İspanya, Batı Şeria'da şiddet yanlısı İsrailli 12 yerleşimciye yaptırım kararı aldı

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, ülkesinin, Batı Şeria'da "şiddet yanlısı 12 İsrailli yerleşimciden oluşan ilk gruba" yaptırım uygulama prosedürlerini başlattığını duyurdu.

AA
AA
TT

İspanya, Batı Şeria'da şiddet yanlısı İsrailli 12 yerleşimciye yaptırım kararı aldı

AA
AA

Meclis Avrupa Birliği (AB) Karma Komisyonu'nda konuşan Albares, iki hafta önce açıkladıkları, "Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet eylemlerinde bulunan Yahudileri durdurma ve onlara yaptırım uygulama konusunda İspanya'nın tek taraflı hareket edebileceği" sözünün eyleme geçtiğini bildirdi.

"Sessizlik ve eylemsizlik her zaman mağdurların aleyhine sonuç verir" diyen Albares, şubat sonunda yapılan AB zirvesinde Macaristan'ın engellemesiyle AB'nin ortak karar alamamasının ardından İspanya hükümeti olarak Batı Şeria'da "şiddet yanlısı 12 İsrailli yerleşimciden oluşan ilk gruba" yaptırım uygulama prosedürlerini başlatma kararı aldıklarını kaydetti.

Albares ayrıca, İspanya'nın AB'den, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) fon sağlamaya devam etmesini, İsrail aleyhine açılan soykırım davasının görüldüğü Uluslararası Adalet Divanı'nı (UAD) desteklemesini ve AB-İsrail Ortaklık anlaşmasının BM insan hakları ve uluslararası insancıl hukuka uyumunun gözden geçirilmesini istediklerini aktardı.

İki devletli çözüm önerisini de yineleyen Albares, "bir koridorla birbirine bağlanan, limanı, denize erişimi olan ve başkenti Doğu Kudüs'te olan tek bir Filistin ulusal otoritesi altında bir Filistin Devleti'nin kurulmasını" savundu.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe