Kremlin: Putin'in Türkiye'ye ziyareti Rusya'daki seçime kadar yapılmayacak

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyaretinin, 15-17 Mart'ta düzenlenecek devlet başkanlığı seçimine kadar yapılmayacağını belirterek, "Ancak yüksek düzeydeki temaslar için hazırlık yapılıyor" dedi

Dmitriy Peskov (AA)
Dmitriy Peskov (AA)
TT

Kremlin: Putin'in Türkiye'ye ziyareti Rusya'daki seçime kadar yapılmayacak

Dmitriy Peskov (AA)
Dmitriy Peskov (AA)

Peskov, başkent Moskova'da güncel konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Putin'in Türkiye'ye ziyaret tarihiyle ilgili soruyu yanıtlayan Peskov, Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma programının yoğun olduğuna dikkati çekti.

Peskov, "Ziyaret, (15-17 Mart'taki) seçime kadar yapılmayacak. Putin'in seçime kadar yeterince yoğun ve stresli programı var. Erdoğan'ın da programı yeterince yoğun. Ancak yüksek düzeydeki temaslar için hazırlık yapılıyor. Bu temaslar, her iki liderin programına uygun şekilde gerçekleşecek." diye konuştu.

"Navalni'nin ailesine baskı yapıldığı yönündeki açıklamalar saçma"

Rusya'da 16 Şubat'ta cezaevinde öldüğü bildirilen Rus muhalif Aleksey Navalni'nin annesi Lyudmila Navalnaya'ya baskı yapıldığı yönündeki açıklamaları değerlendiren Peskov, "Bu durumda bunları hiçbir şekilde değerlendirmiyoruz. Çünkü Kremlin'in bununla hiçbir ilgisi yok. Dolayısıyla Kremlin baskı kuramaz. (Navalni'nin) Taraftarların bu açıklamaları açıkça saçma. Taraftarların hemen hemen hepsi yurt dışında bulunuyor ve aranıyor." ifadelerini kullandı.

"Ermenistan'ın KGAÖ anlaşmasını askıya almasını açıklığa kavuşturacağız"

Peskov, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın "Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) anlaşmasının ülkesine yönelik uygulanmadığı ve bu nedenle anlaşmayı dondurdukları" yönündeki açıklamasına ilişkin de "Ermeni ortaklarımızla oldukça sıkı temaslarımız var. Elbette bunu açıklığa kavuşturacağız. Belgelere göre, KGAÖ'de böyle bir süreç mevcut değil." dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin barış planının Cenevre Konferansı'nda istişare edilmesine ilişkin ise Peskov, "Bu format (Cenevre Konferansı) garip. Çünkü barış planı Rusyasız istişare ediliyor. Bu anlamsız hatta saçmadır." değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa ekonomisi ciddi sıkıntı yaşıyor"

Batılı ülkelerin Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarına yönelik de Peskov, "Yeni bir şey yok. Bunlar bumerang gibi çalışıyor. Bize uygulanan yaptırımlar nedeniyle öncelikle Avrupa ekonomisi ciddi sıkıntı yaşıyor. Amerikan şirketleri de zarar görüyor. Rus ekonomisi istikrarlı olduğunu gösterdi, bu duruma uyum sağladı ve gelişmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Sözcü Peskov, Danimarka'nın Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında 2022'de meydana gelen patlamalara ilişkin soruşturma sürecini sonlandırma kararını "şaşırtıcı" ve "saçma" olarak nitelendirdi.



İran, savaşı yeniden başlatmaya hazırlanıyor

Dün İran'ın başkenti Tahran çevresinde düzenlenen tatbikatta DMO üyeleri (EPA)
Dün İran'ın başkenti Tahran çevresinde düzenlenen tatbikatta DMO üyeleri (EPA)
TT

İran, savaşı yeniden başlatmaya hazırlanıyor

Dün İran'ın başkenti Tahran çevresinde düzenlenen tatbikatta DMO üyeleri (EPA)
Dün İran'ın başkenti Tahran çevresinde düzenlenen tatbikatta DMO üyeleri (EPA)

İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın Washington'ın teklifine verdiği yanıtı reddetmesinin ardından Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) Tahran çevresinde gerçekleştirdiği tatbikatlar ve Şura Meclisi’nin uranyumu yüzde 90 oranında zenginleştirme seçeneğini gündeme getirmesiyle olası bir savaş ihtimaline karşı hazırlıklarını sürdürdü.

Başkent Tahran'daki DMO Genel Komutanı Hasan Hasanzade, ani tatbikatların düzenlenmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ‘düşmanın’ yeni bir hata yapması durumunda güçlerinin ‘yıkıcı darbeler’ indirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Öte yandan Meclis Başkanı ve İran'ın baş müzakerecisi Muhammed Bakır Kalibaf, Washington'ın önünde ya Tahran'ın 14 maddelik teklifini kabul etmesi ya da ‘art arda yenilgilere’ razı olması olmak üzere yalnızca iki seçenek bulunduğunu söyledi. Meclis Milli Güvenlik Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızai ise, İran'ın yeni bir saldırıya maruz kalması halinde uranyumun yüzde 90 oranında zenginleştirilmesinin bir seçenek olarak değerlendirilebileceği uyarısında bulundu.

Washington cephesinde ise Trump, İran'ın zenginleştirme faaliyetlerini ‘yüzde yüz’ durduracağına olan güvenini dile getirdi. Dün yaptığı açıklamada ellerinde bir abluka bulunduğunu hatırlatan Trump, “Hiçbir şeyi aceleye getirmeyeceğiz” dedi.

