Ukrayna, Rusya’ya ait 13 SİHA’yı düşürdü

Bir Rus SİHA’sı (Reuters)
Bir Rus SİHA’sı (Reuters)
TT

Ukrayna, Rusya’ya ait 13 SİHA’yı düşürdü

Bir Rus SİHA’sı (Reuters)
Bir Rus SİHA’sı (Reuters)

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya’nın dün gece ülkeye 19 silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve 6 füze ile saldırdığını, hava savunma sistemlerinin 13 SİHA ve bir füzeyi imha ettiğini bildirdi.

Hava Kuvvetleri, bugün Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, engellenemeyen diğer SİHA’ların hedeflerine ulaşamadıklarını belirtti.

İmha edilen SİHA’ların ise ağırlıklı olarak ön cepheye yakın bölgelere atıldığı ifade edildi.

Hava Kuvvetleri, Poltava bölgesinde KH-59 karadan havaya güdümlü füzenin düşürüldüğünü duyurdu.

Açıklamada, Rusya’nın beş füze daha fırlattığı belirtilirken, imha edilmeyen füzelerin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı hakkında bilgi verilmedi.

Reuters bu haberleri bağımsız olarak doğrulayamadı. Rusya tarafından da henüz bir açıklama yapılmadı.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.