İranlı eski diplomat Pak Ayin: "Tahran yönetimi, Azerbaycan-Ermenistan ihtilafında tarafsız kalmalıdır"

İran'ın eski Azerbaycan Büyükelçisi Muhsin Pak Ayin,​​​​​​​ Azerbaycan ile Ermenistan arasında son günlerde yaşanan gerilimde Tahran yönetimine tarafsız kalması çağrısı yaptı

(AA)
(AA)
TT

İranlı eski diplomat Pak Ayin: "Tahran yönetimi, Azerbaycan-Ermenistan ihtilafında tarafsız kalmalıdır"

(AA)
(AA)

İran İşçiler Haber Ajansı'na (ILNA) konuşan Pak Ayin, son günlerde Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gerilime dair değerlendirmelerde bulundu.

Pak Ayin, "Tahran yönetimi, Azerbaycan'la Ermenistan ihtilafında aktif tarafsızlık politikası izlemelidir. Aynı zamanda sınırlarını tam olarak gözetlemeli ve gerektiğinde harekete geçmelidir" dedi.

Söz konusu sorunun öncelikle Bakü ile Erivan yönetimleri tarafından çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret eden Pak Ayin, "İki taraf arasındaki müzakerelerin; birbirlerinin toprak bütünlüğünün kabul edilmesi, coğrafi sınırların değiştirilmemesi ve Ermenilerin haklarına saygı gösterilmesi çerçevesinde bir an önce çözüme kavuşturulmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

İranlı eski diplomat,"Laçin Koridoruyla ilgili son gelişmelere bakıldığında, koridor Azerbaycan'a aittir ve bu ülkenin toprak bütünlüğü içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle Azerbaycan burada egemenlik hakkına sahiptir. Karabağ'a silah göndermek gibi, eğer tehlikeli bir durum varsa, Azerbaycan egemenlik hakkını kullanarak, Laçin Koridorunu kapatabilir" değerlendirmesinde bulundu.



Yetkililer: ABD'den sınır dışı edilenleri taşıyan uçak Güney Sudan'a ulaştı

Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)
Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)
TT

Yetkililer: ABD'den sınır dışı edilenleri taşıyan uçak Güney Sudan'a ulaştı

Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)
Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)

Juba havaalanında görevli iki yetkili, Amerika'dan iki göçmeni taşıyan uçağın dün Güney Sudan'a indiğini söyledi. Bu gelişme, sekiz göçmenin ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından sınır dışı edilmeyi engellemek için yaptıkları son girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından gerçekleşti.

Havaalanında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir görevli, Reuters haber ajansına, uçağın “bu sabah saat 06:00'da (04:00 GMT) geldiğini” gösteren bir belge gördüğünü söyledi.

Göçmenlik yetkilisi de sınır dışı edilenlerin Güney Sudan'a ulaştığını ancak daha fazla ayrıntı veremediğini söyledi ve tüm soruları ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na yönlendirdi.

Güney Sudan'daki bir hükümet kaynağı daha önce, ABD'li yetkililerin göçmenlerin gelişini beklemek üzere havaalanında bulunduğunu söylemişti.

ABD Yüksek Mahkemesi, göçmenlerin kendi ülkelerine değil başka ülkelere gönderilmesiyle ilgili hukuki mücadelede, Başkan Donald Trump yönetimini bir kez daha destekledi. Perşembe günü, hükümetin siyasi açıdan istikrarsız Güney Sudan'a göndermeye çalıştığı sekiz kişiyi korumak için bir yargıcın getirdiği kısıtlamaları kaldırdı.

Mahkeme, 23 Haziran'da Boston'daki ABD Bölge Mahkemesi yargıcı Brian Murphy'nin verdiği karara göre, sınır dışı edilecek göçmenlere, kendileriyle hiçbir bağı olmayan “üçüncü ülkelere” gönderilmeden önce, yasal itirazları değerlendirilirken, bu ülkelerde işkenceye maruz kalma riski olduğunu yetkililere bildirme fırsatı verilmesi yönündeki kararını askıya almıştı.