Pensilvanya Üniversitesi Rektörü antisemitizm suçlamalarının ardından istifa etti

Pensilvanya Üniversitesi Rektörü M. Elizabeth Magill (Reuters)
Pensilvanya Üniversitesi Rektörü M. Elizabeth Magill (Reuters)
TT

Pensilvanya Üniversitesi Rektörü antisemitizm suçlamalarının ardından istifa etti

Pensilvanya Üniversitesi Rektörü M. Elizabeth Magill (Reuters)
Pensilvanya Üniversitesi Rektörü M. Elizabeth Magill (Reuters)

ABD’nin en seçkin üniversitelerinin oluşturduğu bir birlik olan Ivy League, Pensilvanya Üniversitesi Rektörü M. Elizabeth Magill’in kampüsteki Yahudi karşıtlığına ilişkin tutumu nedeniyle aldığı eleştirilerin ardından istifa ettiğini duyurdu.

ABD’de antisemitizm suçlamalarına maruz kalan üç üniversite rektöründen biri olan Magill, ekim ayında İsrail ile Hamas arasında savaşın başlamasının ardından kampüste artan Yahudi karşıtlığıyla ilgili ABD Kongresi'nde ifade verdikten sonra eleştiri oklarının hedefi oldu.

gtyh
Magill, ABD Temsilciler Meclisi Eğitim Komitesi önünde ifade verirken (Reuters)

Merkezi Philadelphia’da bulunan Pensilvanya Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Scott L. Bock, bugün (Pazar) üniversitenin internet sitesinde yayınlanan bir açıklamada, Magill’in yerine geçici bir rektör atanana kadar görevinde kalmayı kabul ettiğini belirtti. Kendisi de istifa eden Bock, geçici yönetim planlarının önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.

Magill'in üniversitenin Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya devam edeceğini aktaran Bock, açıklamasında, “Rektör Magill'in Pennsylvania Üniversitesi rektörlüğünden gönüllü olarak istifa ettiğini duyurmak için yazıyorum” ifadelerini kullandı.

Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Magill, Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth ile birlikte geçtiğimiz salı günü ABD Kongresi'nde ifade vermişti.

ds
Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Jay, ABD Temsilciler Meclisi Eğitim Komitesi önünde ifade verirken (EPA)

Magill ve Guy'a yapılan istifa çağrıları özellikle ABD Kongresi’nde ifade vermelerinden sonraki günlerde arttı. Magill ve Guy, ifade özgürlüğüne bağlı olduklarını vurgularken, Cumhuriyetçi senatör Elise Stefanik’in ‘Yahudilere soykırım çağrısında bulunmanın’ üniversitelerinin zorbalık ve tacizle ilgili davranış kurallarını ihlal edip etmeyeceği konusundaki sorusuna ‘evet’ ya da ‘hayır’ yanıtı vermeyi reddettiler.

Yahudi öğrenciler, aileleri ve mezunlar, özellikle Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasından bu yana Filistin’i destekleyen gösterilerin düzenlendiği üniversiteleri antisemitizme hoşgörü göstermekle suçluyorlar. İsrail'in Hamas’ın saldırısından sonra başlattığı ve Gazze Şeridi’ni hedef alan saldırılarında Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre 17 bin 700'den fazla Filistinli öldürüldü.

Magill, çarşamba günü ABD Kongresi’nde verdiği ifadeden duyduğu üzüntüsünü dile getirdiği bir video yayınladı. Gay ise cuma günü özür diledi.

Magill'in istifasının ‘istenen en düşük bedel’ olduğunu söyleyen Cumhuriyetçi Senatör Stefanik, Harvard Üniversitesi ve MIT rektörlerini de benzer bir adım atmaya çağırdı.

Gazze savaşının başlamasından bu yana ABD'de ve başka ülkelerde antisemitizmde hızlı bir artış yaşandı.



Musk göçmen karşıtı Trumpçıları karşısına aldı

Musk'ın bütçe kesintisi planları da endişe yaratmıştı (Reuters)
Musk'ın bütçe kesintisi planları da endişe yaratmıştı (Reuters)
TT

Musk göçmen karşıtı Trumpçıları karşısına aldı

Musk'ın bütçe kesintisi planları da endişe yaratmıştı (Reuters)
Musk'ın bütçe kesintisi planları da endişe yaratmıştı (Reuters)

Yeni kabinede görev yapacak teknoloji milyarderi Elon Musk ve iş insani Vivek Ramaswamy'nin nitelikli göç vurgusu, Donald Trump taraftarlarını kızdırdı.

Musk ve Ramaswamy, 20 Ocak'ta göreve gelecek kabinede DOGE'nin (Department of Government Efficiency / Kamu Verimliliği Bakanlığı) başına geçecek. İki ismin de federal bütçede ciddi kesintilere gitmesi bekleniyor.

Ramaswamy, 26 Aralık'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'li firmaların vasıflı yabancı işçi çalıştırmayı mümkün kılan H-1B geçici vize programından yararlanmak durumunda kalmasının, Amerikan kültürünün "mükemmeliyet yerine vasatlığı" yüceltmesinden kaynaklandığını savundu:

Matematik olimpiyatı şampiyonu yerine mezuniyet balosu kraliçesini ya da okul birincisi yerine sporcuları yücelten bir kültür en iyi mühendisleri çıkaramaz.

Ramaswamy'nin, firmaların ABD vatandaşları yerine vasıflı yabancıları çalışanları işe almasını Amerikan kültürüne bağlayan açıklamaları, göçmen karşıtı Trump taraftarlarını kızdırdı. 

Tepkiler üzerine Ramaswamy, Twitter'da daha sonra yaptığı bir paylaşımda, H-1B programında "ciddi sorunlar olduğunu ve sistemin değiştirilmesi gerektiğini" belirtti.

Ramaswamy'e Musk'tan da destek geldi. Tesla CEO'su, H-1B vize programını savunarak "mühendislik alanında en yetenekli ~%0,1'i" ülkeye çektiğini ifade etti.

Diğer yandan ikilinin açıklamalarına karşı çıkanlar, şirketlerinde bu vize programı kapsamında işe alınan yabancı çalışanların çok yüksek maaşlar kazanmadığını gösteren paylaşımlar yaptı. Bu sistemin elit bir yetenek havuzu oluşturmaktan ziyade ABD doğumlu işçilerin ücretlerini aşağı çekmek için kullanıldığını savundular. 

Trump'ın ilk döneminde görev yapan ABD'nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Ramaswamy ve Musk'a tepki gösterenler arasındaydı:

Amerikalı işçilerde ya da Amerikan kültüründe yanlış bir şey yok. Tek yapmanız gereken sınıra bakmak ve sahip olduklarımızı kaç kişinin istediğini görmek. Amerikalılara yatırım yapmalı ve öncelik vermeliyiz, yabancı işçilere değil.

Başkanlık seçimlerinde önce Trump'a karşı aday olan sonra yarıştan çekilen Haley'nin ailesi de Hindistan göçmeni.

Bunların yanı sıra Trump'ın yapay zeka danışmanı olarak Hindistan doğumlu girişimci Sriram Krishnan'ı seçmesi de tartışma yarattı. 

Göçmenlik karşıtı açıklamalarıyla bilinen radikal sağcı aktivistlerden Laura Loomer, Krishnan'ın solcu olduğunu ve Trump'ın Önce Amerika politikasına göre hareket etmeyeceğini savundu. Aktivist ayrıca Hindistanlı göçmenleri "işgalci" diye niteledi. 

Güney Afrika doğumlu Musk ise Silikon Vadisi girişimcisi Krishnan'ı savunarak, Loomer'ın açıklamalarının "çok rahatsız edici" olduğunu belirtti.

Twitter CEO'su Musk, kendisinin de ABD vatandaşlığına geçmeden önce H-1B vizesine sahip olduğunu ve Tesla'nın bu yıl sözkonusu program dahilinde 724 kişiyi işe aldığını belirtti.

H-1B vizeleri genellikle üç yıllık süreyle veriliyor. Ancak sahipleri vize sürelerini uzatabiliyor veya yeşil kart başvurusunda bulunabiliyor.

Loomer, Musk'ı eleştiren yorumlarının ardından Twitter hesabının 12 saat askıya alındığını belirterek kendisine sansür uygulandığını savundu. Twitter ve Musk iddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Independent Türkçe, Guardian, BBC, New York Times, RT