7 çalışanı Gazze'de öldürülen World Central Kitchen hakkında ne biliyoruz?

Gazze'de İsrail bombardımanına maruz kalan World Central Kitchen örgütünün kullandığı arabanın etrafında toplanan insanlar (AFP)
Gazze'de İsrail bombardımanına maruz kalan World Central Kitchen örgütünün kullandığı arabanın etrafında toplanan insanlar (AFP)
TT

7 çalışanı Gazze'de öldürülen World Central Kitchen hakkında ne biliyoruz?

Gazze'de İsrail bombardımanına maruz kalan World Central Kitchen örgütünün kullandığı arabanın etrafında toplanan insanlar (AFP)
Gazze'de İsrail bombardımanına maruz kalan World Central Kitchen örgütünün kullandığı arabanın etrafında toplanan insanlar (AFP)

Şarku'l Avsat'ın Reuters'tan aktardığı habere göre, sivil toplum kuruluşu World Central Kitchen (WCK), İsrail'in dün (pazartesi) Gazze'nin merkezinde düzenlediği hava saldırısında ölen yedi çalışanı arasında Avustralya, İngiltere ve Polonya vatandaşlarının da bulunduğunu duyurdu.

İşte WCK ile ilgili ayrıntılar:

ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan WCK, şef Jose Andres ve eşi Patricia tarafından 2010 yılında Haiti'de meydana gelen büyük depremin ardından hayatta kalanlara acil gıda yardımı sağlamak amacıyla kuruldu.

- Kuruluş o zamandan bu yana diğer doğal afetlerden kurtulanların yanı sıra mültecilere ve çatışmalardan etkilenenlere dayanıklılık eğitimi, yemek ve destek sağladı.

- WCK, 2022'de Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'da on milyonlarca öğün yemek dağıttı.

- Mart ayında Kıbrıs'tan deniz yoluyla Gazze'ye gönderilen ilk yardım sevkiyatına katıldı. WCK'nin 332 ton gıda taşıyan ikinci sevkiyatının bu hafta Gazze'ye ulaşması bekleniyor.

- WCK kurucusu Şef Andres, İspanyol-Amerikalı bir restoran işletmecisi ve yemek kitabı yazarıdır. Washington, D.C.'de bulunan yeni ve yenilikçi mutfak tekniklerine dayalı restoranı, mutfak mükemmelliği için 3 yıldızlı Michelin derecelendirmesinde iki yıldız aldı.

cdf
Gazze Şeridi'nin merkezinde İsrail saldırısına uğrayan World Central Kitchen örgütüne ait bir otomobilin etrafında toplanan vatandaşlar. (AFP)

Andres, 2015 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından Ulusal Beşerî Bilimler Madalyası ile ödüllendirildi.

Gazze'de çalışan diğer önemli kuruluşlar arasında Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Anera, Sınır Tanımayan Doktorlar, uluslararası bir yardım ve kalkınma kuruluşu olan Human Appeal ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yer alıyor.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times