Fransa, Azerbaycan'a karşı ‘Ermenistan'ın koruyucusu’ rolünü oynamaya çalışıyor

Erivan'ı silahlandırmaya ve Bakü'ye yaptırımlarla tehdit etmeye yönelik adımlar hız kazandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cuma günü Granada'daki Avrupalı liderler toplantısına katıldı. (AFP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cuma günü Granada'daki Avrupalı liderler toplantısına katıldı. (AFP)
TT

Fransa, Azerbaycan'a karşı ‘Ermenistan'ın koruyucusu’ rolünü oynamaya çalışıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cuma günü Granada'daki Avrupalı liderler toplantısına katıldı. (AFP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cuma günü Granada'daki Avrupalı liderler toplantısına katıldı. (AFP)

Son saatlerde, Fransa-Azerbaycan ilişkilerinin seyri, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesini hızlı bir şekilde ele geçirmesi, 100 binden fazla sakininin Ermenistan'a göç etmesi ve her iki tarafın da yaptığı açıklamalar, özellikle de Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın Erivan'dan sarf ettiği gözler önüne serildi. Ermenistan ordusunun sınırlarını savunması için silah sağlamaya kararlı olduğunu duyurması nedeniyle tırmanma eğiliminde olduğu açıkça görülüyor.

Anlaşmazlık, Colonna'nın geçtiğimiz perşembe akşamı Fransız İkinci Kanalı'na yaptığı açıklamalarla daha da derinleşti. Colonna, Karabağ'da yaşananların ‘etnik temizliğe benzediğini’ söyledi. Bu, bölgenin ‘aslî topraklarını veya evlerini terk etmek zorunda kalan kişilerin zorla yerinden edilmesine’ tanık olmasından kaynaklanıyor. Fransız bakanın verdiği bilgiye göre, yaşananlar ‘gönüllü bir ayrılma’ değil. Bu, bir Fransız yetkilinin ilk kez ‘etnik temizlik’ ifadesini kullandığı bir durum.

Yaptırımla tehdit

Bu gerginliğe rağmen, Paris henüz Azerbaycan'a yaptırım uygulamaya hazır değil. Bu tutum, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa Politika Grubu ve Avrupa Zirvesi'ne katılımının ardından yaptığı açıklamada ifade edildi. Macron'un ve Colonna'nın sözlerine göre, ‘yaptırımların zamanı henüz gelmedi çünkü ters sonuçlar doğuracak ve bize Ermeni topraklarını ve sakinlerini en iyi şekilde korumamıza izin vermeyecek.’

Fotoğraf Altı: Cumhurbaşkanı Macron ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan perşembe günkü Avrupa Siyasi Grubu toplantısı vesilesiyle Granada'ya gitti. (EPA)
Cumhurbaşkanı Macron ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan perşembe günkü Avrupa Siyasi Grubu toplantısı vesilesiyle Granada'ya gitti. (EPA)

Paris, Ermenistan ordusuna sağlayacağı silahların niteliğini açıklamadı. Colonna, bu konuların ‘savunma sırrı’ olduğunu savunduğu açıklamasında şunları söyledi:

“Ermenistan ile ihtiyaçlarını belirlemek için bir diyalog başlatılacak... Bu, daha zor bir duruma düşmekten kaçınmanın bir yoludur. Bu sefer kesinlikle yaptırımlar ve Avrupa, Fransa ve uluslararası toplumdan çok güçlü bir tepki gerektirecektir.”

Avrupa Parlamentosu, perşembe günü, Azerbaycanlı hükümet yetkililerine yaptırım uygulanmasını talep eden bir karar çıkardı. Bu karar, Azerbaycan'ın Karabağ'daki insan hakları ihlallerini ve ateşkes anlaşmalarını ihlallerini kınıyor. Ancak, parlamento kararı bağlayıcı değil ve İspanya'nın Granada kentinde düzenlenen 27 Avrupalı liderin toplantısında kabul edilmedi. Parlamento, Avrupa Birliği'ni Azerbaycan'dan gaz alımını durdurmaya da çağırdı. Avrupa Birliği, gaz ihtiyacının yüzde 3,5'ini Azerbaycan'dan ithal ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği Başkanı Charles Michel, perşembe günü Granada'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya geldi. Toplantının ardından yayınlanan bildiride, üç lider ‘Ermenistan'ın bağımsızlığına, egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve sınırlarının dokunulmazlığına olan kararlı desteklerini’ vurguladılar. Üç lider, ‘Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik tüm çabalara bağlı olduklarını’ da teyit ederek Ermenistan'a insani yardım sağlamaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Alternatif müttefik

ŞarkU’l Avsat’ın gözlemlerine göre Erivan, Moskova'nın Karabağ olaylarına kayıtsız kalmasından kaynaklanan boşluğu doldurmak için kendisine koruma sağlayacak bir alternatif arıyor. Bu alternatifi Fransa'da bulmuş gibi görünüyor. Fransa, Ermenistan ile yakın ilişkilere sahip bir ülkedir. Fransa'da 600 binden fazla Ermeni yaşıyor ve bu topluluk oldukça örgütlü. Bu topluluk içinde ekonomik, sosyal, kültürel ve hatta siyasi olarak saygın konumlara sahip kişiler var.

