G20'de Rusya eleştirilirken Sergey Lavrov dinlemek zorunda kaldı

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Rusya'ya "saldırganlığının bedelinin ödetilmesi gerektiğini" söyledi

Sergey Lavrov ((Reuters))
Sergey Lavrov ((Reuters))
TT

G20'de Rusya eleştirilirken Sergey Lavrov dinlemek zorunda kaldı

Sergey Lavrov ((Reuters))
Sergey Lavrov ((Reuters))

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, çarşamba günü Rio de Janeiro'da düzenlenen G20 zirvesinde Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istilası nedeniyle Rusya'ya yönelik sert eleştirileri oturup dinlemek zorunda kaldı.

ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Fransa ve Norveç'ten üst düzey diplomatlar bu yıl G20 dönem başkanlığını yürüten Brezilya'da bir araya gelerek Lavrov'un da katıldığı iki günlük toplantının başında Rusya'ya yönelik sert açıklamalarda bulundu.

Kapalı oturumda konuşan Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Rusya'ya "saldırganlığının bedelinin ödetilmesi gerektiğini" söyledi.

Dünya için, ki burada toplanan tüm dünyadır, bir ülkenin diğerini bu tamamen yasadışı ve kabul edilemez şekilde istila etmesinden daha ciddi bir mesele yoktur. Ve tüm dünya Ukrayna'nın arkasında durmalı, Ukrayna'yı desteklemeli ve Putin'le yandaşlarının yaptıklarının yasadışı olduğunu haykırmalıdır.

Dışişleri Bakanı ayrıca Putin'i eleştiren Rus muhalefet figürü Alexey Navalni'nin geçen hafta bir Rus hapishanesinde ölmesine de dikkat çekti.

Cameron, Rio toplantısı öncesinde Lavrov'a doğrudan "Rusya'nın saldırganlığını dile getirme" sözü vermişti.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, G20 oturumunun ağırlıklı olarak Gazze ve Ukrayna'da süregelen çatışmalara odaklandığını söyledi.

Eide, "Topraklarında başka bir ordu bulunmayan, özgür, bağımsız ve egemen bir ülke haline gelene kadar Ukrayna'yı desteklemeliyiz" dedi.

Lavrov'un Britanya Dışişleri Bakanı'nın sözlerine Ukrayna'daki olaylarla ilgili "bir dizi alternatif gerçekle" yanıt verdiğini de sözlerine ekledi.

Lavrov gazetecilere konuşmadı ya da zirvede yaptığı açıklamaların detaylarını paylaşmadı.

Rusya iki yıl önce "özel askeri operasyon" diye nitelediği Ukrayna istilasını, Ukrayna'nın Volodimir Zelenski gibi demokratik yollarla seçilmiş bir Yahudi başkan tarafından yönetilmesine rağmen, eski Sovyet ülkesini "Nazilerden arındırma" kampanyası diye gerekçelendirmişti.

Dünya genelinde pek çok ülkenin mali ve askeri yardımlarla Ukrayna'yı desteklemek üzere harekete geçmesinin ardından Rusya, şimdi de Batı'nın saldırganlığına karşı sınırlarını korumak için savaştığını iddia ediyor.

Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen bir önceki G20 zirvesinde grup liderleri, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'yı kınamaktan kaçınan ancak tüm devletleri toprak ele geçirmek için güç kullanmamaya çağıran bir bildiriyi kabul etmişti.

Bu hafta Rio'da yapılan toplantının amacı kasımda Brezilya'da yapılacak ana G20 zirvesinin gündemini belirlemek.

BM ve diğer çok taraflı kurumları küresel çatışmaları önlemedeki yetersizlikleri nedeniyle eleştiren Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vierira, küresel kurumda reform yapılması çağrısında bulundu.

Vierira, BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna ve Gazze Şeridi'nde yaşananlar gibi çatışmaları önleyemediğini ya da durduramadığını söyledi.

Independent Türkçe



Yolcu uçaklarının vurulduğu 5 meşhur olay

Kazakistan'da en az 38 kişinin öldüğü trajik olayda uçağın neden düştüğü henüz netleştirilemedi (Reuters)
Kazakistan'da en az 38 kişinin öldüğü trajik olayda uçağın neden düştüğü henüz netleştirilemedi (Reuters)
TT

Yolcu uçaklarının vurulduğu 5 meşhur olay

Kazakistan'da en az 38 kişinin öldüğü trajik olayda uçağın neden düştüğü henüz netleştirilemedi (Reuters)
Kazakistan'da en az 38 kişinin öldüğü trajik olayda uçağın neden düştüğü henüz netleştirilemedi (Reuters)

Azerbaycan'dan Çeçenistan'a gitmek üzere havalanan yolcu uçağının Kazakistan'da düşmesinin yankıları sürüyor.

25 Aralık'ta yaşanan olayda gözler Rusya'ya çevrilmişti. Ön incelemelerde uçağı Rus hava savunma sistemlerinin vurmuş olabileceği öne sürülmüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugünkü açıklamasında "trajik olayın Rus hava sahasında yaşanması nedeniyle" özür diledi.

Amerikan gazetesi Washington Post, tarihte yolcu uçaklarının vurulduğu 5 ünlü olayı derledi.

Kore Havayolları'ının 007 sefer sayılı uçuşu

1983'te New York'tan Alaska'ya oradan da Seul'e doğru yol alan Kore Havayolları'na ait 007 sefer sayılı uçak, navigasyon sistemindeki bir arıza nedeniyle Sovyet hava sahasına girdi.

Bunun ardından bir Sovyet jeti yolcu uçağını vurdu. Olayda uçaktaki 296 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Kurbanlardan biri de Georgia eyaletinden Demokrat Kongre üyesi Larry McDonald'dı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sovyet pilotun yolcu uçağını askeri bir istihbarat uçağı sanmış olabileceği belirtildi.

Sovyet yönetimi başta sorumluluğu üstlenmeyince ABD'yle diplomatik kriz yaşandı. Rus siyasetçiler ancak olaydan 8 yıl sonra Güney Kore'ye özürlerini iletti.

İran Havayolları'nın 655 sefer sayılı uçuşu

1988'de İran-Irak Savaşı'nın son aylarında, ABD donanmasına ait güdümlü füze kruvazörü USS Vincennes, Basra Körfezi'nde devriye gezerken İran ordusuyla çatışmalar yaşandı.

Bu sırada Dubai'ye giden İran Havayolları'na ait 655 sefer sayılı uçak, USS Vincennes tarafından vuruldu. Uçaktaki 290 kişinin hepsi öldü.

Amerikan donanması, yolcu uçağının İran'a ait bir savaş jeti sanılarak ateş açıldığını kabul etti.

Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, İran yönetimine özürlerini iletti.

Sibirya Havayolları'nın 1818 sefer sayılı uçuşu

2001'de Sibirya Havayolları'na ait 1818 sefer sayılı uçak, İsrail'in Tel Aviv şehrinden Rusya'nın Novosibirsk kentine giderken Karadeniz'de vuruldu. Uçaktaki 78 kişinin hepsi hayatını kaybetti. Yolcular ve mürettebat dahil uçakta 38 Rus, 40 İsrail vatandaşı vardı. 

Olaydan bir hafta sonra Rusya ve Ukrayna'dan yapılan açıklamalarda, uçağın uçaksavarla vurulmuş olabileceği belirtildi. Uçuş sırasında Rusya ve Ukrayna, Kırım'da ortak askeri operasyon düzenliyordu.

Sonrasında Ukrayna ölen İsrail ve Rusya yurttaşları için kişi başı 200 bin dolar tazminat ödedi.

Malezya Havayolları'nın 17 sefer sayılı uçuşu

2014'te Malezya Havayolları'na ait 17 sefer sayılı uçak, Ukrayna'nın doğusunda karadan havaya atılan bir füzeyle vuruldu. 

Uçaktaki 298 kişinin hepsi hayatını kaybetti. Bu, bugüne dek bir uçağın vurularak düşürüldüğü en ölümcül olaydı.

Füze, Rusya destekli ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar sırasında ateşlendi. 2022'de Hollanda'da yapılan duruşmada, milis güçlerinde görev yapan iki Rus ve bir Ukraynalı olaydan suçlu bulundu. 

Füzeyi hangi tarafın ateşlediği netleştirilemedi. Uluslararası incelemelerde suçun Rusya'da olduğu savunuldu. Kremlin ise iddiaları reddetti.

Ukrayna Havayolları'nın 752 sefer sayılı uçuşu

Ukrayna Havayolları'na ait 752 sefer sayılı uçak, 2020'de Tahran'dan havalandıktan kısa süre sonra vuruldu. 

Uçaktaki 176 kişinin tamamının öldüğü olayda İran başta sorumluluğu reddetti. Ancak sonradan iki uçaksavar füzesinin uçağı vurduğu itiraf edildi. 

Yaklaşık bir yıl sonra 10 İranlı yetkili, olaydan suçlu bulundu. 

Independent Türkçe, Washington Post, Forbes