Netanyahu: Biden’a iki devletli çözüm sözü vermedim

Netanyahu, “Biden'a Filistin devletinin kurulması konusunda anlaşmaya varma sözü”nü yalanladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (dpa)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (dpa)
TT

Netanyahu: Biden’a iki devletli çözüm sözü vermedim

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (dpa)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (dpa)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi cumartesi günü Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden ile 19 Ocak’ta yaptığı telefon görüşmesinde “Filistin devletinin kurulması konusunda anlaşmaya varma sözü verdiğini” yalanladı. İsrail Yayın Kurumu tarafından da yayınlanan açıklamada, ABD basınında İsrail'in bir Filistin devletinin kurulmasını kabul etmeye hazır olduğunu gösteren haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek Netenyahu’nun Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğu vurgulandı. İsril Yayın Kurumu haberinde "Başbakan yıllardır istikrarlı tutumunu vurguladı" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Hamas'ı ortadan kaldırdıktan sonra, Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak için İsrail, Gazze Şeridi üzerinde tam güvenlik kontrolünde kalmalıdır. Bu, Filistin egemenliği talebiyle çelişiyor” ifadeleri yer aldı.

Beyaz Saray cuma günü yaptığı açıklamada, Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda barış ve İsrail'in güvenliğini sağlarken iki devletli çözüm vizyonunu ve İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki savaş sonucunda sivillere verilen zararın sınırlandırılmasındaki sorumluluğunu da görüştüğü belirtilmişti.

Şarku’l Avsat’ın Londra merkezli Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (AWP) aktardığı habere göre konuyla ilgili kaynak dün CNN'e, “Biden ve Netanyahu'nun gelecekteki bir Filistin devletinin olası özelliklerini “ayrıntılı ve ciddi bir şekilde” konuştuklarını ve yetkililerinin silahtan arındırılmış bir Filistin devleti kurma fikrini tartıştıklarını” söyledi.

ABD Başkanı, üç haftadan bu yana ilk kez cuma gecesi İsrail Başbakanı ile görüştü. İsrail Yayın Kurumu'nun aktardığı İsrailli bir kaynağa göre, 40 dakika boyunca konuştular ve görüşme "iyi" geçti. İkili, Gazze'deki savaşla ilgili son gelişmeleri ve savaşın bitiminden sonraki günün konusunu konuştu.



Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
TT

Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Katar'ın gönderdiği uçağı kullanmak istemesi güvenlik alarmına yol açtı. 

Trump, Katar yönetiminin hediye ettiği 400 milyon dolarlık Boeing747-8’i kendi makam uçağı olarak kullanmak istiyor. ABD Başkanı, Katar’ın gönderdiği uçağın mevcut Air Force One’dan daha yeni olduğunu belirtiyor. Trump’ın makam uçağı yaklaşık 40 yıllık, Katar’ın gönderdiği Boeing ise 13 yıllık.

Diğer yandan ABD Başkanı’nı taşıyan Air Force One uçakları, Amerikan ordusunun belirlediği standartlara göre tasarlanıyor. 

Washington Post’un (WP) iletişime geçtiği ABD’li yetkililer, Katar’ın gönderdiği uçağın bu standartlara göre yenilenmesinin milyarlarca dolara mal olacağını ve çok uzun süreceğini söylüyor. 

Uzmanlara göre uçağın Air Force One’a dönüştürülmesinin, Trump’ın yönetim süresi içinde tamamlanması mümkün değil. 

Air Force One’ın teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olan eski bir ABD'li yetkili, uçağı “nükleer saldırıya dayanıklı bir komuta merkezi” diye niteliyor. Adının paylaşılmasını istemeyen yetkili, Katar’ın gönderdiği Boeing’in bu seviyeye getirilebilmesi için ABD Hava Kuvvetleri’nin uçağı söküp baştan tasarlaması gerekeceğini belirtiyor. 

Eski ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, karşı istihbarat meselesinin de önemli bir risk olduğuna dikkat çekiyor: 

Uçağa dinleme cihazı yerleştirilmediğinden emin olmamız gerekiyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ekibinde çalışmış emekli Gizli Servis ajanı Mac Plihcik de şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu uçağı iskeletine kadar söküp tekrar toplamanız lazım. Her parçanın güvenliği büyük önem taşıyor.

Diğer yandan yetkililer, süreci hızlandırmak için Trump’ın bu güvenlik kontrollerinin bazılarını yaptırmayabileceğini belirtiyor. 

Katar’ın gönderdiği uçak, 15 Şubat’ta Doha’dan Florida’daki Palm Beach Havalimanı’na getirilmişti. Trump da golf oynamaya giderken uçağı en az bir saat gezmişti. 

Trump, ilk döneminde Air Force One’ın değiştirilmesi için Boeing’le sözleşme imzalamıştı ancak uçakların 2027’ye kadar teslim edilmesi mümkün görünmüyor.

Independent Türkçe, Washington Post, BBC