ABD'nin diyalog çağrısını reddeden Kuzey Kore'den "uzaya daha fazla uydu gönderme" tehdidi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, ABD'nin diyalog ve diplomasi çağrısını reddederek muhatabını, uzaya daha fazla casus uydu göndermekle tehdit etti

(AA)
(AA)
TT

ABD'nin diyalog çağrısını reddeden Kuzey Kore'den "uzaya daha fazla uydu gönderme" tehdidi

(AA)
(AA)

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, Kim Yo-jong, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield'in Kuzey Kore'nin uzaya uydu fırlatmasını, "komşularını tehdit eden düşüncesiz, korkunç bir eylem" olarak nitelendirip diyalog çağrısında bulunmasına tepki gösterdi.

Kim Yo-jong, yaptığı açıklamada, ABD'nin diyalog çağrısını reddederek uzaya fazla casus uydu gönderme tehdidinde bulundu.

Kim, "Bağımsız bir ülkenin egemenliği, asla müzakere konusu olamaz ve bu sebeple (Kuzey Kore) ABD ile bu amaçla yüz yüze görüşmeyecek." ifadesini kullandı.

Kuzey Kore'nin egemenlik haklarının gelişimi için çaba sarf etmeye devam edeceğini vurgulayan Kim, tüm BM üyesi ülkelerin de yaptığı gibi herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan ülkesinin de egemenlik haklarını vakur bir şekilde kullanamaya devam edeceğini belirtti.

Kim, Thomas-Greenfield'den, ABD'nin stratejik varlıklarının Güney Kore'de daha sık bulunma sebebini açıklamasını istedi.

Kuzey Kore'nin casus uydu fırlatma girişimleri

Kuzey Kore, 31 Mayıs'ta askeri casus uydu fırlatma girişiminde bulunmuş; deneme, taşıyıcı roket sistemindeki arıza nedeniyle başarısız olmuştu. Pyongyang yönetimi, bu denemeyi yılın ilk yarısındaki "en ciddi hata" olarak tanımlamıştı.

Kuzey Kore, uluslararası kınamalara rağmen kısa sürede uydunun yeniden "doğru şekilde" fırlatılacağını duyurmuştu.

Pyongyang yönetimi, 23 Ağustos'ta da ikinci casus uydu fırlatma denemesi yapmış ancak bunun da başarısız olduğunu açıklamıştı. Kuzey Kore, bu başarısız girişimin ardından ekimde yeniden deneme yapılacağını bildirmişti.

Kuzey Kore, 21 Kasım'da üçüncü kez, güneye doğru casus uydu taşıyan bir roket fırlatmıştı.

Bunun ardından Güney Kore, 22 Kasım'da, Kuzey Kore ile 2018'de imzaladığı ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayı amaçlayan anlaşmanın bazı hükümlerini askıya aldığını açıklamıştı. Kuzey Kore de 23 Kasım'da söz konusu anlaşmayı feshettiğini kaydetmişti.

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, 22 Kasım'da, Kuzey Kore'nin yörüngeye casus uydu taşıyan roket fırlatmasını şiddetle kınamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor.



İspanya'daki zehirli klor bulutu 160 bin kişiyi evde kalmaya zorladı

Madrid'deki Plaza de Colón'da aşırı sağcı destekçilerin çağrısıyla düzenlenen hükümet karşıtı protesto sırasında protestocular İspanyol bayrakları tutuyor (AFP)
Madrid'deki Plaza de Colón'da aşırı sağcı destekçilerin çağrısıyla düzenlenen hükümet karşıtı protesto sırasında protestocular İspanyol bayrakları tutuyor (AFP)
TT

İspanya'daki zehirli klor bulutu 160 bin kişiyi evde kalmaya zorladı

Madrid'deki Plaza de Colón'da aşırı sağcı destekçilerin çağrısıyla düzenlenen hükümet karşıtı protesto sırasında protestocular İspanyol bayrakları tutuyor (AFP)
Madrid'deki Plaza de Colón'da aşırı sağcı destekçilerin çağrısıyla düzenlenen hükümet karşıtı protesto sırasında protestocular İspanyol bayrakları tutuyor (AFP)

İspanyol yetkililer, Barselona yakınlarındaki bir endüstriyel depoda çıkan yangının geniş bir alanı kaplayan zehirli klor bulutunun yayılmasının ardından bugün 160 binden fazla kişiye evlerinde kalmaları talimatını verdi.

Bölge itfaiye teşkilatından yapılan açıklamaya göre yangın, Barselona'nın güneyindeki sahil kasabası Vilanova i la Geltrú'da, yüzme havuzu temizlik malzemelerinin saklandığı bir depoda bu sabah erken saatlerde çıktı.

Sivil Savunma, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Eğer yangın bölgesindeyseniz, evinizden veya iş yerinizden ayrılmayın" ifadelerini kullandı.

Yetkililer, Vilanova i la Geltrú'dan Tarragona yakınlarındaki Calafell köyüne kadar uzanan sahil şeridindeki riskli bölgelerde bulunan sakinlere kapı ve pencereleri kapatmaları konusunda uyarıda bulundu.

İtfaiye teşkilatı, yangını kontrol altına almak için çok sayıda ekip görevlendirdiklerini ve ortaya çıkan emisyonlardaki değişiklikleri ve toksisite seviyelerini izlediklerini açıklayarak, şu ana kadar herhangi bir can kaybının bildirilmediğini duyurdu. Yetkililer, bölge sakinlerinin alana yaklaşmasını engellemek için bölgedeki yolları ve tren istasyonlarını kapattı.

Depo sahibi Jorge Viñales Alonso, bir radyoya verdiği röportajda, "Klorun alev alması nadir görülen bir durum, ancak alev aldığında söndürmek çok zor olur" diyerek yangının bir lityum pilden kaynaklandığını öne sürdü.

Vilanova Belediye Başkanı Juan Luis Ruiz López ise İspanyol devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, yetkililerin yangının söndürülmesiyle birlikte “zehirli bulutun dağılmaya başlayacağını” öngördüklerini belirterek, “O zaman şu anda uygulanan önlemleri kaldırabiliriz” dedi.