Tiflis, Ukraynalı bir yetkiliyi Gürcistan’da darbe planlamakla suçladı

Abhazya'daki Rus kuvvetleri
Abhazya'daki Rus kuvvetleri
TT

Tiflis, Ukraynalı bir yetkiliyi Gürcistan’da darbe planlamakla suçladı

Abhazya'daki Rus kuvvetleri
Abhazya'daki Rus kuvvetleri

Gürcistan dün üst düzey bir Ukraynalı yetkiliyi, iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle yaygın huzursuzluk yaratmak ve darbe planlamakla suçladı.

 Kiev, suçlamaları reddetti ve bunları Gürcülerin kendilerini "şeytanlaştırmaya" yönelik girişimi olarak nitelendirdi. Tiflis, Rus kuvvetlerinin 2008 yılından bu yana Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde konuşlanmasına rağmen Kremlin ile iş birliği yapmakla suçlanıyor.

Gürcistan güvenlik servisleri, Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı başkan yardımcısı ve eski Gürcistan İçişleri Bakan Yardımcısı Georgi Lorkipanidze'nin "şiddet kullanarak hükümeti devirmek amacıyla ülkeyi istikrarsızlaştırmayı" planladıklarını bildirdi.

Bu plana dahil olanlar arasında eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin korumasının yanı sıra, Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşan Gürcülerin de bulunduğu ve bu kişilerin Ukrayna'nın Polonya sınırı yakınında eğitim aldıkları bildirildi.

Ukrayna Gürcistan'a, Ukrayna vatandaşlığı verilen ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin kıdemli danışmanı olarak görev yapan Saakaşvili'nin serbest bırakılması için defalarca çağrıda bulundu.

 Kiev, Gürcü yetkilileri, Saakaşvili'yi Kremlin'in emriyle "öldürme" planı yapmakla suçladı ve yurt dışındaki bir kliniğe nakledilmesini talep etti.

Gürcistan ise "diplomatik ilişkilerde ciddi bir gerilim" olarak nitelediği bu durumu kınadı.

Gürcistan güvenlik servisleri, hükümete karşı protestoların “Ekim ve Aralık” için planlandığını bildirdi. Bu, Avrupa Komisyonu'nun Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne katılım başvurusuna ilişkin kararını açıklaması için planlanan tarihtir. Güvenlik servisleri hükümete karşı planlanan protestoların "yabancı bir ülkenin koordinasyonu ve finansmanıyla yapılacağını" belirtti.

Ukrayna suçlamaları reddetti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu bilgi doğru değil... Ukrayna devleti, Gürcistan'ın iç işlerine müdahale etmedi, etmiyor ve etmeyi de düşünmüyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği geçen yıl Gürcistan'ın "Avrupa vizyonunu" kabul ederken, katılım başvurusunu erteledi. Ukrayna ve Moldova'ya ise aday ülke statüsü verdi. Bu durum Tiflis'te protestolara yol açtı. Protestocular hükümeti demokrasiye olan bağlılıklarından vazgeçmekle ve Gürcistan'ın bloğa katılma hedefini baltalamakla suçluyor.

Eylül ayının başlarında, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Tiflis'in bloğa üyeliğe resmi aday ülke statüsünü elde etmek için yapması gereken "hala çok iş var" dedi.



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab