ABD medyası, "Kuzey Akım patlamalarının arkasındaki" Ukraynalının adını verdi

Albayın adı, Wagner savaşçılarının Belarus'a gitmesi ve 298 kişinin öldüğü Malezya uçağı kazasıyla ilgili planlarda da geçiyor

Kuzey Akım'daki patlamanın ardından Danimarka ve İsveç kıyılarında 4 farklı noktada sızıntı yaşanmıştı (Reuters)
Kuzey Akım'daki patlamanın ardından Danimarka ve İsveç kıyılarında 4 farklı noktada sızıntı yaşanmıştı (Reuters)
TT

ABD medyası, "Kuzey Akım patlamalarının arkasındaki" Ukraynalının adını verdi

Kuzey Akım'daki patlamanın ardından Danimarka ve İsveç kıyılarında 4 farklı noktada sızıntı yaşanmıştı (Reuters)
Kuzey Akım'daki patlamanın ardından Danimarka ve İsveç kıyılarında 4 farklı noktada sızıntı yaşanmıştı (Reuters)

Geçen yıl eylülde Kuzey Akım Boru Hattı'na düzenlenen sabotajdan Ukrayna Özel Operasyon Kuvvetleri'nin sorumlu olduğu iddiasını güçlendirecek bir haber daha yayımlandı.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, "operasyonla ilgili bilgi sahibi" kaynaklara dayandırdığı haberinde, sabotajı 48 yaşındaki Ukraynalı albay Roman Çervinski'nin yönettiğini yazdı.

İddiaya göre, "koordinatör" rolünü üstlenen Çervinski operasyonla ilgili lojistik faaliyetlerini yöneterek, 6 kişilik bir ekibe destek sağladı.

Haberde sahte kimliklerle bir yat kiralayan 6 kişilik sabotaj ekibinin, derin dalış ekipmanları kullanarak boru hattına patlayıcı yerleştirdikleri öne sürüldü.

26 Eylül 2022'de Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 botu hatlarında gerçekleşen üç patlama, Rusya'dan Almanya'ya doğalgaz taşıyan hattı işlevsiz bırakmıştı.

Haberde Çernivski'nin yalnız hareket etmediği ve operasyonu planlayan isim olmadığı belirtilirken, Ukraynalı subayın sabotaj emrini Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'ye rapor veren daha üst rütbedeki subaylardan aldığı iddia edildi.

Gazete daha önce Ukrayna askeri istihbaratı ve özel kuvvetler birimlerinde farklı görevler üstlenen Çernivski'nin Tümgeneral Viktor Hanuşçak'a bağlı çalıştığını, Hanuşçak'ınsa doğrudan Zalujni'ye bağlı olduğunu yazdı.

İddialarla ilgili, avukatı aracılığıyla gazeteye yazılı bir açıklama yollayan Çernivski, "Kuzey Akım saldırısına dahil olduğum yönündeki tüm spekülasyonlar Rus propagandasıyla yayılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Ağustosta Alman medyasında çıkan haberlerde, Kuzey Akım sabotajıyla ilgili tüm kanıtların Ukrayna'yı işaret ettiğine dikkat çekilmişti.

Haberlerde Andromeda isimli bir yatı sahte pasaportlarla kiralayan bir grubun sabotaj eylemini gerçekleştirdiği ve yatın bölgeye patlayıcı taşımak için kullanıldığı ifade edilmişti.

Ukraynalı subay 7 aydır tutuklu

Washington Post'un haberinde, Çernivski'nin Nisan 2023'ten bu yana tutuklu olduğu bilgisi de paylaşıldı.

Ukraynalı subayın Haziran 2022'de bir Rus pilotu kendi taraflarına çekme çabalarını içeren bir operasyondan dolayı tutuklu olduğu belirtildi.

Operasyon sırasında bir Ukrayna havaalanının koordinatlarını verdiği öne sürülen Çernivski görevi suistimal suçlamasıyla nisanda gözaltına alındı. Davaya konu olan havaalanına düzenlenen Rus saldırısında bir asker hayatını kaybetmiş, 17 asker de yaralanmıştı.

Çernivski savunmasında Rus pilotu Ukrayna'ya uçarak, uçağını teslim etmesi konusunda ikna etmeye çalıştığını ve aldığı emirler doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Ukraynalı subay, tutuklanmasının gerçek nedeninin Zelenski yönetimini eleştirmesi olduğunu öne sürdü.

Çernivski daha önce yaptığı açıklamalarda Zelenski yönetimini ülkeyi Rus işgaline hazırlayamamakla suçlamış ve Ukrayna liderinin en yakınındaki danışmanlarından Andriy Yermak'ın Rus casusu olduğundan şüphelendiğini belirtmişti.

Albay Çernivski'nin adı ayrıca 2020'de bir grup Wagner savaşçısının Belarus'a çekilerek, burada yakalanıp Ukrayna'ya getirilmelerini öngören karmaşık bir operasyonda da geçmişti. 

Ukraynalı subay Washington Post ve Der Spiegel'e gönderdiği açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçı liderlerin öldürülmesi ve 2014'te Malezya Hava Yolları'na ait uçağın Donbas üzerinde düşürülmesine olayına karışan bir kişinin kaçırılmasına ilişkin operasyonları planladığını ve yönettiğini belirtti.

Rus yapımı Buk tipi füzeyle düşürülen uçaktaki 298 yolcu hayatını kaybetmiş, iki Rus ve bir Ukrayna vatandaşı olayla ilgili geçen yıl Hollanda mahkemesinde hüküm giymişti.

Independent Türkçe



İran, ABD askerlerinin konuşlu olduğu el-Udeyd Hava Üssü’ne saldırdı: Can kaybı ya da yaralanma olmadı

TT

İran, ABD askerlerinin konuşlu olduğu el-Udeyd Hava Üssü’ne saldırdı: Can kaybı ya da yaralanma olmadı

İran, ABD askerlerinin konuşlu olduğu el-Udeyd Hava Üssü’ne saldırdı: Can kaybı ya da yaralanma olmadı

İran, Katar'daki ABD askerlerinin konuşlu olduğu el-Udeyd Üssü’ne saldırı düzenlediğini açıkladı.

İran devlet televizyonu, ‘ABD’nin İran’a yönelik saldırılarına misilleme olarak’ ABD’nin Katar'daki askeri üssünün vurulduğunu doğrularken, ABD merkezli haber sitesi Axios, İran'ın Katar'daki el-Udeyd Hava Üssü’ne 6 füze fırlattığını bildirdi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), İran'ın resmi haber ajansları tarafından dün bildirdiğine göre ABD'nin İran’daki nükleer tesisleri hedef alan saldırılarına misilleme olarak Tahran tarafından düzenlenen saldırıda, el-Udeyd Hava Üssü’ne altı füze isabet ettiğini doğruladı.

Can kaybı yok

Öte yandan Katar, İran'ın saldırısını kınadı ve bunu ‘Katar'ın egemenliğine ve hava sahasına, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'na açık bir ihlal’ olarak nitelendirdi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid Muhammed el-Ensari, yaptığı açıklamada, “Bu pervasız saldırının niteliği ve ölçeğiyle orantılı şekilde, uluslararası hukuk çerçevesinde doğrudan karşılık verme hakkımızı saklı tutuyoruz” dedi. Ensari, Katar hava savunma sistemlerinin saldırıyı engellediğini ve İran füzelerini başarıyla önlediğini vurguladı.

Katarlı yetkili, ‘saldırı sonucunda herhangi bir yaralanma veya can kaybı yaşanmadığını’ da sözlerine ekledi.

Katar Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin dün İran'ın el-Udeyd Hava Üssü'nü hedef alan füzeli saldırısını başarıyla engellediğini açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, füze saldırısının herhangi bir can kaybı veya yaralanmaya yol açmadığı belirtildi.

İran'ın füzeleri engellendi

ABD’li bir yetkili de Reuters’a yaptığı açıklamada, İran'ın füzelerinin Katar'daki el-Udeyd Hava Üssü’ne isabet edemeden engellendiğini doğruladı.

Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili de CNN'e yaptığı açıklamada, ilk değerlendirmelere göre İran'ın fırlattığı füzelerin hedeflerini vurmayı başaramadığını doğruladı. Yetkili, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, pazar günü İran'ın nükleer tesislerine düzenlenen saldırıların ardından Tahran'ın misilleme yapmasını beklediğini ve aynı zamanda Başkan Trump’ın bölgede daha fazla askeri müdahale istemediğini vurguladı.

İranlıların karşılık vereceklerini bildiklerini söyleyen ABD’li yetkili, 2020 yılında ABD'nin düzenlediği hava saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye atıfla “Süleymani'nin öldürülmesinden sonra da benzer bir tepki göstermişlerdi” dedi. Yetkili, Trump'ın gerekirse askeri tırmanışa hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD’li yetkilinin açıklamaları İran'ın kısa ve orta menzilli füzelerle üsse saldırı girişiminde bulunmasının ardından ABD tarafından yapılan ilk değerlendirme oldu.

6 füze

ABD merkezli haber sitesi Axios, dün bir İsrailli yetkilinin İran'ın Katar'daki el-Udeyd Hava Üssü’ne 6 füze fırlattığını söylediğini aktardı. Site, aynı gün erken saatlerde İran'ın üslere füze fırlatmaya hazırlandığını belirtmişti.

İran televizyonu, Katar'daki el-Udeyd Hava Üssü’ne ‘Bişara el-Fetih’ adlı bir operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

İsrail basını İran'ın Irak'taki ABD tarafından kullanılan bir askeri üsse füzeli saldırı düzenlediğini bildirdi. Reuters, askeri kaynaklara dayanarak, olası bir saldırıya karşı Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü’nde hava savunma sisteminin devreye girdiğini aktardı.

İran devlet televizyonu, füzelerin ABD'nin nükleer tesislere yönelik saldırısına misilleme olarak fırlatıldığını bildirirken İran ordusunun Katar'daki el-Udeyd Hava Üssü’nü vurduğunu doğruladığını aktardı. İran Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki ABD üslerinin ‘savaş meraklısı ABD rejiminin en önemli zayıf noktası ve baş belası’ olduğu belirtildi.

İran daha önce, nükleer tesislerine yönelik saldırıların ardından ABD'ye misilleme yapacağı tehdidinde bulunmuştu.

Reuters’ın ‘bölgesel bir kaynaktan’ aktardığına göre İran füzeli saldırısını başlatmadan birkaç saat önce iki diplomatik kanal aracılığıyla ABD’ye ve Doha'ya bilgi verdi.

ABD gazetesi New York Times, İranlı üç yetkilinin, İran'ın insan kayıplarını azaltmak amacıyla saldırıların gerçekleşeceği konusunda önceden bildirimde bulunduğunu bildirdi. Yetkililer, İran'ın sembolik olarak ABD'ye yanıt vermesi gerektiğini, ancak aynı zamanda tüm tarafların gerginliği azaltma fırsatı bulabileceği bir şekilde saldırıyı gerçekleştirmeye çalıştığını açıkladı.

Yetkililer, bu stratejinin 2020 yılında yaşananlara benzediğini düşündüler. New York Times, İran'ın, ABD'nin Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesine misilleme olarak Irak'taki bir Amerikan üssüne balistik füzeler fırlatmadan önce Iraklı yetkililere önceden haber verdiğini hatırlattı.