Kuzey Kore: ABD, Güney Kore ve Japonya'nın, Rusya ile ilişkilerimizi kınaması asılsız eleştiridir

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son-hui, ülkesinin Rusya'ya askeri teçhizat ve mühimmat satışını kınayan ABD, Güney Kore ve Japonya'nın ortak bildirisi için "Kuzey Kore-Rusya ilişkilerine yönelik asılsız eleştiri ve iftira" nitelemesinde bulundu

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (AA)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (AA)
TT

Kuzey Kore: ABD, Güney Kore ve Japonya'nın, Rusya ile ilişkilerimizi kınaması asılsız eleştiridir

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (AA)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (AA)

Choe, Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) aracılığıyla, Güney Kore, ABD ve Japonya'nın ortak kınama bildirisine yönelik açıklama yaptı.

Devletlerin bağımsızlıklarını ilgilendiren konulara hiçbir ulusun müdahale hakkı bulunmadığını kaydeden Choe, "Kuzey Kore-Rusya ilişkilerine yönelik asılsız eleştiri ve iftira" olarak tanımladığı söz konusu kınamanın, Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması'nın ihlali olduğunu belirtti.

Choe, "Eğer Kuzey Kore ve Rusya'ya karşı bir kasıtları yoksa iki ülke arasındaki eşit ve normal ilişkilerdeki gelişmelerden rahatsız olmaları ve gergin hissetmeleri için bir neden olmayacaktır." ifadesini kullandı.

ABD, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin "Ukrayna hükümeti ve halkına karşı kullanılmak üzere" Rusya'ya askeri teçhizat ve mühimmat satışını şiddetle kınadığı bildirilmişti.

ABD, Kuzey Kore'nin, Rusya'ya askeri teçhizat gönderdiğini öne sürmüştü

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 13 Ekim'de, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya silah temin ettiğini belirterek, "Elimizdeki bilgiler, Kuzey Kore'nin son haftalarda Rusya'ya 1000 konteynerden fazla askeri teçhizat ve mühimmat sağladığını gösteriyor." ifadesini kullanmıştı.

Kirby, Kuzey Kore'nin ise bu desteğinin karşılığında Rusya'dan savaş uçakları, füzeler, zırhlı araçlar ve balistik füze üretim ekipmanı ile diğer ileri teknolojiler dahil askeri yardım talep ettiğini düşündüklerini aktarmıştı.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.