Fransa-Mısır operasyonunu yazdığı için gözaltına alınan gazeteci Lavrilleux, serbest bırakıldı

Fransız istihbaratının desteğiyle düzenlenen operasyonlarda, Mısır'daki sivillerin bombalandığı öne sürmüştü

Ariane Lavrilleux'nün avukatı, müvekkili hakkında henüz iddianame hazırlanmadığını söyledi (Twitter / @Disclose_ngo)
Ariane Lavrilleux'nün avukatı, müvekkili hakkında henüz iddianame hazırlanmadığını söyledi (Twitter / @Disclose_ngo)
TT

Fransa-Mısır operasyonunu yazdığı için gözaltına alınan gazeteci Lavrilleux, serbest bırakıldı

Ariane Lavrilleux'nün avukatı, müvekkili hakkında henüz iddianame hazırlanmadığını söyledi (Twitter / @Disclose_ngo)
Ariane Lavrilleux'nün avukatı, müvekkili hakkında henüz iddianame hazırlanmadığını söyledi (Twitter / @Disclose_ngo)

Fransız istihbaratıyla Mısır'da düzenlenen operasyonlardaki şüpheli sivil ölümlerinin aydınlatılmasına katkı sağladıktan sonra gözaltına alınan gazeteci Ariane Lavrilleux, serbest bırakıldı.

Fransa'nın istihbarat teşkilatı İç Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSI), salı günü gazetecinin evine baskın düzenleyerek Lavrilleux'yü gözaltına aldı. 

DGSI tarafından ifadesi alınan gazeteci, bir gece gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Lavrilleux, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Özgürüm, desteğiniz için teşekkürler" ifadelerini kullandı.

Lavrilleux'nün avukatı Virginie Marquet, gazetecinin hakkında geçen yıl başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındığını belirtti.

Öte yandan gazetecinin operasyonla gözaltına alınması hak savunucularından da tepki topladı. 

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, gözaltı kararını eleştirerek, şunları söyledi: 

Fransa'nın Mısır'da yüzlerce kişinin öldürülmesinde suç ortağı olduğunun ortaya çıkmasından neredeyse iki yıl sonra, sorumlulardan ziyade bu vahşeti ifşa eden gazetecinin hedef alınması son derece ürpertici.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'den yapılan açıklamadaysa operasyonda kaynakların gizliliğinin zedelenebileceğine dikkat çekilmişti.

Lavrilleux, Fransız araştırmacı habercilik sitesi Disclose üzerinden Kasım 2021'de yayımladığı yazılarda, Mısır ordusunun Fransız istihbaratının sağladığı bilgileri kullanarak "Sirli" adında bir operasyon düzenlediğini belirtimşti. 

Buna göre Mısır ordusunun, istihbarat bilgilerinden hareketle 2016-2018'de Libya sınırında kaçakçılara karşı düzenlediği operasyonlarda sivilleri bombaladığı öne sürülmüştü.

Haberde, operasyonla ilgili süreçten eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve ülkenin mevcut lideri Emmanuel Macron'un da bilgisi olduğu ifade edilmişti. Buna ek olarak hükümet içinden operasyona itirazlar geldiği fakat bunların gözardı edildiğine de dikkat çekilmişti. 

Haberlerin yayımlanmasının ardından Fransa Savunma Bakanlığı, ulusal sırları ifşa ettiği gerekçesiyle gazeteciye geçen yıl temmuzda dava açmıştı.

Independent Türkçe



İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
TT

İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)

İsrail haber sitesi Ynet'in bugün bildirdiğine göre Başbakan Binyamin Netanyahu, ordunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta Filistinliler için bir çadır kent inşa etmenin maliyeti ve zaman çizelgesine ilişkin tahminlerini eleştirerek, “daha hızlı ve daha ucuz” bir plan talep etti.

Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth'tan aktardığına göre ordu dün güvenlik kabinesini, İsrail'in Gazze'de yüz binlerce Filistinliyi barındıracak “insani bir şehir” olarak tanımladığı yapının 15 milyar şekele mal olabileceği ve daha önce altı ay olarak öngörülen sürenin aşılarak, bir yıl sürebileceği konusunda bilgilendirdi.

Yedioth Ahronoth’un ismini belirtmediği kaynaklar, yeni tahminlerin başbakanı kızdırdığını ve komutanlardan “daha gerçekçi” bir plan talep ederek, üst düzey yetkililere şehrin daha hızlı ve daha düşük maliyetle nasıl inşa edileceğine dair bir plan hazırlamaları talimatını verdiğini ifade etti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı dün, İsrail tarafının “Refah'taki sözde insani kent bahanesiyle halkımızı zorla yerinden etmesinin” sonuçlarına karşı uyarıda bulunarak, bunun “insanlıkla hiçbir ilgisi olmadığını” belirtti.

Bakanlık yaptığı açıklamada “Filistin Devleti'nin ve meşru kurumlarının, Filistin Devleti'nin asli bir parçası olarak Gazze Şeridi üzerinde siyasi ve hukuki yargı yetkisini kullanmasına izin vermenin halkımızı korumanın ve onlar için adaleti sağlamanın tek yolu olduğunu” vurguladı.