Zelenskiy, Putin'in kendisine "5 ya da 6 kez" suikast girişiminde bulunduğunu iddia etti

Zelenskiy'nin en yakın ekibine tüfekler ve çelik yelekler dağıtıldı; korumalar derme çatma barikatlar ve kontrplak parçaları kullanarak ofisine erişimi engelledi

(Reuters)
(Reuters)
TT

Zelenskiy, Putin'in kendisine "5 ya da 6 kez" suikast girişiminde bulunduğunu iddia etti

(Reuters)
(Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın kendisine en az "5 ya da 6" suikast girişiminin güvenlik güçleri tarafından önlendiğini iddia etti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den konuşan savaş dönemi lideri, girişimlerin yoğunluğunun kendisini neredeyse tehlikeye karşı uyuşturduğunu söyledi. Daha sonraki girişimleri Kovid-19 enfeksiyonuna yakalanmaya benzetti.

Yeni bir röportajda "İlk kez olduğunda çok ilginç oluyor ve ondan sonrası tıpkı Kovid gibi" dedi. İlk girişimin panik yarattığını da sözlerine ekledi.

Zelenskiy, The Sun'a, "Her şeyden önce insanlar ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar ve bu çok korkutucu görünüyor" dedi.

Ve ondan sonra, bir grubun daha bunu [denemek] için Ukrayna'ya geldiği istihbaratı sizinle paylaşılıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı, savaşın yaklaşık iki yıldır şiddetle devam etmesine rağmen Vladimir Putin'in kendisini devirmeyi hâlâ "çok istediğini" iddia etti.

Zelenskiy, "Operasyonun adı Maidan 3" dedi.

Bu, devlet başkanını değiştirmek anlamına geliyor. Güle güle demek. Belki öldürerek değil. Yani değiştirerek. Ellerindeki her türlü aracı kullanacaklar. Yani yıl sonuna kadar amaç bu. Operasyona ad bile koydular. Ama görüyorsunuz ki bununla yaşayabiliriz.

Ukrayna Devlet Başkanı, Moskova'nın geçen yıl Ukrayna istilasının ilk gününde Rusya'nın kendisine suikast düzenlemek üzere Kiev'e paraşütle özel kuvvetler indirdiğini iddia etmişti.

Bunun üzerine Zelenskiy'nin ofisini ve sonraki her konumunu bir kaleye dönüştürme operasyonu başladı. Zelenskiy'nin en yakın ekibine tüfekler ve çelik yelekler dağıtıldı; korumaları derme çatma barikatlar ve kontrplak parçaları kullanarak ofise her türlü erişimi kapattı.

Kaç suikast girişiminden kurtulduğunun sorulması üzerine Zelenskiy, bunu gerçekten bilmediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya'ya karşılık olarak Ukrayna'nın da benzer suikast planları yapıp yapmadığı sorusuna yanıt vermedi.

Zelenskiy, çatışmanın pat durumunda kaldığı iddialarını reddederken, Ukrayna Başkomutanı Valeriy Zalujni bunun Rus ve Ukrayna güçleri arasındaki teknolojik ve taktiksel eşitlikten kaynaklandığını söylemişti.

"Moral olarak pat durumu söz konusu değil" dedi.

Biz evimizdeyiz. Ruslar da bizim topraklarımızda. Dolayısıyla bu konuda pat durumu yok. Hava sahasıyla ilgili de bir pat durumu yok. Rusların bu alanda daha fazla gücü var. Ama gerçekten, hava sahasını kontrol edemezken nasıl ilerleyebilirsiniz ki?

Ukraynalı yetkililer, yaz boyunca uzun süredir beklenen karşı saldırının sahadaki savaş hatlarını kökten değiştirmemesinin ardından gelen Rusya'yla pat durumunda oldukları iddialarını şiddetle geri püskürttü.

Geçen hafta Washington'a bir ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak ayrıntı vermemişti. Yermak, Ukrayna güçlerinin nihayet, Ukrayna ve Rus güçleri arasında aylardır yerinden oynamayan bir cephe hattı görevi gören Dinyeper Nehri'nin doğu kıyısına doğru ilerlediğini doğrulamıştı.

Ancak kış mevsimi yaklaştıkça, arazi koşulları nedeniyle her iki tarafın da büyük kazanımlar elde etmesi zorlaşacak.

Independent Türkçe



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters