Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan', Japonya için önemli bir ortak

Riyad ve Tokyo derin stratejik diyaloguna doğru ilerliyor

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi.
Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi.
TT

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan', Japonya için önemli bir ortak

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi.
Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi.

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, Riyad ile Tokyo arasındaki stratejik diyalogu ve Japonya-Körfez ilişkilerini derinleştirme adımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hayashi, Japonya ve Körfez yönetimleri arasındaki bakanlar toplantısının öncesinde Riyad'a yaptığı ziyaretin, en üst düzeyde güvenlik ve siyasi koordinasyonun sağlanması ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik etkili unsurlara dayandığını aktardı.

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Yoshimasa, Japonya ve Körfez ülkeleri bakanlar toplantısının, stratejik görüş alışverişin yanı sıra bölgesel ve küresel meselelere ilişkin ortak bir vizyonun netleştirilmesi çalışma çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi. İki taraf arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin 2024 yılında yeniden başlamasını kısa sürede tamamlamayı sabırsızlıkla beklediğini ifade eden Japon Bakan, Tokyo ile Körfez arasındaki ticaretin geçtiğimiz yıl 100 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

Hayashi, her iki tarafta da büyük potansiyellerin mevcut olması ışığında Riyad ile Tokyo arasındaki stratejik ilişkilere atıfta bulunarak, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile yaptığı görüşmelerde stratejik diyalog, iki ülke arasındaki tarihi dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi, bölgesel ve küresel güvenlik sorunlarına ilişkin koordinasyonun artırılmasını ele aldıklarını kaydetti. Ayrıca, Ukrayna krizini kontrol altına almaya yönelik Cidde toplantısının Kiev'de adil ve kalıcı bir barışın tartışılması için önemli bir fırsat sağladığını vurguladı.

Suudi Arabistan'ın enerji sektöründe Japonya için önemli bir ortak olduğunu ancak ikili iş birliklerinin sektör dışında da hızla genişlediğine dikkati çeken Hayashi, yeşil ekonomiye geçişi teşvik etmenin ve karbon emisyonlarını ortadan kaldırmanın yanı sıra Ortadoğu bölgesini temiz enerji ve hayati minerallerin tedariki için küresel bir merkeze dönüştürmeyi amaçlayan yeni bir ikili işbirliği girişimi olduğunun altını çizdi.

Japonya Dışişleri Bakanı ülkesinin Tayvan konusundaki kararlı tutumuna bağlılığını yineleyerek "Diyalog seçeneği yok, ortak tutumu Çin'e iletmek için ortaklarla birlikte çalışacağım” dedi. Ayrıca Japonya’nın özgür ve açık bir Hint-Pasifik vizyonunu desteklemek için çok çalıştığına işaret ederek, sürekli olarak Güneydoğu Çin Denizi'ndeki durumu kontrol altına almaya çalıştıklarını aktardı. Hayashi bunun yanı sıra Tayvan'la ilgili sorunların diyalog yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmesini gerektiğini vurguladı.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times