecek bir adımı destekledi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, oturum başlamadan önce gazetecilere açıklamalarda bulunurken (AP)
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, oturum başlamadan önce gazetecilere açıklamalarda bulunurken (AP)

ABD Temsilciler Meclisi dün, Demokratların önerdiği ve Kongre'nin savaş yetki kararnamesi çıkarmasına kadar İran ile savaşı durdurmayı amaçlayan bir karar tasarısını destekledi. Bu sonuç, Başkan Donald Trump'ın partisi Cumhuriyetçiler içinde bile söz konusu savaşa yönelik kaygıların arttığını gözler önüne serdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, artan muhalefetin açığa çıkmasını önlemek amacıyla iki hafta önce savaş yetkileri kararı oylaması yaklaşırken meclis çalışmalarını aniden askıya almıştı. Ancak savaşın sürmesi ve Trump'ın hızlı bir çözüm için müzakere etmekte güçlük çekmesiyle birlikte hoşnutsuzluk giderek büyüdü. Oylama 215'e karşı 208 oyla sonuçlandı. Temsilciler Meclisi genel kurulunda alkış sesleri yükseldi.

New Yorklu Demokrat Meclis Grubu Lideri Hakeem Jeffries daha önce yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Bu pervasız, maliyetli ve tercihle girilen savaş bugün sona ermeli. Tek ihtiyacımız birkaç Cumhuriyetçinin bize katılması. Bu savaş Amerikalı vergi mükelleflerine 100 milyar dolardan fazlaya mal oldu; bu devasa bir rakam. Üstelik ülkemizi İran karşısında daha zayıf bir konuma düşürdü."

Savaşa yönelik muhalefet giderek güçleniyor. Temsilciler Meclisi'nin İran'a karşı savaşı kısıtlama girişimi dördüncü kez olmakla birlikte, tasarının geçirilmesinde başarıya ulaşılan ilk oylama oldu. Senato ise geçtiğimiz ay, az sayıda Cumhuriyetçi senatörün Başkan Trump’la ters düşmesi sonucu kendi savaş yetkileri kararını kabul etmişti. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Başkan Trump’ın kendi partisinden gördüğü bu türden bir muhalefete oldukça nadir rastlanıyor.


ABD Dışişleri Bakanlığı: Lübnan ile İsrail ateşkes anlaşmasına vardı

Soldan sağa doğru, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Mike Huckabee, Başkan Trump'ın yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Michael Needham ve ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Michel Issa, salı günü gerçekleştirilen müzakere oturumuna katıldı (AP)
Soldan sağa doğru, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Mike Huckabee, Başkan Trump'ın yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Michael Needham ve ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Michel Issa, salı günü gerçekleştirilen müzakere oturumuna katıldı (AP)
TT

ABD Dışişleri Bakanlığı: Lübnan ile İsrail ateşkes anlaşmasına vardı

Soldan sağa doğru, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Mike Huckabee, Başkan Trump'ın yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Michael Needham ve ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Michel Issa, salı günü gerçekleştirilen müzakere oturumuna katıldı (AP)
Soldan sağa doğru, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Mike Huckabee, Başkan Trump'ın yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Michael Needham ve ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Michel Issa, salı günü gerçekleştirilen müzakere oturumuna katıldı (AP)

 

 

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada, Lübnan ve İsrail’in Washington'da yürütülen müzakerelerin ardından ateşkes konusunda anlaştığı bildirildi.

İki ülke, kırılgan ateşkesin yenilenmesi ve Hizbullah'ın dışarıda bırakılacağı Lübnan güvenlik bölgelerinin oluşturulması üzerinde mutabık kaldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın arabuluculuğuyla gerçekleştirilen dördüncü müzakere turunun ardından duyurulan ortak bildiride iki taraf, ateşkesin ‘Hizbullah'ın tam anlamıyla silah bırakması ve tüm üyelerinin Litani Nehri'nin güneyindeki bölgelerden çekilmesi’ koşuluna bağlı olduğunu ifade etti. Güvenlik bölgelerinin nasıl oluşturulacağı henüz netlik kazanmamış olsa da anlaşma, söz konusu bölgelerin Lübnan ordusu tarafından tam kontrolünün sağlanmasını öngörüyor.

