Orta Asya'nın en büyük ekonomisine sahip Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, dün Berlin'de yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna işgali nedeniyle Moskova'ya uygulanan Batı yaptırımlarına bağlı olduğunu söyledi. Bu açıklama, Kazakistan'ın müttefiki Rusya’nın yaptırımları aşmasına yardım ettiği iddialarının ardından geldi.
AFP’ye göre, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmenin ardından, "Kazakistan, yaptırım sistemini açıkça uygulayacağını teyit etti" şeklinde konuştu.
Tokayev, “Yaptırım sistemine uymak için ilgili kurumlarla temaslarımız var. Yaptırım sistemini atlatmaya yönelik olası tedbirler konusunda Alman tarafının herhangi bir endişesi olmamalıdır” dedi.
AFP’ye göre Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Moskova ile farklı ittifaklar içinde olan Asya'nın merkezindeki beş eski Sovyet cumhuriyetini (Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan) dengeli bir pozisyon almaya zorladı.
Bu ülkeler, Moskova ile yakın siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilere sahip olmalarına rağmen, diplomatik tarafsızlıklarını gösteriyor ve aynı zamanda Rusya ve Batı ile iyi ilişkiler kurmaya çalışıyor.
Ancak, Rusya ile dünyanın en uzun kesintisiz kara sınırını (7 bin 500 kilometreden fazla) paylaşan ve Rusya'nın yakın ekonomik ve askeri müttefiki olan Kazakistan, komşusunun belirli malları yaptırımları ihlal ederek ithalatına yardım etmekle suçlanıyor.
Rusya’nın olası toprak talebi hakkında ise Cumhurbaşkanı Tokayev, "Kazakistan ve Rusya arasındaki sınırlar, iki ülkenin parlamentoları tarafından onaylanan şekilde belirlendi, tespit edildi ve sabitlendi. Bu nedenle, Rusya'nın toprak talepleri konusunda herhangi bir endişemiz yok" dedi.
Geçtiğimiz aylarda Rusya’nın müdahalesiyle bastırılan olaylarda çok sayıda Kazak ayrılıkçılıkla suçlanırken, bazı Rus temsilciler ise Kremlin'in yayılmacı emellerinin bir sonraki hedefinin Kazakistan olacağı yönünde tehditte bulundu.
11. yaptırım paketi kapsamında Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya hassas malların üçüncü ülkeler tarafından ihracını önlemek için sert önlemler almaya çalışıyor. Ayrıca, işbirliği yapmayan ülkelere bazı malların ihracatına kısıtlamalar getirildi.
Rus ekonomisi her ne kadar zayıflamış olsa da henüz bu yaptırımların yükü altında çökmedi. Bazı uzmanlar bunun tüm ülkelerin yaptırımlara tam anlamıyla uymamasından kaynaklı olduğunu iddia ediyor.
Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'dan enerji ithalatını durdurduktan sonra yeni enerji kaynakları bulmaya çalışan ülkesi için Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in yanı sıra Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan liderlerini de bugün Berlin'de ağırlayacak.
İlk kez bir AB ülkesi Orta Asya'nın beş liderini bir araya getirecek.