İsveç'ten, Kur'an-ı Kerim yakan Momika'yı sınır dışı etme kararı

İsveç'te son aylarda Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonları gerçekleştiren Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesi bittikten sonra sınır dışı edilmesine karar verildi.

Kur'an-ı Kerim (EPA)
Kur'an-ı Kerim (EPA)
TT

İsveç'ten, Kur'an-ı Kerim yakan Momika'yı sınır dışı etme kararı

Kur'an-ı Kerim (EPA)
Kur'an-ı Kerim (EPA)

Göçmenler Ofisi Basın Sözsüsü Jesper Tengroth, TV4 kanalına yaptığı açıklamada, Momika'nın 16 Nisan 2024'e kadar çalışma ve oturma izninin bulunduğunu söyledi.

Tengroth, bu tarihten sonra oturma ve çalışma izni verilmeyeceğini ve Momika'nın sınır dışı edileceğini belirtti.

Bu kararı Momika'nın yalan beyanından dolayı aldıklarını aktaran Tengroth, "Oturma ve çalışma izni için vize başvurusunda şahsın yalan beyanlarını tespit ettik ve bu nedenle sınır dışı edilmesine karar verdik. Şahsın 5 yıl süreyle de İsveç'e girmesi yasaklandı." dedi.

Momika'nın sınır dışı kararına itiraz edip davayı Göç Mahkemesi'ne götürmesi bekleniyor.

İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik provokasyonlar

Başkent Stockholm'de Salwan Momika, Kurban Bayramı'nın birinci gününe denk gelen 28 Haziran'da, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ateşe vermişti.

Momika, 20 Temmuz'da da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde, 31 Temmuz ve 14 Temmuz'da İsveç Parlamentosu önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı. Momika, 24 Ağustos'ta da Stockholm Camisi önünde tekrar Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Momika'nın 3 Eylül'de Malmö kentinde, polis korumasında Kur'an-ı Kerim yakması ve onu engellemeye çalışan 15 kişinin gözaltına alınması nedeniyle protestolar düzenlenmişti.

Momika son olarak 21 Ekim'de Stockholm'ün merkezinde İsrail'e destek mitingi yaparak Kur'an-ı Kerim ve Filistin bayrağı yakmıştı.



ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
TT

ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Beyaz Saray temsilcisi Steve Witkoff'un önümüzdeki günlerde Avrupa'yı ziyaret ederek Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sona erdirme ve İran'la nükleer anlaşma için zemin hazırlama yollarını görüşeceği belirtildi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'tan aktardığı habere göre bakanlık, Rubio ve Witkoff'un bugün (Çarşamba) ve yarın (Perşembe) Fransa'nın başkenti Paris'te Avrupalı mevkidaşlarıyla bir araya gelerek Ukrayna konusunu ele alacaklarını belirtti.

Fransız bir diplomatik kaynak Rubio'nun yarın mevkidaşı Jean-Noel Barro ile Ukrayna'daki savaş, Ortadoğu'daki durum ve İran nükleer anlaşması üzerine görüşmeler yapacağını söyledi.

ABD'li bir yetkili Witkoff'un daha sonra Roma'da İranlı yetkililerle bir toplantıya katılacağını söyledi.

Yoğun diplomatik kampanya, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ukrayna'da bir barış anlaşmasına yönelik ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığının arttığı bir döneme denk geliyor.

ABD Başkanı ve danışmanları Rusya'nın uzlaşmaz tutumunu eleştirirken, Trump da Rusya'nın 2022'de başlayan Ukrayna işgalini genişletmesinden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i sorumlu tuttu.

Son toplantılar, yönetimin Washington ve Tahran'ın İran'ın nükleer programı konusunda kalıcı bir anlaşma yapıp yapamayacağını araştırmaya devam ettiği bir döneme denk geldi.

İran ve ABD bu hafta başında Umman'da her iki tarafın da olumlu olarak nitelendirdiği dolaylı görüşmeler gerçekleştirmiş, ancak bir anlaşmanın hala çok uzak olduğunu kabul etmişlerdi.

Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada bir anlaşmaya varılamaması halinde İran'ın nükleer tesislerini bombalamaya hazır olduğunu söyledi. Bilgi sahibi kaynaklara göre Salı günü Beyaz Saray'da üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarıyla İran'ın nükleer programına odaklanan bir toplantı yaptı.

ABD Başkanı, ilk döneminde İran ile altı dünya gücü arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan ülkesini çektikten ve İran'a ağır yaptırımları yeniden uygulamaya başladıktan sonra Şubat ayından bu yana Tahran'a yönelik “maksimum baskı” kampanyasını sürdürüyor.

İran'ın nükleer programı o tarihten bu yana ilerleme kaydediyor. İki ülke eski Başkan Joe Biden döneminde dolaylı görüşmeler yapmış ancak çok az ilerleme kaydetmişti.