Zelenskiy, Putin'in kendisine "5 ya da 6 kez" suikast girişiminde bulunduğunu iddia etti

Zelenskiy'nin en yakın ekibine tüfekler ve çelik yelekler dağıtıldı; korumalar derme çatma barikatlar ve kontrplak parçaları kullanarak ofisine erişimi engelledi

(Reuters)
(Reuters)
TT

Zelenskiy, Putin'in kendisine "5 ya da 6 kez" suikast girişiminde bulunduğunu iddia etti

(Reuters)
(Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın kendisine en az "5 ya da 6" suikast girişiminin güvenlik güçleri tarafından önlendiğini iddia etti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den konuşan savaş dönemi lideri, girişimlerin yoğunluğunun kendisini neredeyse tehlikeye karşı uyuşturduğunu söyledi. Daha sonraki girişimleri Kovid-19 enfeksiyonuna yakalanmaya benzetti.

Yeni bir röportajda "İlk kez olduğunda çok ilginç oluyor ve ondan sonrası tıpkı Kovid gibi" dedi. İlk girişimin panik yarattığını da sözlerine ekledi.

Zelenskiy, The Sun'a, "Her şeyden önce insanlar ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar ve bu çok korkutucu görünüyor" dedi.

Ve ondan sonra, bir grubun daha bunu [denemek] için Ukrayna'ya geldiği istihbaratı sizinle paylaşılıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı, savaşın yaklaşık iki yıldır şiddetle devam etmesine rağmen Vladimir Putin'in kendisini devirmeyi hâlâ "çok istediğini" iddia etti.

Zelenskiy, "Operasyonun adı Maidan 3" dedi.

Bu, devlet başkanını değiştirmek anlamına geliyor. Güle güle demek. Belki öldürerek değil. Yani değiştirerek. Ellerindeki her türlü aracı kullanacaklar. Yani yıl sonuna kadar amaç bu. Operasyona ad bile koydular. Ama görüyorsunuz ki bununla yaşayabiliriz.

Ukrayna Devlet Başkanı, Moskova'nın geçen yıl Ukrayna istilasının ilk gününde Rusya'nın kendisine suikast düzenlemek üzere Kiev'e paraşütle özel kuvvetler indirdiğini iddia etmişti.

Bunun üzerine Zelenskiy'nin ofisini ve sonraki her konumunu bir kaleye dönüştürme operasyonu başladı. Zelenskiy'nin en yakın ekibine tüfekler ve çelik yelekler dağıtıldı; korumaları derme çatma barikatlar ve kontrplak parçaları kullanarak ofise her türlü erişimi kapattı.

Kaç suikast girişiminden kurtulduğunun sorulması üzerine Zelenskiy, bunu gerçekten bilmediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya'ya karşılık olarak Ukrayna'nın da benzer suikast planları yapıp yapmadığı sorusuna yanıt vermedi.

Zelenskiy, çatışmanın pat durumunda kaldığı iddialarını reddederken, Ukrayna Başkomutanı Valeriy Zalujni bunun Rus ve Ukrayna güçleri arasındaki teknolojik ve taktiksel eşitlikten kaynaklandığını söylemişti.

"Moral olarak pat durumu söz konusu değil" dedi.

Biz evimizdeyiz. Ruslar da bizim topraklarımızda. Dolayısıyla bu konuda pat durumu yok. Hava sahasıyla ilgili de bir pat durumu yok. Rusların bu alanda daha fazla gücü var. Ama gerçekten, hava sahasını kontrol edemezken nasıl ilerleyebilirsiniz ki?

Ukraynalı yetkililer, yaz boyunca uzun süredir beklenen karşı saldırının sahadaki savaş hatlarını kökten değiştirmemesinin ardından gelen Rusya'yla pat durumunda oldukları iddialarını şiddetle geri püskürttü.

Geçen hafta Washington'a bir ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak ayrıntı vermemişti. Yermak, Ukrayna güçlerinin nihayet, Ukrayna ve Rus güçleri arasında aylardır yerinden oynamayan bir cephe hattı görevi gören Dinyeper Nehri'nin doğu kıyısına doğru ilerlediğini doğrulamıştı.

Ancak kış mevsimi yaklaştıkça, arazi koşulları nedeniyle her iki tarafın da büyük kazanımlar elde etmesi zorlaşacak.