Açıklamada, “Bu adımlar, kapsamlı bir barış ve güvenlik anlaşmasına doğru ilerleme kaydedilmesini mümkün kılacak” denildi. Ayrıca “Tüm ülkeler, İsrail ile Lübnan arasındaki ilişkinin geleceğinin iki egemen hükümet tarafından belirlenmesi gerektiğini teyit etti ve herhangi bir ülkenin ya da devlet dışı aktörün Lübnan'ın geleceğini rehin almasına yönelik her türlü girişimi reddetti” ifadelerine yer verildi.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre bildirinin bu son bölümü, Hizbullah'ı destekleyen ve İran ile ABD arasındaki savaşı sona erdirecek kapsamlı bir anlaşmanın parçası olarak İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının durdurulması şartını öne süren İran'a atıfta bulunuyor. Hizbullah ise İsrail-Lübnan görüşmelerine katılmıyor.


Teksas'ta bir hayvanın "vidalı kurt" larvalarıyla enfekte olması üzerine Amerika'da panik yaşandı

'Yeni Dünya vidalı kurdu' parazit sineğinin larvaları (Reuters)
'Yeni Dünya vidalı kurdu' parazit sineğinin larvaları (Reuters)
TT

Teksas'ta bir hayvanın "vidalı kurt" larvalarıyla enfekte olması üzerine Amerika'da panik yaşandı

'Yeni Dünya vidalı kurdu' parazit sineğinin larvaları (Reuters)
'Yeni Dünya vidalı kurdu' parazit sineğinin larvaları (Reuters)

ABD Tarım Bakanlığı (USDA), dün akşam yaptığı açıklamada, larvaları sıcakkanlı hayvanlar canlıyken onların dokularıyla beslenen parazit bir sinek türü olan "Yeni Dünya vidamsı kurdu" (New World Screwworm) vakasını bir buzağıda tespit ettiklerini resmen doğruladı. Bu gelişme, ülke genelindeki büyükbaş hayvan sürüleri için ciddi ve yeni bir tehdit anlamına geliyor.

Vakanın, ABD-Meksika sınırının yaklaşık 48 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Teksas'ın La Pryor kasabasındaki bir buzağıda kesinleştiği bildirildi. Bu durum, parazitin geçtiğimiz yıl boyunca Meksika genelinde kuzeye doğru yayılmasıyla birlikte yerel bir salgına karşı teyakkuza geçen Amerikalı besiciler için büyük bir darbe oldu.

Sürü sayısı son 75 yılın en düşük seviyesinde

ABD Tarım Bakanı Brooke Rollins, 1966 yılından bu yana Teksas’ta görülen bu ilk vakanın, şu an için ülkede doğrulanmış tek vaka olduğunu belirtti.

Bu parazit salgını, halihazırda son 75 yılın en düşük seviyesine gerileyen ABD büyükbaş hayvan varlığını daha da riskli bir noktaya taşıyabilir. Ülkedeki arz yetersizliği, hâlihazırda sığır eti üretiminin düşmesine ve tüketiciler için fiyatların rekor seviyelere çıkmasına neden olmuştu.

Uzmanlar, parazitin yayılması durumunda Teksas hayvancılık endüstrisinin yaklaşık 1.8 milyar dolarlık devasa bir ekonomik kayıpla karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor. Bu gelişme, zararlının ülkeye girişini engellemek için harcanan milyonlarca dolarlık federal çabalara indirilmiş bir darbe olarak nitelendiriliyor. Söz konusu sinek türü insanlara ve evcil hayvanlara da bulaşabiliyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre uzmanlar insanlar için riskin oldukça düşük ve enfeksiyon vakalarının nadir olduğunu vurguluyor. Ayrıca bu parazitin gıda güvenliği açısından bir risk oluşturmadığı ifade edildi.

Vidamsı kurt nasıl zarar verir?

Vidamsı kurtlar, dişi parazit sineklerin yumurtalarını sıcakkanlı hayvanların açık yaralarına veya mukoza zarlarına bırakmasıyla oluşur. Yumurtadan çıkan yüzlerce larva, keskin ağız yapılarını kullanarak canlı eti delip içeri doğru ilerler ve müdahale edilmediği takdirde konakçı hayvanın ölümüne yol açar. Zararlı, ağırlıklı olarak enfekte hayvanların sevkiyatı yoluyla yayılım gösterir.