BM Genel Kurulu, Filistin lehine 5 kararı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin meselesiyle ilgili beş kararı ezici çoğunlukla kabul etti

(AA)
(AA)
TT

BM Genel Kurulu, Filistin lehine 5 kararı kabul etti

(AA)
(AA)

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, BM Genel Kurulunda Filistin meselesine ilişkin 5 karar ezici çoğunlukla kabul edildi.

Filistinli mültecilere yardıma yönelik ilk karar 168 ülkeden destek aldı. Karara sadece İsrail karşı çıkarken, aralarında ABD, Uruguay ve Paraguay'ın olduğu 10 ülke ise çekimser kaldı.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) faaliyetlerine ilişkin karara 165 ülke destek verirken, 4 ülke (ABD, Kanada, İsrail ve Mikronezya) ret oyu verdi, 6 ülke (Kamerun, Guatemala, Kiribati, Palau, Papua Yeni Gine ve Vanuatu) ise çekimser kaldı.

İşgal altında bulunan Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerine ilişkin karar 149 ülkenin desteğini alırken, 6 ülke (ABD, Kanada, İsrail, Macaristan, Mikronezya ve Nauru) ret oyu kullandı, 19 ülke ise oylamada çekimser kaldı.

(AA)

Filistinli mültecilerin mülkleri ve onlardan elde edilen gelirlere ilişkin karara 163 ülke destek verirken, 5 ülke (ABD, Kanada, İsrail, Mikronezya ve Nauru) ret oyu verdi, 9 ülke de oylamada çekimser kalmayı tercih etti.

İsrail'in Filistin halkının ve işgal altındaki topraklarda yaşayan diğer Arapların insan haklarını etkileyen uygulamalarını araştırmakla görevli Özel Komite'nin çalışmalarına ilişkin karara 86 ülke destek verirken, aralarında ABD, İngiltere, İsrail, Kanada, Çekya, Macaristan, Avusturya ve Avustralya'nın da bulunduğu 12 ülke ret oyu kullandı, 75 ülke ise oylamada çekimser kaldı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, kararların kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtilerek oylamaya katılmayan ülkelere "pozisyonlarını düzeltmeleri ve hakikatin, adaletin ve Filistin halkıyla dayanışmanın yolu olan doğru tarafta durmaları" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Filistin halkının acılarının sona erdirilmesi, Gazze'de İsrail saldırganlığının durdurulması ve ateşkesin sağlanması için acil eyleme geçilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Sembolik öneme sahip olan söz konusu kararların bağlayıcılığı bulunmuyor.



Papa 14. Leo göreve geldikten sonraki ilk ayinini gerçekleştirdi

 Papa 14. Leo (AP)
Papa 14. Leo (AP)
TT

Papa 14. Leo göreve geldikten sonraki ilk ayinini gerçekleştirdi

 Papa 14. Leo (AP)
Papa 14. Leo (AP)

Papa 14. Leo göreve başlamasının ardından ilk ayinini kendisini seçen kardinallerle birlikte Sistine Şapeli'nde gerçekleştirirken, Vatikan Papa'nın 18 Mayıs'ta düzenlenecek ayinle resmen göreve başlayacağını duyurdu.

Beyazlar içinde Sistine Şapeli'ne giren 14. Leo, arkasında Michelangelo'nun ‘Kıyamet Günü’ duvar resminin bulunduğu sunağa yaklaşırken kardinalleri kutsadı.

Chicago doğumlu 14. Leo dün öğleden sonra 267. papa olarak seçildi. 14. Leo aynı zamanda ABD’den seçilen ilk papa oldu.

Dün akşam Aziz Petrus Meydanı'nda büyük bir kalabalığın önünde ilk kez sahneye çıkan 14. Leo, konuşmasının başında dünyadaki 1,4 milyardan fazla Katoliğe şöyle seslendi: “Hepinize esenlik diliyorum! 21 Nisan'da 88 yaşında hayatını kaybeden Papa Francis'e teşekkür ederim.”

sdfrg
Papa 14. Leo'nun ilk sözlerini binlerce kişi dinledi. (Reuters)

Papa 14. Leo, Aziz Petrus Bazilikası'nın balkonuna çıktığında büyük bir kalabalık onu alkışlarla karşıladı, katedralin çanları bir saatten fazla çaldı ve Sistine Şapeli'nin çatısına yerleştirilen bacadan beyaz dumanlar yükseldi.

Papa'nın seçilmesine Lübnan'dan İspanya'ya, İtalya'dan Avrupa Birliği (AB) ve İsrail'e kadar uluslararası tepkiler geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, yeni Papa'yı kutlayarak Amerikalı olmasının ABD için ‘büyük bir onur’ olduğunu vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ‘yeni Papa’nın barış ve umut taşıyıcısı olması’ çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Vatikan'ın Kiev'i ‘ahlaki ve manevi’ olarak desteklemeye devam edeceğini umduğunu ifade ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Rusya ve Vatikan arasında yapıcı iş birliğinin devam edeceğine olan inancını dile getirdi.

Önümüzdeki günlerde 14. Leo, pazar günü saat 12:00'de Regina Coeli dua ayini de dahil olmak üzere çeşitli etkinliklere katılacak ve pazartesi sabahı Vatikan'da gazetecilerle bir araya gelecek.

Papa 14. Leo’nun ilk hamleleri ve eylemleri mercek altında olacak.

Avrupa'da Kilise'nin azalan popülaritesinden Vatikan'ın mali durumuna, Kilise'deki çocuk tacizi olgusuyla mücadeleden dini mesleklerdeki düşüşe kadar yeni Papa'yı bekleyen pek çok zorluk var.

Katolik Kilisesi'nin 267. papası olan Papa 14. Leo, ABD'den gelen ilk papa ve Polonyalı 2. John Paul (1978-2005), Alman 16. Benedict (2005-2013) ve Arjantinli Francis'ten (2013-2025) sonra İtalyan olmayan dördüncü papadır.

Papa 14. Leo, Kardinaller Meclisi'nin ikinci gününde, üçte iki çoğunluk oybirliğiyle, yani en az 89 oy alarak seçildi. Ancak, kapalı konklavı çevreleyen mutlak gizlilik nedeniyle, seçim sürecinin ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı.

sdefrgt
Papa 14. Leo (AFP)

Papa 14. Leo yani Robert Prevost iyi bir dinleyici ve ılımlı olarak sınıflandırılıyor. Hem sahada hem de Vatikan'da çalışma deneyimine sahip.

Papa 14. Leo'nun Vatikan protokolüne ve Francis'in karşı çıktığı geleneklere son papadan daha sıkı bir şekilde bağlı kalması muhtemel.