Çin'in Tayvan tatbikatı: "İktidarı ele geçirme senaryoları üzerinde çalışılıyor"

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, tatbikat görüntülerini başkent Pekin'deki ekranlarda yayımladı (Reuters)
Çin Halk Kurtuluş Ordusu, tatbikat görüntülerini başkent Pekin'deki ekranlarda yayımladı (Reuters)
TT

Çin'in Tayvan tatbikatı: "İktidarı ele geçirme senaryoları üzerinde çalışılıyor"

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, tatbikat görüntülerini başkent Pekin'deki ekranlarda yayımladı (Reuters)
Çin Halk Kurtuluş Ordusu, tatbikat görüntülerini başkent Pekin'deki ekranlarda yayımladı (Reuters)

Çin'in Tayvan etrafında başlattığı kapsamlı askeri tatbikat ikinci gününde de devam ediyor. 

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Li Şi, bugünkü açıklamasında tatbikatlarda "iktidarı koordineli şekilde ele geçirme, ortak saldırı düzenleme ve kilit bölgelerin kontrolünü sağlama kabiliyetlerinin" test edildiğini belirtti. 

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, son 24 saatte 49 askeri hava aracının ada çevresinde uçtuğu bildirildi.

Bunlardan 35'inin, Tayvan ve Çin arasındaki fiili sınıra işaret eden "orta çizgiyi" geçtiği aktarıldı.

Ayrıca ada çevresinde 19'u Çin donanmasına, 7'si de Çin sahil güvenliğine ait 26 geminin tespit edildiği belirtildi. 

Pekin yönetimine bağlı Çin Merkez Televizyonu'nun (CCTV) aktardığına göre bölgeye gönderilen bazı savaş uçaklarında gerçek bombalar yer aldı. 

Çin, dün başlattığı "Müşterek Kılıç-2024A" adlı tatbikat kapsamında birliklerini, Tayvan'a yakın konumdaki Kinmen, Matsu, Vuçiü ve Dongyin adalarının çevresini saracak şekilde konuşlandırmıştı. 

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün yayımladığı açıklamada Pekin'in hamlesini kınayarak, "Çatışma aramıyoruz ama kaçacak da değiliz. Ulusal güvenliğimizi koruyacağımıza güvenimiz tam" ifadelerini kullanmıştı. 

zaxscdvf
Tayvan Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'ların görüntüleri paylaşıldı (Reuters)

Açıklamada bölgeye birliklerin gönderildiği de belirtmişti. Bakanlık, bugün Tayvan Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'ların fotoğraflarını paylaşırken, görüntülerin ne zaman ve nerede çekildiğine dair bilgi vermedi.

Bugün sonlanması öngörülen askeri tatbikat, Tayvan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayıs'taki yemin töreninin ardından geldi. 

13 Ocak'taki başkanlık seçimini kazanan iktidardaki Demokrat İlerici Parti'nin (DPP) adayı Lai, törendeki konuşmasında Çin'den Tayvan'a yönelik tehditlerini sonlandırmasını istemişti. Lai, Tayvan ve Çin'in "birbirinin boyunduruğu altında olmadığını" söylemişti.

Lai'yi "ayrılıkçı" olarak gören Pekin yönetimiyse açıklamalara tepki göstermişti. Çin'in Tayvan İlişkiler Ofisi Sözcüsü Çın Binhua, Lai'nin "bağımsızlık için dış güçlere bel bağladığını ve kutuplaşma yarattığını" öne sürmüştü. 

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de "Çin'in yeniden birleşmesine yönelik kaçınılmaz tarihsel eğilimini hiçbir şey değiştiremez" ifadelerini kullanmıştı. 

Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de KMT ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından KMT liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

Independent Türkçe, AFP, Guardian, Reuters, CNN



Yunanistan plajlarında şezlong savaşları: Tüm sahili kapladılar

Yunanistan bu yıl 1200 turizm işletmesine daha izin çıkaracak (AFP)
Yunanistan bu yıl 1200 turizm işletmesine daha izin çıkaracak (AFP)
TT

Yunanistan plajlarında şezlong savaşları: Tüm sahili kapladılar

Yunanistan bu yıl 1200 turizm işletmesine daha izin çıkaracak (AFP)
Yunanistan bu yıl 1200 turizm işletmesine daha izin çıkaracak (AFP)

Yunanistan'da sahil şeritlerinin korunması için devlet harekete geçerken, bazı aktivistler adımların yetersiz kaldığını belirtiyor.

