İsrail savaşı durdurma yönündeki ‘emirleri’ görmezden geliyor

Ateşkes müzakereleri yeniden başlıyor... Macron ve Arap bakanlar için ‘iki devletli çözüm’ masada.

İsrail savaşı durdurma yönündeki ‘emirleri’ görmezden geliyor
TT

İsrail savaşı durdurma yönündeki ‘emirleri’ görmezden geliyor

İsrail savaşı durdurma yönündeki ‘emirleri’ görmezden geliyor

İsrail dün (cumartesi), Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Refah'a yönelik saldırısını durdurması yönündeki emirlerini görmezden gelerek Mısır'la sınır kentindeki operasyonlarına ve Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yönelik saldırılarına devam etti.

Bu durum İsrail içinde savaşı durdurma çağrılarının arttığı bir döneme denk geldi. Eski Başbakan Ehud Olmert, “esirlerin iadesi için Refah'taki askeri operasyonun ve Gazze Şeridi’ndeki savaşın sona ermesi gerektiğini” bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Cuma akşamı, geçtiğimiz Kasım ayındaki Riyad Zirvesi’nden sonra oluşturulan ve Gazze konulu Arap Birliği-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi tarafından görevlendirilen Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve Ürdün dışişleri bakanlarının yer aldığı bakanlar komitesiyle bir toplantı düzenledi. Fransa Cumhurbaşkanlığı’na göre görüşmelerde iki devletli çözümün uygulanmasını destekleme çabalarının yanı sıra Gazze'deki insani krizin sona erdirilmesine yönelik çabaların yoğunlaştırılması ele alındı. Paris toplantısı, İsrail'in ateşkes müzakerelerine geri döndüğünü ve Hamas ile esirlerin takas edileceğini açıkladığı bir döneme denk geldi.



Güney Çin Denizi'nde Çin ve Filipinler gemileri çarpıştı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Güney Çin Denizi'nde Çin ve Filipinler gemileri çarpıştı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Çin Sahil Güvenliği, bugün Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı Spratly Adaları'nda bir Çin gemisiyle bir Filipin ikmal gemisinin birbirine çarptığını söyledi ve "tamamen" Filipinler'i suçladı.

Çin, Filipinlere ait bir ikmal gemisinin ihtilaflı İkinci Thomas Sığlığı yakınlarındaki sulara girdiğini, "Çin'in tekrarlanan ciddi uyarılarını görmezden gelerek normal seyrüsefer halindeki bir Çin gemisine profesyonel olmayan ve tehlikeli bir şekilde yaklaştığını ve bunun da çarpışmayla sonuçlandığını" iddia etti.

Filipinler hükümeti olayla ilgili hemen yorum yapmadı.

Çin ve Filipinler ihtilaflı Spratly Adaları konusunda sık sık çatışıyor. Filipinler'e göre bu sığlık, uluslararası alanda tanınan münhasır ekonomik bölgesi içinde yer alıyor ve sık sık Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddialarını geçersiz kılan 2016 tarihli bir tahkim kararına atıfta bulunuyor.

Bu, dünyanın en ihtilaflı sularından birinde, bu yıl martta gerçekleşen benzer bir çatışmanın ardından yaşanan son restleşme.

Çin sahil güvenlik gemileri ve milis olduğundan şüphelenilen gemiler, Filipin Donanması personelini yaralayan, ikmal botlarına zarar veren ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri geren güçlü su topları ve tehlikeli engelleme manevralarına başvuruyor.

Bu yıl martta Filipinler, bir askeri helikopterin desteklediği Çin sahil güvenlik gemilerinin, bilim insanlarını taşıyan iki Filipin hükümet gemisinin ihtilaflı Güney Çin Denizi'ndeki iki kum bariyerine ulaşmasını engelleme girişiminin başarısız olduğunu açıklamıştı.

Çin, Filipinler, Vietnam, Malezya, Tayvan ve Brunei'nin Güney Çin Denizi'nde zaman zaman kısa süreli çatışmalara dönüşen, çakışan toprak talepleri var.

Ancak Çin ve Filipinler arasındaki düşmanlık geçen yıldan bu yana hızla artarken, denizde küçük çarpışmalara, birkaç Filipinli mürettebat üyesinin yaralanmasına ve laf dalaşına yol açtı.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Filipinler'in bir Birleşmiş Milletler organından, Güney Çin Denizi'ndeki denizaltı kıta deniz yatağının kapsamını resmen tanımasını istediğini söyledi. Böylece Filipinler buradaki kaynaklardan faydalanmak için münhasır hakka sahip olacak.

Independent Türkçe