Trump, ‘çizgileri aşmış olsa bile’ kapsamlı yargı dokunulmazlığı olmasını talep ediyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Portsmouth, New Hampshire’da düzenlenen bir seçim etkinliğinde (AFP)
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Portsmouth, New Hampshire’da düzenlenen bir seçim etkinliğinde (AFP)
TT

Trump, ‘çizgileri aşmış olsa bile’ kapsamlı yargı dokunulmazlığı olmasını talep ediyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Portsmouth, New Hampshire’da düzenlenen bir seçim etkinliğinde (AFP)
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Portsmouth, New Hampshire’da düzenlenen bir seçim etkinliğinde (AFP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump dün (Perşembe) eylemleri ‘sınırları’ aşmış olsa bile, cezai kovuşturmaya karşı ‘kapsamlı’ başkanlık dokunulmazlığı olmasını talep etti.

Trump, Kasım ayında yapılacak seçimlerde yeniden seçilmek için aday olurken, 2020’deki seçim kaybını iptal etmeye çalışmak ve yasa dışı olarak gizli belgeleri özel golf kulübünde bulundurmak da dahil olmak üzere 4 ayrı davada 91 suçlamayla karşı karşıya bulunuyor.

Gece saat 02.00 sıralarında sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Trump, eski bir cumhurbaşkanı olarak cezai kovuşturmalara karşı tam dokunulmazlığı olduğunu belirterek, Yüksek Mahkeme’yi kendi lehine karar vermeye çağırdı.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre, Trump, ‘Truth Social’ platformunda ‘sınırları aşan’ olaylarda bile tam dokunulmazlığa tabi olması gerektiğini, aksi takdirde ‘iyi ile kötüyü ayırmaya çalışmanın’ yıllar alacağını söyledi.

Eski Başkan, ABD başkanlarının zor kararlar alabilmek için dokunulmazlığa ihtiyaçları olduğunu ve bu ihtiyacın, kuralları ihlal etme riskinden daha ağır bastığını belirtti. Cumhuriyetçi Eski Başkan söz konusu durumu, ara sıra ‘itaatsiz’ bireyler ihlalde bulunsa da çalışmaya devam etmesi gereken bir polis gücüne benzetti.

Başkanlık dönemindeyken atadığı üç yargıç ile sağ kanada yönelen Yargıtay hakkında Trump, ‘kolay karar’ vermesini beklediğini söyledi.

Washington’daki bir federal temyiz mahkemesi şu anda Trump’ın, Demokrat Joe Biden’ın kazandığı 2020 seçimlerinin sonuçlarını değiştirmeye çalıştığı için ‘kovuşturmaya karşı dokunulmazlık’ talebini inceliyor.

Çoğu hukuk uzmanına göre, Trump’ın itirazı reddedilirse davanın nihai karar için Yüksek Mahkeme’ye gönderilmesi bekleniyor.



İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği saldırıda bir kişi hayatını kaybetti

Aytarun'da İsrail hava saldırısının gerçekleştiği bölgeyi inceleyen sivil savunma mensupları (Sosyal medya)
Aytarun'da İsrail hava saldırısının gerçekleştiği bölgeyi inceleyen sivil savunma mensupları (Sosyal medya)
TT

İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği saldırıda bir kişi hayatını kaybetti

Aytarun'da İsrail hava saldırısının gerçekleştiği bölgeyi inceleyen sivil savunma mensupları (Sosyal medya)
Aytarun'da İsrail hava saldırısının gerçekleştiği bölgeyi inceleyen sivil savunma mensupları (Sosyal medya)

İsrail ordusunun dün gece ‘Hizbullah altyapısını’ hedef alan saldırılar düzenlediğini duyurmasından saatler sonra Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bugün Güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırısında bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İki taraf arasında 27 Kasım'dan bu yana ateşkes yürürlükte olmasına rağmen İsrail, özellikle Güney Lübnan'da Hizbullah'a bağlı olduğunu söylediği hedeflere neredeyse her gün saldırı düzenlemeye devam ediyor. İsrail, geçen yıl Hizbullah’la patlak veren savaşın ardından İran destekli grubun kabiliyetlerini yeniden inşa etmesine izin vermeyeceğini vurguladı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı bugün, İsrail savaş uçaklarının Aytarun kasabasına ‘bir kişinin ölümüyle sonuçlanan’ saldırı düzenlediğini duyurdu. Böylece Sağlık Bakanlığı'nın salı gününden bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini açıkladığı kişi sayısı beşe yükseldi. Bakanlık dün, Lübnan'ın güneyinde düzenlenen İsrail saldırılarında iki kişinin hayatını kaybettiğini bildirirken, İsrail ordusu da iki Hizbullah üyesinin hedef alındığını açıkladı. Salı günü ise iki kişi yaşamını yitirirken, İsrail ordusu aralarında bir saha komutanının da bulunduğu iki Hizbullah üyesini hedef aldığını duyurdu.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA) bugünkü hava saldırısının İsrail’e ait bir insansız hava aracı (İHA) tarafından gerçekleştirildiğini ve ‘Aytarun kasabasında bir motosikleti’ hedef aldığını bildirdi. Saldırı, İsrail ordusunun gece boyunca Hizbullah'ın ‘terörist altyapısını’ hedef aldığını duyurmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti. Ordu, ‘Hizbullah'ın sivil görünüm altında askeri varlık kurma girişimlerine karşı’ harekete geçeceği uyarısını yineledi.

Hizbullah ile İsrail arasında bir yıldan fazla süren ve Eylül 2024 itibariyle açık bir savaşa dönüşen çatışmanın ardından ABD arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail, başta güney ve doğu Lübnan olmak üzere Lübnan'ın çeşitli bölgelerine saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Anlaşma, ordunun ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) İsrail sınırına daha fazla konuşlanması karşılığında Hizbullah savaşçılarının Güney Lübnan'daki Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeden çekilmesini ve buradaki askeri yapılarının dağıtılmasını öngörüyordu.

Lübnan, uluslararası toplumu, İsrail'e saldırılarını durdurması ve anlaşma uyarınca 18 Şubat'ta sona eren sürenin ardından kuvvetlerini tuttuğu beş ‘stratejik’ tepeden çekilmesi için baskı yapmaya çağırıyor. Birleşmiş Milletler (BM) ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana en az 71 sivilin İsrail ateşiyle öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah'ın siyasi kanadı Direnişe Vefa Bloğu milletvekili Hasan Fadlallah geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, ateşkesin başlamasından bu yana 186 kişinin hayatını kaybettiğini ve 480 kişinin yaralandığını açıkladı. Fadlallah, hayatını kaybedenler arasında kaç kişinin Hizbullah mensubu olduğunu belirtmedi. Diğer yandan Lübnan Sağlık Bakanlığı AFP'nin ölü sayısını teyit etme talebine yanıt vermedi.