Fotoğraf Altı: Fransa Dışişleri Bakanı ve Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan, 3 Ekim'de Erivan'a yaptıkları ziyaret vesilesiyle bir araya geldiler. (Reuters)
Fransa Dışişleri Bakanı ve Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan, 3 Ekim'de Erivan'a yaptıkları ziyaret vesilesiyle bir araya geldiler. (Reuters)

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Haçaturyan perşembe akşamı France 2 televizyon kanalına verdiği röportajda, ülkesinin ‘kendini savunmak için yeteneklerini güçlendirmek için yeni bir güvenlik ortağına ihtiyacı bulunduğunu ve Fransa'nın Ermenistan'a yardım etmeye hazır olduğunu’ söyledi. Ermeni yetkiliye göre, mevcut güvenlik sistemleri Ermenistan'ı korumak için yetersiz kaldı. Haçaturyan, Ermenistan'ın Fransa ile iş birliğinin ‘kimseyi hedef almadığını ve tamamen savunma amaçlı olduğunu’ söyledi.

Yukarıda bahsedilenlerden ve Fransız ve Ermeni taraflarından yapılan açıklamalardan yola çıkarak, Paris'in Ermenistan'ın ‘koruyucusu’ rolünü üstlenmeye yöneldiği açık. Ermenistan, Rusya ve İran olmak üzere iki önemli müttefikini kaybetti. Her iki ülkenin de Ermenistan'ın güvenliğini sağlama konusunda farklı hesapları vardı. Bu durum, Azerbaycan'ın Karabağ'ı işgalini uzaktan izlemelerine ve hiçbir şey yapmamalarına neden oldu.

Paris ve Bakü arasındaki gerilimin artmasının ardından, Macron ve Aliyev arasında iletişimin yeniden başlaması pek olası görünmüyor. Azerbaycan tarafı, Fransa'yı Avrupa Parlamentosu'nun Azerbaycan'a yaptırım uygulanması çağrısında bulunmasına neden olmakla suçluyor. Cumhurbaşkanı Macron ayrıca, Granada'da Ermeni ve Azerbaycanlı yetkililer arasında Macron, Şansölye Scholz ve Avrupalı ​​yetkili Charles Michel'in katılımıyla yapılması planlanan görüşmelere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmasının reddedilmesinin arkasında olmakla suçlanıyor. Bu durum, Erdoğan ve Aliyev'in Granada Zirvesi'ni boykot etmelerine neden oldu. Ancak, Michel cuma günü, Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bu ayın sonlarında Brüksel'de bir araya geleceğini duyurdu.

Paris’in sebepleri

Bugüne kadar Fransa dışında hiçbir Avrupa ülkesi, Erivan'a silah tedarik etme niyetini açıklamadı. Fransa, aynı zamanda, Avrupa Birliği'nin Ermenistan'a, Karabağ'ı ele geçiren Bakü'nün eline geçen bölgeden yoğun göçün üstesinden gelmesine yardımcı olmak için iddialı bir yardım paketi hazırlamasını da teşvik ediyor. Ancak, mesele sadece insani yönden değil, aynı zamanda askeri yönden de önemli. Paris, Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı askeri üstünlüğünü kullanarak, Türkiye ile sınırı bulunan batıdaki Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile coğrafi bağlantı kurabilecek bir askeri ilerleme elde etmeye çalışabileceğinden endişe ediyor.

Fotoğraf Altı: Ermeniler, 29 Eylül'de Azerbaycan güçlerinin eline geçen Karabağ bölgesini terk ediyor. (AFP)
Ermeniler, 29 Eylül'de Azerbaycan güçlerinin eline geçen Karabağ bölgesini terk ediyor. (AFP)

Bakü, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile coğrafi bağlantı kurmak için, Ermenistan'ın güneyinde bulunan Zengizur Koridoru'nu da kullanabilir. Bu nedenle, Avrupalılar, Karabağ'ın Azerbaycan'ın kontrolüne geçmesi ve Ermenilerin bölgeyi terk etmesi ve Ermenistan topraklarına katılması ile sonuçlanan Karabağ dosyası kapandıktan sonra, iki tarafı bir anlaşma imzalamaya zorlamak istiyor. Bu anlaşma, iki ülkenin sınırlarını belirleyecek, her birinin egemenliğini tanıyacak ve gelecekte savaşları önleyecektir.

