Dünya Filistin için ayakta: Washington'dan Atina'ya onbinlerce kişi sokaklara döküldü

İsrail karşıtı göstericiler birçok yerde Filistin'e destek vermek için protesto düzenledi

Atina'daki eylemde dev bir Filistin bayrağı açıldı (AA)
Atina'daki eylemde dev bir Filistin bayrağı açıldı (AA)
TT

Dünya Filistin için ayakta: Washington'dan Atina'ya onbinlerce kişi sokaklara döküldü

Atina'daki eylemde dev bir Filistin bayrağı açıldı (AA)
Atina'daki eylemde dev bir Filistin bayrağı açıldı (AA)

Gazze'de yaşanan savaş tüm şiddetiyle sürerken, dünyanın dört bir yanında Filistin'e destek için protestolar düzenlendi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'deki toplam can kaybı 3 bin 478'e yükselirken, yaralı sayısı da 12 bini geçti.  

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda da 304'ü asker en az 1400 kişinin öldüğünü, 3 bin 968 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne 17 Ekim'de düzenlenen saldırıda da 471 kişi hayatını kaybetmiş, 28'i ağır 342 kişi yaralanmıştı. İsrail, saldırıdan Hamas'ın yanında savaşan Filistin İslami Cihat Örgütü'nü sorumlu tutmuş, örgütse iddiaları yalanlamıştı.

Savaşın ikinci haftasına yaklaşılırken, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ve ABD'nin Tel Aviv yönetimine desteğine karşı birçok yerde ses getiren Filistin yanlısı protestolar düzenlendi.

Atina, Filistin halkı için ayaklandı

Yunanistan'ın başkenti Atina'da yaklaşık 10 bin kişi, parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı'nda toplandı. Kalabalık, Filistin bayraklarıyla İsrail Büyükelçiliği'ne yürüyüş düzenledi. Polis ise elçilik binasına girmek isteyen göstericilere gözyaşartıcıyla müdahale etti.

"Filistin'e özgürlük" ve "Katil Amerika" yazılı dövizlerin taşındığı eylemlere, Atina'daki Filistin Misyon Temsilcisi Büyükelçi Yussef Dorkhom ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Kuçumbas da katıldı.

Dorkhom, protestoculara ve organizatörlere teşekkür ederek, "Halkımız özgürlük ve yaşam hakkı için mücadele etmekten asla vazgeçmedi. Suçlu terör işgali sona erecektir" dedi.

Yunanistan'da polis, elçilik binasına girmek isteyen protestocuları engelledi (AA)
Yunanistan'da polis, elçilik binasına girmek isteyen protestocuları engelledi (AA)

Berlin'de göstericiler, polisle çatıştı

Almanya'da da Filistin'e destek gösterisi yapmak isteyenlere polis müdahale etti.

Başkent Berlin ve Frankfurt'ta yürüyüş yapmak isteyen kalabalıklar, Filistin'e destek eylemlerinin Alman hükümeti tarafından yasaklanması nedeniyle engellendi.

Berlin'deki gösterilerde polisle protestocular arasındaki arbedede yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı.

Göstericiler caddede barikatlar kurarak, çöp konteynerlerini ateşe verirken, polise taş ve şişe fırlatanlar oldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Alman polisinin protestoculara copla vurduğu da görülüyor.

Filistin yanlıları Barselona sokaklarına döküldü

İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen protestolarda da büyük bir kalabalık, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara karşı yürüyüş düzenledi.

Eylemciler, "İsrail yasadışı bir devlettir" yazılı pankartlar taşıdı. 

Sosyalistlerle iktidara ortak olan solcu Podemos'tan Sosyal Haklar Bakanı Ione Bellara, protestolardan önce yaptığı açıklamada, Filistin halkına yönelik "planlı soykırımı" nedeniyle İspanya'nın İsrail'le diplomatik ilişkilerini askıya almasını istedi.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau da şehrin Tel Aviv'le "kardeş şehir" statüsünü askıya aldı.

