Demokrat senatör Hollen: Netanyahu, Biden'a hareket çekiyor ve biz de daha fazla bomba gönderiyoruz

Başkan'ın Kudüs'te ne kadar nüfuzlu olduğu üzerine ABD yönetimine giderek daha fazla soru yöneltiliyor

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Demokrat senatör Hollen: Netanyahu, Biden'a hareket çekiyor ve biz de daha fazla bomba gönderiyoruz

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Biden yönetimi, Başkan Joe Biden'ın İsrail'deki mevkidaşı Binyamin Netanyahu'yu Gazze Şeridi'nde sivil kayıpları en aza indirecek bir yol izleme konusunda etkileme kabiliyetine ilişkin artan şüphelerle karşı karşıya.

Senatör Chris Van Hollen, pazar günü ABC'nin This Week programında bu kuşkuları dile getirdi. Francis Scott Key Köprüsü'nün çökmesinin ardından gelecek günlerde Başkan'ın ziyaret edeceği Maryland eyaletinin Demokrat Senatörü, İsrail ordusunun Gazze'ye saldırısı ve Refah'ta planladığı bildirilen harekat söz konusu olduğunda İsrail Başbakanı'nın ABD Başkanı'na "hareket çektiğini" açıkladı. Kuzeydeki çatışmalardan kaçan milyonlarca mültecinin sığındığı Refah şu anda sivillerle dolup taşıyor.

ABD'nin İsrail hükümetine koşulsuz silah sağlama politikasına sert tepki gösteren senatörün şubatta İsrail ve Ukrayna'ya askeri yardımı birleştiren ek yardım paketine karşı oy kullanmaması dikkat çekti.

Van Hollen Pazar günü "Netanyahu, ABD Başkanı'na resmen hareket çekmeye devam ediyor ve biz de daha fazla bomba gönderiyoruz" dedi.

İsrail'in 7 Ekim saldırısından sonra kendini savunma "hakkı" ve "görevinin", "Gazze'ye yardımları gereksiz yere kısıtlamaya kadar uzanmadığını" söyledi.

Senatör sözlerini şöyle sürdürdü: 

Elbette bu insani felaketin dehşetini durdurabilirsiniz.

"Netanyahu, ABD Başkanı'na resmen hareket çekmeye devam ediyor ve biz de daha fazla bomba gönderiyoruz"

Demokrat Senatör Van Hollen, Başkan Biden'ın "'mazeret yok' söyleminin altını gerçek eylemlerle doldurması" ve Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırması gerekiyor diyor. 

Maryland Senatörü, şubatta Ukrayna ve İsrail için 95 milyar dolarlık ek yardım paketine oy verirken ABD Senatosu'ndaki Demokrat grubun tamamına (Bernie Sanders hariç) katılmıştı. Ancak o dönemde Başkan'a Netanyahu hükümetini "eylemlerinden daha fazla sorumlu" tutması çağrısında bulunmuş ve başbakanın bugüne kadar "Biden'ın taleplerini çoğunlukla görmezden geldiğini" iddia etmişti.

Son eleştirisi, Biden yönetiminin Filistinlilere yönelik şiddetli saldırılar ve yasadışı arazi gasplarıyla suçlanan İsrail'deki radikal sağcı yerleşimcilere uygulanan yaptırımlardan kısmen geri adım atmasının hemen ardından geldi; ABD Hazine Bakanlığı'ndan gelen bir mektup, İsrail bankalarının ABD'yle iş yapmak için yaptırım uygulanan kişilerin hesaplarını dondurmalarının gerekmediğini açıklamıştı.

Yaptırımlar, aralarında Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in de bulunduğu, Netanyahu'nun radikal sağcı koalisyon üyelerini kızdırmıştı. Irkçı bir dil kullanmakla suçlanan ve Filistin halkının varlığını inkar eden Smotrich, ABD'nin aldığı önlemlere karşılık olarak Batı Şeria ve Gazze ekonomilerini hedef alan misilleme eylemlerinde bulunma sözü vermişti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri saldırıları şimdiye kadar aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu 31 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Uluslararası yardım grupları bölgede insani felaket yaşandığı ve büyük çaplı bir kıtlığın patlak verebileceği uyarısında bulunuyor.

Independent Türkçe



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab