ABD askeri uçağının Japonya açıklarında düşmesinin ardından kayıp 7 kişiden hala iz yok

Fotoğrafın sağında, denize düşen ABD askeri uçağı V-22 Osprey’e ait olduğu düşünülen bir cisim... Nesne, 30 Kasım 2023’te Japonya’nın batısındaki Yakushima Adası açıklarında bir balıkçı teknesinin yanında yüzüyor (Reuters)
Fotoğrafın sağında, denize düşen ABD askeri uçağı V-22 Osprey’e ait olduğu düşünülen bir cisim... Nesne, 30 Kasım 2023’te Japonya’nın batısındaki Yakushima Adası açıklarında bir balıkçı teknesinin yanında yüzüyor (Reuters)
TT

ABD askeri uçağının Japonya açıklarında düşmesinin ardından kayıp 7 kişiden hala iz yok

Fotoğrafın sağında, denize düşen ABD askeri uçağı V-22 Osprey’e ait olduğu düşünülen bir cisim... Nesne, 30 Kasım 2023’te Japonya’nın batısındaki Yakushima Adası açıklarında bir balıkçı teknesinin yanında yüzüyor (Reuters)
Fotoğrafın sağında, denize düşen ABD askeri uçağı V-22 Osprey’e ait olduğu düşünülen bir cisim... Nesne, 30 Kasım 2023’te Japonya’nın batısındaki Yakushima Adası açıklarında bir balıkçı teknesinin yanında yüzüyor (Reuters)

Japonya Sahil Güvenlik birimi dün gece yaptığı açıklamada, ABD askeri uçağı V-22 Osprey’in çarşamba günü Japonya’nın güneyindeki Yakushima Adası yakınında düşmesi sonucu kaybolan yedi ABD Hava Kuvvetleri mensubu hakkında henüz hiçbir bulguya ulaşılamadığını duyurdu.

Fransız Haber Ajansı’na (AFP) göre, uçak düştükten sonra denizde bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Ancak uçakta bulunan diğer yedi kişiden hiçbiri bulunamadı.

Sahil Güvenlik, olaydan 24 saat sonra yaptığı açıklamada, ‘kayıp kişilerle ilgili herhangi bir delil bulunamadığını’ duyurdu.

Açıklamada, sonarın su altında bir cisim tespit etmesi üzerine kurtarma ekiplerinin perşembe günü dalış yaptığı, ‘ancak denizin dibinde sadece kayaların bulunduğu’ ve operasyonun bugün de devam edeceği belirtildi.

Uçak çarşamba günü içindeki sekiz kişiyle birlikte düşmüştü. Japonya Savunma Bakanı, ölümcül kazanın ardından ülkedeki ABD kuvvetlerinden Osprey uçuşlarının askıya alınmasını istediğini söylemişti.

ABD Hava Kuvvetleri Özel Operasyonlar Komutanlığı, kaza sırasında uçağın Japonya’daki Yokota Hava Üssü dışında ‘rutin eğitim görevinde’ olduğunu ve ‘kazanın nedeninin şu anda bilinmediğini’ açıkladı.

Sahil Güvenlik tarafından yayınlanan fotoğraflarda, Yakushima açıklarındaki sularda alabora olmuş sarı bir cankurtaran botu ve enkaz parçaları görülüyordu. Daha sonra yayınlanan diğer fotoğraflarda uçağın parçaları olduğu düşünülen cisimler görüldü.

Kagoshima eyaletindeki bir acil durum yönetim yetkilisi, AFP’ye verdiği demeçte “Polis, bir Osprey uçağının sol motorunun yandığına dair bir rapor aldı” ifadelerini kullandı.

Japon NHK kanalı bir tanığın şu sözlerini aktardı:

“Osprey’in Yakushima Havaalanı’na doğru uçarken kendi etrafında bir iki tur döndüğünü gördüm. Daha sonra turuncu ışık söndü… 10 saniye geçmemişti ki okyanusa düştü.”

Yakushima Adası, Japonya’nın en güneyindeki Kyushu Adası’nın güneyinde yer alıyor.

Dünkü büyük arama operasyonuna polis ve yerel kurtarma ekiplerinin yanı sıra altı gemi ve iki uçak katıldı.