Bu nedenle, Paris, Erivan'a yardım etmek ve olası en kötü senaryoda topraklarını savunmasını sağlamak istiyor. Fransız bir siyasi kaynağına göre, bugün yaşananlar, 2020 ve 2021 yıllarında Türkiye'nin Yunanistan'ın kıta sahanlığı olduğunu öne sürdüğü sularda sondaj yapması nedeniyle artan Yunanistan ve Türkiye arasındaki şiddetli gerilimi hatırlatıyor. Bu durum, Paris'i Atina ile bir savunma anlaşması imzalamaya, Yunanistan'a savaş uçakları ve deniz gemileri satmaya ve Yunan gemileriyle birlikte bir dizi deniz gemisini göndermeye sevk etti. Bu, Türkiye'yi, NATO üyesi iki ülke arasında açık bir savaşa dönüşebilecek herhangi bir maceradan caydırmak için yapıldı.



Yahudi yerleşimcilerin gözü Gazze’de: “İsrail ordusu da arkamızda”

İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
TT

Yahudi yerleşimcilerin gözü Gazze’de: “İsrail ordusu da arkamızda”

İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)

Yahudi yerleşimciler, "Gazze Şeridi’ne dönüş" için sınır bölgelerine yakın yerlere taşınıyor.

ABD merkezli Yahudi Telgraf Ajansı’nın (JTA) haberinde, Yahudi yerleşimci örgütü Nachala’nın, Gazze sınırındaki Sa’ad bölgesinde Hamursuz Bayramı kutlaması yaptığı yazılıyor.

Bunun Yahudiler için bir “Gazze’ye dönüş” çağrısı anlamı taşıdığına dikkat çekilen haberde, yasadışı yerleşimcilerin bir haftalığına bölgede kamp kurduğu aktarılıyor. Analizde, İsrail’deki Nachala ve benzeri örgütlerin Hamursuz Bayramı’nı “hem sembolik bir kurtuluş hem de yeni yerleşim alanları kurmak için bir katalizör olarak gördüğü” yazılıyor.

Pesah ya da Fısıh diye de bilinen Yahudi bayramı, Mısır’da kölelikten kurtulan Antik İsraillilerin göç hikayesini anmak için genellikle bir hafta süren törenlerle kutlanıyor.

1968'de İsviçreli turist kılığına giren bazı Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria’daki El Halil’de Hamursuz Bayramı kutlaması yapmış, daha sonra şehirden çıkmayarak bazı bölgeleri işgal etmeye başlamıştı.

1975'te de Gush Emunim adlı yerleşimci örgüt, Batı Şeria'nın kuzeyinde, daha sonra Nachala'nın kurucusu Daniella Weiss'ın belediye başkanlığı yaptığı Kedumim'e dönüşecek bölgede Hamursuz Bayramı kutlamıştı. Kedumim'de 5 bine yakın Yahudi yerleşimci bulunuyor.

Nachala’dan aktivist Arbel Zak, 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze savaşından bu yana Batı Şeria’da yaklaşık 80 yerleşim yeri kurulduğunu söylüyor. Yerleşimcilerin bir sonraki hedefinin Gazze olduğunu belirtiyor.

Nachala üyelerinden Ben Kamon, eşi ve 4 çocuğuyla Batı Şeria'daki Eli yerleşim bölgesinden Gazze’ye daha yakın konumdaki Zimrat’a taşındığını söylüyor. Bölgede, Gazze’ye yerleşmek isteyen “öncüler” için hazırlanmış geçici konaklama yerleri var.

Aktivist Batel Moshe, sınırdaki geçici yerleşim kamplarında 30 ailenin konakladığını belirtiyor. Yerleşimci, 800 ailenin daha Gazze’ye yerleşmek için Nachala’ya kayıt yaptırdığını ifade ediyor ve ekliyor:

Bizi arayıp çocukları için Gazze’den daire almak isteyenler bile oldu.

Radikal sağcı Nachala aktivisti Ben Naeh, İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) subayların geçici kampları ziyaret ettiğini, kendilerine destek verdiğini savunuyor:

Gazze’den çıkarken buraya geldiler ve bize oraya geri dönmemiz gerektiğini söylediler.

Independent Türkçe, Yahudi Telgraf Ajansı, Jewish Chronicle