Independent Türkçe



Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
TT

Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)

Amerika Birleşik Devletleri dün, Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası'nın (AGOA) yıl sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. Bu program, çeşitli Afrika ülkelerinden ABD'ye yapılan ihracatı gümrük vergilerinden muaf tutuyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın, Afrika ülkeleriyle olan ticaret tercih programının 31 Aralık 2026'ya kadar yürürlükte kalmasını sağlayan ve programın sona ermesi planlanan 30 Eylül 2025 tarihine kadar geriye dönük olarak geçerli olacak yasayı imzaladığını belirtti.

Greer ayrıca, "21. yüzyılda AGOA, ticaret ortaklarımızdan daha fazlasını talep etmeli ve Amerikan işletmeleri, çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşanları için daha fazla pazar açmalıdır" ifadesini kullandı.

Trump, "en sevdiği kelime" olarak adlandırdığı gümrük vergilerini, uluslararası ilişkileri yeniden şekillendirmek için bir teşvik ve caydırıcı araç olarak kullandı.

Greer açıklamasında, "önümüzdeki yıl boyunca programı mevcut ABD politikasına uygun hale getirmek için Kongre ile birlikte çalışacağına" söz verdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGOA), 25 yıldır, Washington ve Afrika arasındaki ticaret ilişkilerinin temel taşı olmuş ve seçilmiş Afrika ülkelerinin her yıl milyarlarca dolarlık malı ABD'ye gümrüksüz olarak ihraç etmelerini sağlamıştır.

Ancak 32 Afrika ülkesini kapsayan program geçen yıl eylül ayında sona erdi ve bu durum Afrika ülkelerinde binlerce işi etkileyerek, ihracatçıları yüksek gümrük vergilerine katlanmaya zorladı.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na göre 2024 yılında anlaşma kapsamındaki ihracat toplamı 8,23 milyar doları buldu; bunun yarısı Güney Afrika'dan, çoğunlukla otomobil, değerli metaller ve tarım ürünlerinden, beşte biri ise Nijerya'dan, çoğunlukla petrolden oluşuyordu.

AGOA yasasının askıya alınmasından en çok etkilenen ülkeler küçük ülkeler oldu. Lesotho'daki tekstil sektörü ağır kayıplar yaşadı ve işçiler, yeni ABD gümrük vergileri nedeniyle üretimdeki azalmayı protesto etmek için ekim ayı sonlarında başkent Maseru'da gösteriler düzenledi.

Trump'ın "kimsenin adını bile duymadığı bir yer" olarak tanımladığı Lesotho, 2024 yılında bu anlaşma kapsamında 150 milyon dolarlık mal ihraç etti.


Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)
TT

Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)

Elon Musk dün, Fransız yetkililerinin şirketi X'e yönelik soruşturmasının "siyasi bir saldırı" olduğunu iddia ederek, "Fransız yetkililerinin siyasi amaçlı bir ceza soruşturması kapsamında Paris'teki genel merkezimize düzenlediği baskından dolayı hayal kırıklığına uğradık" ifadelerini kullandı.

Paris savcılığı, Fransız polisinin nisan ayında X'in ofislerine baskın düzenlediğini ve Musk'ı platforma yönelik daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak sorguya çağırdığını duyurdu.

Baskın ve Musk'ın mahkemeye çağrılması, platform veya yöneticileri tarafından algoritmaların kötüye kullanılması ve kullanıcı verilerinin aldatıcı bir şekilde toplanması şüphesiyle ilgili bir yıllık bir soruşturmayla bağlantılı. Bu durum, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri arasında büyük teknoloji şirketleri ve ifade özgürlüğü konusunda yaşanan gerilimleri daha da artırabilir.


Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
TT

Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)

İsrail'in Güney Lübnan'daki gerilimi artırması, yıl başından bu yana çift yönlü bir seyir izledi; suikastlar ve uyarıların ardından hava saldırıları düzenlendi, neredeyse her gün gerçekleşen bu saldırılar sonucunda 27 kişi öldürüldü. Ayrıca, geçen yıla göre daha yoğun hava saldırıları ve tahliye uyarılarının ardından yerleşim komplekslerinin yıkımı da yaşandı; 2026 yılının başından bu yana 5 dalga tahliye uyarısı verildi.

Bir kişinin öldüğü ve sekiz kişinin yaralandığı iki saldırının ardından, İsrail ordusu dün Kfar Tebnit ve Ain Qana sakinlerine uyarıda bulundu ve iki yerleşim yerini hedef alan hava saldırılarıyla buraları imha etti. Ordu, saldırıların gerekçesi olarak Hizbullah'ın silah depolarını hedef aldığını ve yeniden yapılanma girişimlerini engellemeyi amaçladığını belirtti.