Kazalar silsilesi

Japonya yakınlarına düşen Osprey uçağı (Balık Kartalı anlamına geliyor) dikey kalkış ve iniş yapabilme yeteneğine sahip. Ayrıca uçağa manevra kabiliyeti kazandırmak için yukarıya doğru yönlendirilebilen veya normal bir uçak gibi yatay olarak uçmak için ileri doğru yönlendirilebilen hareketli kanatları bulunuyor.

Bu uçak, başta nakliye olmak üzere çeşitli görevleri üstleniyor ve Donanma ve Deniz Piyadeleri’nin filosundaki en güzide uçaklardan biri sayılıyor.

Bu kaza, Ağustos ayında kuzey Avustralya’da başka bir Osprey askeri uçağının düşmesinin ardından gerçekleşti. Kaza sonucunda uçaktaki 23 kişiden üç ABD Deniz Piyadesi hayatını kaybetmişti.

Boeing MV-22B Osprey, yerel güçlerin askeri eğitimi sırasında Darwin’in kuzeyindeki Melville Adası’na düşmüştü.

Osprey tip uçakların geçtiğimiz yıllarda yaşadığı çok sayıda kaza nedeniyle seyir güvenliği sicili birçok soruyla karşı karşıya kaldı.

Nisan 2000’de ABD’nin Arizona eyaletinde bir eğitim görevi sırasında meydana gelen başka bir uçak kazasında 19 Deniz Piyadesi hayatını kaybetmişti.

2017 yılında Avustralya’nın kuzey kıyısı açıklarında yüzen bir deniz platformuna inmeye çalışan bir Osprey uçağının bir nakliye gemisinin uç kısmına çarparak düşmesinin sonucunda da üç Deniz Piyadesi hayatını kaybetmişti.

Dün Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru, son olaydan sonra tekrar ABD ordusundan uçuşları askıya almasını istedi.

Bakanın talebi, Japonya’daki ABD Kuvvetleri Komutanı Ricky N. Rupp ile yaptığı görüşmeden önce geldi. Bakan ülkesinin, ABD kuvvetlerinden, ‘arama kurtarma operasyonları hariç, güvenlikleri teyit edilene kadar’ bu uçakların uçuşlarını durdurmalarını istediğini söyledi.

Japonya’da yaklaşık 54 bin asker bulunduran ABD Ordusu, uçuşların askıya alınması talebiyle ilgili henüz bir yorumda bulunmadı.

Japonya hükümet sözcüsü Hirokazu Matsuno, Japon ordusunun Osprey uçağının uçuşlarını ‘güvenliği teyit edilene kadar’ askıya aldığını, kazadan dolayı üzüntü duyduğunu ve başsağlığı dilediğini duyurdu.



İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
TT

İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)

İsrail haber sitesi Ynet'in bugün bildirdiğine göre Başbakan Binyamin Netanyahu, ordunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta Filistinliler için bir çadır kent inşa etmenin maliyeti ve zaman çizelgesine ilişkin tahminlerini eleştirerek, “daha hızlı ve daha ucuz” bir plan talep etti.

Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth'tan aktardığına göre ordu dün güvenlik kabinesini, İsrail'in Gazze'de yüz binlerce Filistinliyi barındıracak “insani bir şehir” olarak tanımladığı yapının 15 milyar şekele mal olabileceği ve daha önce altı ay olarak öngörülen sürenin aşılarak, bir yıl sürebileceği konusunda bilgilendirdi.

Yedioth Ahronoth’un ismini belirtmediği kaynaklar, yeni tahminlerin başbakanı kızdırdığını ve komutanlardan “daha gerçekçi” bir plan talep ederek, üst düzey yetkililere şehrin daha hızlı ve daha düşük maliyetle nasıl inşa edileceğine dair bir plan hazırlamaları talimatını verdiğini ifade etti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı dün, İsrail tarafının “Refah'taki sözde insani kent bahanesiyle halkımızı zorla yerinden etmesinin” sonuçlarına karşı uyarıda bulunarak, bunun “insanlıkla hiçbir ilgisi olmadığını” belirtti.

Bakanlık yaptığı açıklamada “Filistin Devleti'nin ve meşru kurumlarının, Filistin Devleti'nin asli bir parçası olarak Gazze Şeridi üzerinde siyasi ve hukuki yargı yetkisini kullanmasına izin vermenin halkımızı korumanın ve onlar için adaleti sağlamanın tek yolu olduğunu” vurguladı.