Diğer taraftan Hürmüz Boğazı'nda ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı (CENTCOM), İran'a yönelik abluka kapsamında 65 geminin rotasının değiştirildiğini ve 4 geminin faaliyetlerinin engellendiğini açıkladı. DMO Deniz Kuvvetleri ise boğazın 200 ile 300 mil arasında uzanan bir alanının, yaklaşık 500 kilometrelik bir ‘geniş operasyon bölgesi’ olarak tanımlandığını bildirdi.

Öte yandan Trump'ın Pekin ziyareti öncesi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pakistanlı mevkidaşıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde ateşkesin sürdürülmesinin ve Hürmüz Boğazı'nda deniz ulaşımının güvenliğinin sağlanmasının önemini vurguladı.


İsrail, Hizbullah’ın İHA’larını durdurmak için Litani Nehri'nin ötesine geçti

Lübnan'ın güneyindeki Raşaya el-Fuhar bölgesini hedef alan İsrail hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Raşaya el-Fuhar bölgesini hedef alan İsrail hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)
TT

İsrail, Hizbullah’ın İHA’larını durdurmak için Litani Nehri'nin ötesine geçti

Lübnan'ın güneyindeki Raşaya el-Fuhar bölgesini hedef alan İsrail hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Raşaya el-Fuhar bölgesini hedef alan İsrail hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)

İsrail ordusu, kara kuvvetleri ve ağır zırhlı araçlarının Litani Nehri'nin kuzeyine geçerek Zutar eş-Şarkiyye beldesinin çevrelerine doğru ilerlediğini duyurdu. Bu dikkat çekici bu saha gerilimi, Washington'da yarın gerçekleştirilmesi planlanan üçüncü Lübnan-İsrail müzakere turunun hemen öncesinde yaşanırken bu gelişme, müzakere süreci ile sahadaki askeri gelişmeler arasında belirgin bir yarışın yaşandığına işaret etti. İsrail basınına göre ‘Egoz’ ve ‘Golani’ birliklerine bağlı güçler, bölgede birkaç gün boyunca süren operasyonlar düzenledi. Söz konusu operasyonlar, İsrail'in Hizbullah'a ait füze ve insansız hava araçlarının (İHA) kendi güçlerine yönelik fırlatma üssü olarak kullanıldığını öne sürdüğü bölgeleri hedef aldı.

Bu gelişme, Lübnan’ın güneyi ile Bekaa Vadisi’nin batısındaki çok sayıda beldeye yönelik tahliye uyarılarının yapılmasıyla eş zamanlı yaşandı. Nehrin kuzeyindeki birçok yere hâkim konumuyla Zutar eş-Şarkiyye, kritik bir askeri düğüm noktası olarak öne çıktı.

Emekli Tuğgeneral Bessam Yassin'e göre yaşananlar, büyük ölçüde eski güvenlik şeridinin yeniden üretilmesini andırıyor. İsrail, Hizbullah'ın ikinci savunma hattı sayılan bölgelerin derinliklerine yönelik her türlü ilerlemenin yüksek bedel gerektireceği gerçeğini göz önünde bulundurarak, şimdilik geniş çaplı bir işgale sürüklenmeksizin ateş gücü ve sınırlı mevzilenmeyle bir güvenlik kuşağı oluşturmaya çalışıyor.

Öte yandan Hizbullah, savaş kurbanları için yas tutulmasını yasaklandı.


7 Ekim’e karışanlara özel İsrail mahkemesi

Han Yunus yakınlarında İzzettin el-Kassam Tugayları savaşçılarının ele geçirdiği İsrail tankının üzerindeki Filistinliler, 7 Ekim 2023 (DPA)
Han Yunus yakınlarında İzzettin el-Kassam Tugayları savaşçılarının ele geçirdiği İsrail tankının üzerindeki Filistinliler, 7 Ekim 2023 (DPA)
TT

7 Ekim’e karışanlara özel İsrail mahkemesi

Han Yunus yakınlarında İzzettin el-Kassam Tugayları savaşçılarının ele geçirdiği İsrail tankının üzerindeki Filistinliler, 7 Ekim 2023 (DPA)
Han Yunus yakınlarında İzzettin el-Kassam Tugayları savaşçılarının ele geçirdiği İsrail tankının üzerindeki Filistinliler, 7 Ekim 2023 (DPA)

İsrail, Hamas Hareketi’nin 2023 yılının 7 Ekim'inde Gazze Şeridi’nin çevresindeki yerleşim birimlerine düzenlediği saldırıya ilişkin kendi anlatısını pekiştirme yolunda yeni bir adım daha attı. İsrail parlamentosu Knesset, pazartesi akşamı özel bir yasa kabul ederek askeri mahkeme kurulmasının önünü açtı. Bu mahkemede, İsrail makamlarının Hamas üyeliği ve 7 Ekim’e katılmakla suçladığı ve yaklaşık iki buçuk yıldır tutuklu bulunan yüzlerce silahlı Filistinli yargılanacak.

İsrail, gözaltındaki kişi sayısını resmi olarak açıklamazken 300 ile 400 arasında bir kişi olduğu tahmin ediliyor.

Söz konusu ‘özel yasa’, Knesset'teki 120 milletvekilinin 93'ünün oyuyla ezici bir çoğunlukla kabul edildi ve hükümet ile muhalefet arasında nadir görülen bir uzlaşının somut yansıması oldu. Yasa, militanlar hakkında idam cezasının uygulanmasının önünü açarken tahliyelerini de kalıcı olarak engelliyor; gelecekteki olası esir takası anlaşmaları kapsamında dahi serbest bırakılmalarına izin verilmiyor.

İsrail basınına göre sanıkların yargılanma süreci baştan sona kameralarca kayıt altına alınacak ve sosyal medya ile İsrail kanalları aracılığıyla yayınlanacak olan görüntüler birçok dile anında çevrilecek.