Arap asıllı seçmenler, Biden'ı "savaş suçlusu" olarak görüyor

ABD'de 2024 Başkanlık Seçimi yaklaşırken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze politikasının sonuçları ülkede tepkilere yol açıyor

ABD Başkanı Joe Biden (AA)
ABD Başkanı Joe Biden (AA)
TT

Arap asıllı seçmenler, Biden'ı "savaş suçlusu" olarak görüyor

ABD Başkanı Joe Biden (AA)
ABD Başkanı Joe Biden (AA)

Seçim kampanyasına şubat başında Michigan eyaletinde başlayan Biden, otomotiv işçilerini temsil eden sendikanın üyeleriyle bir araya geldi, sahibi siyahi olan bir restorana konuk oldu.

Başkan Biden, İsrail’in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarına sözlü desteğini dile getirdiği için Arap asıllı seçmenler tarafından eleştirildi. Biden bu nedenle Arap asıllı Amerikalı topluluğuyla etkileşimden bilinçli olarak kaçındı.

Seçim kampanyası dolayısıyla düzenlenen ziyaretler de olaysız geçmedi. Biden Warren şehrindeki restoranda durakladığında protestocular bir araya geldi ve "Yazıklar olsun", "Soykırım Joe" ve "Bugün kaç çocuk öldürdün?" sloganları attı.

Eyaletteki bazı Arap asıllı Amerikan liderler de seçim kampanyasını yöneten Julie Chavez Rodriguez ile konuşma davetini reddetti.

Gazeteci Osama Siblani, Arap asıllı Amerikalıların Biden’ın Gazze’ye ilişkin politikası nedeniyle nasıl hayal kırıklığına uğradığını ifade etmek için Rodriguez ile görüştü.

Siblani, "Topluluğumuzun (üyelerinin) beni aradığını ve kendisiyle görüşmememi istediğini söyledim. Onunla buluşmamam mümkün değil çünkü ben bu gazetenin yayıncısıyım.” ifadesini kullandı.

The Arab American News gazetesinde çalışan Siblani, şunları aktardı:

Ona baktım ve şöyle söyledim: Dinle, ben ve topluluğum Biden'ı Başkan olarak görmüyor. Onu savaş suçlusu olarak görüyoruz ve bu yüzden biz (ona) oy vermeyeceğiz. Ona açık açık bu topluluğun fikrini değiştirmesinin çok zaman alacağını söyledim. Başkan'ın, toplumun değişmesi için kasım ayına kadar tüm bu adımları atabileceğine inanmıyorum.

Siblani, görüşme sırasında, Rodriguez'e, Biden'ı şu anda iki şey yapmaya teşvik ettiklerini söylediğini belirterek, bunların ilkinin ateşkes çağrısında bulunmak ve aktif olarak uygulamaya geçirmek, hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin refahı için şiddetin durdurulması ihtiyacını vurgulamak olduğunu kaydetti.

İkinci olarak da soğukta, çamurda uyuyan, kıtlık ve açlıkla zor koşullara göğüs geren Gazze halkına verilen zararın giderilmesi gerektiğini belirten Siblani, bunların gerçekleşmesi halinde, İsrail devletinin yanında bir Filistin devletinin kurulmasını da içeren, önerilen gelecekteki çözüm üzerinde diyalog başlatabileceklerine dikkati çekerek, "Bence bu tartışabileceğimiz bir konu." dedi.

Gazeteci Siblani, "Arap asıllı Amerikalılar ve Müslüman toplumu Michigan'da önemli ölçüde büyüdü ve şu anda oylar üzerinde yaklaşık yüzde 5 etkiye sahipler." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de "İsrail'e büyük bir destek ve güçlü bir Yahudi lobisi" olduğunu söyleyen Siblani, "Aynı zamanda ABD'de özgür dünyanın başkanı var. Özgür dünyanın lideri olarak buna göre hareket etmeli." diye konuştu.

ABD'nin İsrail'e verdiği destekler Amerikalı Müslümanlarda "hayal kırıklığı" ve "inançsızlık" yaratıyor

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Ulusal Direktör Yardımcısı Edward Ahmed Mitchell ise şunları kaydetti:

Ülkemizde kayıtlı en az 1 milyon Amerikalı Müslüman seçmen var. Bu da onları, özellikle Michigan, Pensilvanya, Georgia, Florida, Arizona gibi kilit eyaletlerde ve başkanlığın belirlenmesine yardımcı olan diğer eyaletlerde seçimlerin sonucunun çok önemli bir parçası haline getiriyor. Her seçim döneminde Amerikalı Müslümanlar seçimlerimizde önemli bir rol oynuyor ve önümüzdeki başkanlık seçiminin sonuçlarında da önemli bir rol oynayabilirler.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve ABD'nin İsrail'e verdiği desteklerin birçok Amerikalı Müslüman'da "hayal kırıklığı" ve "inançsızlık" yarattığını dile getiren Mitchell, şunları aktardı:

Açıkçası her gün Amerikalı Müslümanlar uyanıyor ve birçoğu telefonlarına baktığında enkazdan çıkarılan çocukların, saldırıya uğrayan hastanelerin, ölen ve öldürülen insanların ve Gazze sokaklarında yatan cesetlerin görüntülerini görüyor. Tüm bunların Amerikan hükümetinin desteğiyle Amerikan vergi mükelleflerinin dolarlarıyla gerçekleştiğini görüyoruz.

ABD'deki Arap ve Müslüman seçmenler, özellikle İsrail'e verilen destek nedeniyle son seçimlerde oy verdikleri başkanı sorguluyor.

Biden'ın İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin politikası, gördüğü desteğin azalmasına yol açarak 2020'de 150 bin oy gibi az bir farkla kazandığı ve tahminen 240 bin Müslüman'a ev sahipliği yapan bir eyalette seçimi tekrar kazanmasını tehlikeye atabilir.

NBC News tarafından yayımlanan ankete göre, Michigan'daki muhtemel Demokrat seçmenlerin yüzde 16'sı seçim bugün yapılsa Biden'a oy vereceklerini belirtti.

Arap ve Müslüman Demokratların yaklaşık üçte ikisi şu anda Biden'ın yerine bir başka adaya oy vermeyi düşündüklerini söylerken, dörtte üçü de üçüncü bir adaya oy vermeye istekli olduklarını ifade etti.

"İki kötü seçeneğimiz var"

ABD'deki 2024 seçimi Müslüman ve Arap asıllı Amerikalılar için bir ikilem oluşturuyor.

Eski Başkan Donald Trump'ın Biden'a karşı Cumhuriyetçilerden aday olma ihtimali, Müslüman ve Arap asıllı Amerikalılar için seçimleri daha da karmaşık hale getirebilir.

Ancak Trump'ın oy pusulasından çıkarılıp çıkarılmayacağına ilişkin mahkeme kararları beklenirken, yeni başkanlık dönemi pek çok Arap asıllı Amerikalı ve dünyanın geri kalanı için belirsizliklerle dolu.

Gazeteci Osama Siblani, Trump'ın aday olma ihtimaline ilişkin, ABD için "tehlikeli" olduğunu çünkü ülkenin büyüklüğüne katkıda bulunan kurumları "yok etmek" istediğini vurguladı.

"(Trump) Amerika'yı kendi şirketlerinden biri haline getirmek istiyor." diyen Siblani, şöyle devam etti:

Biden da dünya ve Amerika için aynı derecede tehlikeli çünkü her yerde savaş başlatıyor. Dört yıl daha ABD'yi yönetecek ve özgür dünyanın lideri olacak kapasitede değil. İki kötü seçeneğimiz var.



İspanya, Ukrayna'ya 615 milyon avro değerinde yeni askeri yardım duyurdu

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (sağda) ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Madrid'de (AFP)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (sağda) ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Madrid'de (AFP)
TT

İspanya, Ukrayna'ya 615 milyon avro değerinde yeni askeri yardım duyurdu

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (sağda) ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Madrid'de (AFP)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (sağda) ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Madrid'de (AFP)

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez dün, Kiev'in Şubat 2022'de başlayan Rus işgaline karşı yürüttüğü savaş çabalarını desteklemek üzere Ukrayna'ya gelecek aydan itibaren verilecek 615 milyon avroluk yeni bir askeri yardım paketini duyurdu.

Sánchez, Madrid'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısının başında, "Cumhurbaşkanı Zelenskiy'ye, İspanya'nın Ukrayna için gelecek ay 615 milyon avro değerinde yeni bir askeri destek programı ayıracağını bildirdim" dedi.

Bu yardım paketinin, yıllık değeri bir milyar avro olan "güvenlik anlaşmamız kapsamında 300 milyon avro değerinde yeni savunma ekipmanı" içereceğini de belirtti.

Sánchez'in açıklamaları, iki ülke arasında "Rus dezenformasyonuyla" mücadele anlaşmaları da dahil olmak üzere anlaşmaların imzalanması töreninin ardından geldi.

Sol görüşlü bir geçmişe sahip olan Sanchez, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in temsil ettiğine inandığı "neo-emperyalizm" karşısında ülkesinin Kiev'e "tam ve sarsılmaz" destek verdiğini ifade etti.


ABD Temsilciler Meclisi, Jeffrey Epstein'ın dosyalarının yayınlanması yönünde ezici bir çoğunlukla oy kullandı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, 18 Kasım 2025'te Washington DC'deki ABD Kongre Binası'nda basın mensuplarına konuşuyor... (EPA)
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, 18 Kasım 2025'te Washington DC'deki ABD Kongre Binası'nda basın mensuplarına konuşuyor... (EPA)
TT

ABD Temsilciler Meclisi, Jeffrey Epstein'ın dosyalarının yayınlanması yönünde ezici bir çoğunlukla oy kullandı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, 18 Kasım 2025'te Washington DC'deki ABD Kongre Binası'nda basın mensuplarına konuşuyor... (EPA)
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, 18 Kasım 2025'te Washington DC'deki ABD Kongre Binası'nda basın mensuplarına konuşuyor... (EPA)

ABD Temsilciler Meclisi dün, hüküm giymiş cinsel suçlu Jeffrey Epstein'ın dosyalarının yayınlanması için ezici bir çoğunlukla oy kullandı ve yasa tasarısını Senato'ya gönderdi.

Epstein Şeffaflık Yasası, itibarsız milyonerin faaliyetleri ve 2019'da hapishanede ölümüyle ilgili soruşturmayı ayrıntılarıyla anlatan gizli olmayan belgelerin yayınlanmasını gerektirecek.

thy
18 Kasım 2025'te Washington DC'deki ABD Kongre Binası'nın dışında düzenlenen sabah basın toplantısı öncesinde Epstein davasında şeffaflık talep eden pankartın bulunduğu bir platform kuruldu... (EPA)

Oylama 427'ye karşı 1 oyla kabul edildi ve Epstein ile ilgili tüm gizli olmayan kayıtların incelenmesi için Senato'ya gönderilmesini öngören bir karar tasarısı sunuldu. Oylama öncesinde, Epstein'ın iddia edilen istismarından kurtulan yaklaşık 20 kişi, kayıtların açıklanmasını talep etmek üzere Kongre binasının dışında üç Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekiliyle bir araya geldi. Kadınlar, ülkenin en güçlü adamlarından bazılarıyla yakın bağları olan New Yorklu iş adamı Epstein ile ilk tanıştıkları yaşlarına ait fotoğraflarını taşıyorlardı.

Temsilciler Meclisi'ndeki oylamanın ardından Cumhuriyetçi Parti lideri John Thune, ABD Senatosu'nun Epstein'ın dosyalarının açıklanmasını ve Başkan Donald Trump'a gönderilmesini öngören yasa tasarısını hızla geçirmeye çalışacağını belirtti.

Trump, yasa tasarısı masasına gelirse veto etmeyeceğine söz vermişti.

dfr
Amerikalı iş adamı Jeffrey Epstein, 28 Mart 2017'de New York Eyalet Ceza Adalet Hizmetleri Departmanı'nda görüntülendi (Reuters)

Adli tıp uzmanının intihar olarak nitelendirdiği ölümü sırasında Epstein, 2008 yılında reşit olmayan bir kişiyi fuhuş için teşvik etmekten hüküm giymiş ve seks ticareti ve reşit olmayan kişileri istismar etmekten federal olarak yargılanıyordu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Epstein davasında yeni ve kınayıcı açıklamalara dair beklentiler henüz erken olabilir.

