İncil'deki Armagedon kehaneti ABD-İsrail ilişkilerini nasıl etkiliyor?

"Kutsal kitap İsrail'i kutsayanların kutsanacağını söylüyor"

TT

İncil'deki Armagedon kehaneti ABD-İsrail ilişkilerini nasıl etkiliyor?

(AA)
(AA)

ABD'li bağımsız gazeteci Lee Fang, Hristiyan inanışında "Armageddon Savaşı" olarak bilinen kehanetin siyasi etkilerini araştırmak için ABD'li Kongre üyeleriyle görüştü.

Praying for Armageddon isimli film için Amerikalı siyasetçilerle konuşan konuşan Fang, İncil'de yer alan kehanetin İsrail-Filistin savaşına yönelik ABD politikalarını nasıl etkilediğine ışık tutmaya çalıştı.

ABD'li gazeteci temmuzda izleyicinin beğenisine sunulan filmden bazı kesitleri, İsrail-Filistin gerilimi çerçevesinde sosyal medya platformu X'te paylaştı.

Görüntülerde Cumhuriyetçi vekil Lauren Boebert'in konuyla ilgili gelen soruya, "Tanrı'yı yüceltmek için iki ulus yaratıldı. İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri. İkisine de şükredeceğim, ikisini de onurlandıracağım. Onları korumak için yapabildiğim her şeyi yapacağım" şeklinde yanıt verdiği görülüyor.

Bir diğer Cumhuriyetçi vekil Tim Burchett ise konuyla ilgili gelen soruya, "Baptist veya evanjelik topluluğu radikal olarak adlandıramam. Çünkü onlar kutsal kitabı takip ediyorlar. Ve kutsal kitap İsrail'i kutsayanların kutsanacağını söylüyor. Bunu değişmez kabul ediyorlar ve ben de onlardan biriyim" ifadeleriyle yanıt veriyor.

Hristiyan inanışında Kudüs çevresinde Armagedon Savaşı adı verilen son bir savaşın yaşanacağına ve sonrasında kıyamet gününün geleceğine inanılıyor.

Independent Türkçe



Hamas ateşkesi kabul etti: Netanyahu işgale devam edecek mi?

İsrail ordusu, Suriye'deki tampon bölgeyi geçerek işgali genişletmişti (Reuters)
İsrail ordusu, Suriye'deki tampon bölgeyi geçerek işgali genişletmişti (Reuters)
TT

Hamas ateşkesi kabul etti: Netanyahu işgale devam edecek mi?

İsrail ordusu, Suriye'deki tampon bölgeyi geçerek işgali genişletmişti (Reuters)
İsrail ordusu, Suriye'deki tampon bölgeyi geçerek işgali genişletmişti (Reuters)

İsrailli aktivistler, yasadışı yerleşim yeri kurmak için Suriye'ye girdi.

Times of Israel'in aktardığına göre bir grup aktivist, pazartesi günü araçlarla Suriye'ye girerek yerleşim bölgesi kurmak istedi.

Haberde, yerleşimcilerin Golan Tepesi'nde İsrail işgali altındaki Alonei Habashan yerleşim biriminden Suriye'ye girdiği belirtiliyor. 

Jerusalem Post'un aktardığına göre Bashan Öncüleri diye bilinen aktivist aileler, birkaç araçla Suriye'nin Dera iline bağlı Tel el-Hara bölgesine girerek "Neveh Habaşan" adını verdikleri yerleşim için temel atma töreni düzenledi.

Yasadışı yerleşimci örgüt, adını Tevrat'taki Bashan ifadesinden alıyor. Bashan, Golan Tepeleri'ni de içine alan bölgeyi kapsıyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF), sivil araçların girişini tespit ettikten sonra bölgeye gittiği belirtiliyor. 

IDF'den yapılan açıklamada, aktivislerin yakalanıp İsrail'e geri götürüldüğü ve sorguya alındığı ifade edildi. Açıklamada, "Bu, suç teşkil eden, halkı ve IDF birliklerini tehlikeye atan ciddi bir olaydır" dendi.

Haberde, yerleşimcilerin girdiği alanın "tampon bölge" içinde kaldığına dikkat çekiliyor. Suriye'de Beşar Esad rejiminin 8 Aralık'ta çökmesinin ardından İsrail ordusu, Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi de geçerek işgalini genişletmiş, Şam'ın 25 kilometre kadar yakınına ilerlemişti. Times of Israel'in aktardığına göre IDF, tampon bölge içinde 9 sınır karakolu kurdu.

Tel Aviv yönetimi, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail'le Suriye arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması kapsamında silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.

İsrailli yasadışı yerleşimciler, sosyal medyadan yayımladıkları mesajda "temel atma töreninin" ordu ya da devlet desteği olmadan düzenlendiğini savundu. Bu girişimin gelecekte daha fazla yerleşimcinin bölgeye gitmesine ön ayak olacağını ileri süren Bashan Öncüleri, Tel Aviv yönetimine "Düşmanları bölgeden temizle" çağrısı da yaptı. 

Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post