UCM önündeki protestoda Türk bayrağı açanlar da vardı (Reuters)
UCM önündeki protestoda Türk bayrağı açanlar da vardı (Reuters)

Hollanda'da protestoculardan UCM'ye çağrı

Hollanda'nın Lahey şehrinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) önünde toplanan kalabalık da İsrail'in Filistinlilere soykırım yaptığını söyleyerek, Tel Aviv yönetimine karşı harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

Polisin sert müdahalesiyle karşılaşan eylemciler, protestoda "Filistin'e adalet - soykırımı durdurun" yazan pankartlar taşıdı.

Savaş karşıtı Yahudiler, ABD Kongresi'ni bastı

ABD'deyse savaş karşıtı Yahudi gruplar, başkent Washington'daki Kongre binasını bastı.

"Barış için Yahudi Sesi" ve "Eğer Şimdi Değilse" adlı organizasyonların öncülüğünde düzenlenen gösteride protestocular, Kongre binasında oturma eylemi yaptı.

Baskından önce Kongre önünde toplanan eylemciler, "Çocukları ve sivilleri hedef almak savaş suçudur" yazan bir doviz taşıdı (AA)
Baskından önce Kongre önünde toplanan eylemciler, "Çocukları ve sivilleri hedef almak savaş suçudur" yazan bir doviz taşıdı (AA)

"Siyonizm=Faşizm" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Kongre binasında "Şimdi ateşkes" sloganları da attı. Yaklaşık 400 eylemciye, 25 haham da katıldı.

"Barış için Yahudi Sesi"nin Twitter paylaşımında, "Yüzlerce Amerikalı Yahudi Kongre'de oturma eylemi düzenliyor ve Gazze'de ateşkes çağrısı yapılana kadar Kongre'den ayrılmayacağız" ifadelerine yer verildi.

Kongre'deki oturma eylemine müdahale eden polisse 300 kişiyi gözaltına aldı. 

Aynı gruplar, iki gün önce de Beyaz Saray'ın girişlerini kapatarak savaş karşıtı eylemler yapmıştı.

Filistin Gençlik Hareketi adlı gruptan protestocularsa Washington DC'deki İsrail Konsolosluğu yakınlarında gösteri düzenledi.

Kongre baskınına katılan hahamlar da dua ederek savaşı kınadı (AFP)
Kongre baskınına katılan hahamlar da dua ederek savaşı kınadı (AFP)

Lübnan'da ABD Büyükelçiliği ateşe verildi

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne iki gün önce düzenlenen ve 471 kişinin öldürüldüğü saldırının ardından Hizbullah'ın protesto çağrısına kulak veren binlerce kişi, Lübnan'da sokaklara döküldü.

Özellikle ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriler dün de sürdü. 

Ellerinde Filistin bayrağı taşıyan binlerce gösterici, asker ve polisin kurduğu barikatı geçerek büyükelçilik binasına girmeye çalışırken, güvenlik güçleri gözyaşartıcı ve tazyikli suyla eylemcilere müdahale etti.

Göstericiler, iki gün önce de ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği'nin bir kısmını molotofkokteyli fırlatarak ateşe vermişti.

Beyrut'taki eylemde Hizbullah ve Hamas bayrakları da dikkat çekti (AA)
Beyrut'taki eylemde Hizbullah ve Hamas bayrakları da dikkat çekti (AA)

Eylemciler, Fransa'nın Beyrut Büyükelçiliği binası önünde toplanmış, "Fransa Siyonsit'tir" sloganlarıyla elçilik binasının giriş kapısına taşlarla saldırmıştı.

Tahran'da onbinlerce kişi Filistin'e destek verdi

İran'ın başkenti Tahran'daki İnkılap Meydanı'nda toplanan onbinlerce kişi, İsrail karşıtı sloganlar atarak protesto düzenledi.

İran devletinin çağrısıyla düzenlenen protestolarda Tahran, Filistin'e tam destek verdi (AA) 
İran devletinin çağrısıyla düzenlenen protestolarda Tahran, Filistin'e tam destek verdi (AA)

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de eylemlerde yaptığı açıklamada, "İsrail, Gazze'ye düzenlediği saldırıyla kendi yok oluş sürecini başlattı" dedi. 

Reisi, İsrail'e savaşta destek veren ABD'nin de Gazze'deki yıkımda suç ortağı olduğunu söyledi.

Independent Türkçe



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.