Adalet Bakanlığı, bilgilerin yayınlanmasının "devam eden bir federal soruşturmayı tehlikeye atacağı" durumlarda bilgileri gizleme konusunda geniş yetkiye sahip. Trump, yetkililere Epstein'ın önde gelen Demokratlarla olan bağlarını soruşturmaları talimatını verdi. Bu müdahale geçen hafta yaygın eleştirilere yol açarken, Demokratlar Trump'ı Epstein ile dost olmakla suçluyor.

Trump, dün Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te gazetecilere yaptığı açıklamada Jeffrey Epstein ile herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetti: "Epstein'a gelince... Jeffrey Epstein ile hiçbir ilgim yok. Onu yıllar önce kulübümden attım çünkü onu hasta bir sapık olarak görüyordum."

Epstein olayı, Cumhuriyetçi başkanın destekçileri arasında nadir görülen bölünmeleri ortaya çıkardı. Seçim kampanyası sırasında dosyaları yayınlama sözü vermiş, ancak göreve geldikten sonra geri adım atarak Demokratları Epstein "aldatmacası"nı uydurmakla suçlamıştı.

Cumhuriyetçi liderlerin oylamayı engellemek için defalarca girişimde bulunmasının ardından, tüm Demokratlar ve dört Cumhuriyetçi, tasarının Temsilciler Meclisi'ne taşınmasını gerektiren olağanüstü bir önlem olan "feragat dilekçesi" imzaladı.

Trump, pazar gecesi sosyal medyada yaptığı açıklamada, Temsilciler Meclisi'nin dosyaların yayınlanması yönünde oy kullanması gerektiğini belirterek, "Gizleyecek hiçbir şeyimiz yok" ifadelerini kullandı.


ABD, Ukrayna'nın Patriot füze sistemini geliştirme talebini kabul etti

Ukraynalı askerler, açıklanmayan bir konumda bulunan Patriot hava savunma sistemi fırlatma rampasının yanından geçiyor... Ukrayna, 4 Ağustos 2024 (Reuters)
Ukraynalı askerler, açıklanmayan bir konumda bulunan Patriot hava savunma sistemi fırlatma rampasının yanından geçiyor... Ukrayna, 4 Ağustos 2024 (Reuters)
TT

ABD, Ukrayna'nın Patriot füze sistemini geliştirme talebini kabul etti

Ukraynalı askerler, açıklanmayan bir konumda bulunan Patriot hava savunma sistemi fırlatma rampasının yanından geçiyor... Ukrayna, 4 Ağustos 2024 (Reuters)
Ukraynalı askerler, açıklanmayan bir konumda bulunan Patriot hava savunma sistemi fırlatma rampasının yanından geçiyor... Ukrayna, 4 Ağustos 2024 (Reuters)

ABD, Rusya'nın komşusunu bombalamaya devam etmesi nedeniyle dün Ukrayna'ya Patriot füze sistemlerini geliştirmek için 105 milyon dolarlık silah satışını onayladı.

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Rus füzelerini engellemek için güvendiği Patriot füzeleri için yedek parça, eğitim ve geliştirmeleri içeren anlaşmayı Kongre'ye bildirdiğini açıkladı.

Anlaşma, M901 roketatarlarının aynı anda daha fazla roket atabilen M903 modellerine yükseltilmesini içeriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, önerilen satışın "Ukrayna'nın mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı koyma kabiliyetini artıracağı" belirtildi.

Ukrayna, Patriot füze sistemlerinin modernizasyon masraflarını karşılayacak. Başkan Donald Trump, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden bu yana ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yaklaşık 67 milyar dolarlık askeri yardımı eleştirdi.

Trump'ın savaşı sona erdirme çağrılarına rağmen, Rusya ateşkesi reddetti ve Ukrayna'ya yönelik saldırılarını sürdürdü.

Zelenskiy, ABD'nin diplomatik çabalara katılımını yeniden canlandırmayı amaçlayan bir gezi için bugün Türkiye'ye gidiyor.

Zelenskiy geçen ay, Ukrayna'nın artan Rus saldırılarına karşı koymak için 25 ek Patriot füze sistemine ihtiyaç duyduğunu söylemişti.