Fransız haber ajansı AFP, geçen yaz başlayan "havlu hareketinin" ardından devletin adım atarak plajları yasadışı şekilde şezlong ve masalarla kaplayan işletmelere ceza kestiğini aktardı. 

Yetkililerin, drone'larla sahillerde sürekli denetim yaptığı ve halkın şikayetlerini bildirebileceği MyCoast uygulaması üzerinden gelişmeleri takip ettiği belirtildi. 

Martta uygulamaya konan yeni yönergeye göre şemsiye ve şezlongların denizden en az 4 metre uzakta olması gerekiyor. Ayrıca 4 metreden daha az sahil şeridine sahip bölgelerde, işletmelerin şezlong ve şemsiye kiralamasına izin verilmiyor. 

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'yla Çevre ve Enerji Bakanlığı'nın nisanda aldığı kararla, "bakir plajlar" listesinde yer alan 198 sahil bölgesinin imara kapatıldığı da duyurulmuştu. 

AFP'nin aktardığı rakamlara göre nisandan bu yana MyCoast uygulaması üzerinden toplamda 6 bin şikayet iletildi. Bunlardan 680'i, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesindeki Halkidiki'de yer alan işletmelerle ilgiliydi.

Yunanistan'daki plajlarda günlük iki şezlong ve bir şemsiye kiralamanın ortalama maliyeti 20 ila 40 euro. Ancak bazı sahillerde fiyatlar çok daha yüksek. 

Kıyıların korunması için eylemler düzenleyen George Theodoridis, sahil şeridindeki sorunlara ilişkin şunları söyledi: 

Yunanistan'daki plajlarla ilgili sorun, işletmelerin izin alarak ya da yasadışı şekilde sahilin bir bölümünü şezlong, şemsiye, masa ve hatta kalıcı yapılarla kapatmasından kaynaklanıyor.

Theodoridis, devletin daha etkili önlemler alması gerektiğini belirterek, işletmelere çıkarılan izin sayılarının azaltılmasını talep ettiklerini söyledi. 

Ayrıca turizm işletmecileri de yeni sistemin etkili biçimde çalışmadığını savundu. 

Sofi Papagiannidou, şirketinin gerekli tüm evrakları teslim ettiğini ancak sezon başlamış olmasına rağmen halen onay beklediğini söyledi. 

Adının açıklanmasını istemeyen başka bir turizmci "Yunan devletine hiç güvenim kalmadı" dedi. İşletmeci, geçen yıl 39 bin euro para cezası aldıklarını fakat bu miktarı ödemelerine rağmen halen kendilerine çalışma izni çıkarılmadığını belirtti. 
 

Halkidiki'deki Kassandra Belediye Başkanı Anastasia Halkia ise sistemin çok yeni olduğunu ve bazı mekanizmaların henüz tam oturmadığını söyledi. 

Halkia, sahil şeritlerinde denetim yapacak personel sayılarının yetersiz kaldığına dikkat çekerek, "Bu yeni bir uygulama, dolayısıyla nasıl gittiğini görmek için hepimiz temkinli hareket ediyoruz" dedi.

Kassandra'daki Pefkoçori bölgesinde yıllar önce yazlık ev aldığını söyleyen 64 yaşındaki emekli Evgenia Rapti ise turizm sektörünün kontrolden çıktığını belirterek şu ifadeleri kullandı:  

Tüm sahili masa, sandalye ve şezlonglarla kapladılar. 40 yıl önce evimizi aldığımızda durum tamamen farklıydı. Kumsal boştu, orada rahatça uzanmak çok güzeldi.

Geçen yıl 32 milyon yabancı turistin ziyaret ettiği Yunanistan'da çevreciler, özel işletmelerin sahilleri işgal edip fahiş fiyat uyguladığını savunarak "Sahiller halkındır halkın kalacak" sloganıyla havlu hareketini başlatmıştı. 

Hızla büyüyen hareket Türkiye'ye de sıçramış, Datça, Çeşme ve Ayvalık gibi sahil bölgelerinde yürüyüş ve oturma eylemleri düzenlenmişti.

Independent Türkçe, AFP, New York Times