Güney Kore, Çin ve Japonya liderleri bir araya geldi... İlişkilerde ‘yeni bir başlangıç’

Güney Kore Devlet Başkanı, Japonya ve Çin başbakanları ile Seul'deki Mavi Saray'da bir araya geldi. (AP)
Güney Kore Devlet Başkanı, Japonya ve Çin başbakanları ile Seul'deki Mavi Saray'da bir araya geldi. (AP)
TT

Güney Kore, Çin ve Japonya liderleri bir araya geldi... İlişkilerde ‘yeni bir başlangıç’

Güney Kore Devlet Başkanı, Japonya ve Çin başbakanları ile Seul'deki Mavi Saray'da bir araya geldi. (AP)
Güney Kore Devlet Başkanı, Japonya ve Çin başbakanları ile Seul'deki Mavi Saray'da bir araya geldi. (AP)

Güney Kore, Çin ve Japonya liderleri, Pyongyang'ın yeni bir casus uydu fırlatma niyetini açıklamasından saatler sonra, yaklaşık beş yılın ardından ilk üçlü zirveleri için bugün (Pazartesi) Seul'de bir araya geldi.

Üç lider, üçlü bir serbest ticaret anlaşmasına varmaya çalışacaklarını ve ‘müzakereleri hızlandıracaklarını’ belirtti. Ortak açıklamada, “Serbest, adil, kapsayıcı ve karşılıklı yarar sağlayacak üçlü serbest ticaret anlaşması müzakerelerini hızlandırmak için görüşmelere devam edeceğiz” denildi.

Liderler, ‘Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması ve bu konuda siyasi bir çözüme ulaşılması yönündeki çabalara bağlılıklarını yineleyerek, yarımadada barışın ortak çıkarları olduğunu’ belirttiler.

Yeni bir başlangıç

Çin Başbakanı Li Çiang, 2019 yılından bu yana durmuş olan üçlü serbest ticaret anlaşması müzakerelerini yeniden canlandırma çabalarının bir parçası olarak Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida ile Seul'de bir araya geldi.

Zirvenin başlangıcında konuşan Li, görüşmelerin ilişkiler için ‘yeni bir başlangıç’ olduğunu söyledi ve üç ülke arasındaki iş birliğinin kapsamlı bir şekilde yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Ancak bunu yapmanın siyaseti, ekonomik ve ticari konulardan ayırmayı gerektirdiğini de sözlerine ekleyen Li, korumacı önlemlere son verilmesi ve tedarik zincirlerinin ayrıştırılması çağrısında bulundu. Li, “Çin, Güney Kore ve Japonya olarak yakın ilişkilerimiz sürecek. Krizlere müdahale sırasında sağlanan iş birliği ruhu ile bölgede barış ve istikrarı koruma misyonumuz değişmeyecek” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler sırasında imzalanabilecek herhangi bir anlaşmanın ötesinde, üç lider arasındaki toplantı, ülkeleri arasındaki ilişkilerde şüphecilikten ziyade yapıcı iletişime dayalı bir evrim niteliği taşıyor. Üç ülke, Pekin'in, Washington ile rekabeti ve Çin'in kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü, demokratik olarak yönetilen bir ada olan Tayvan ve Kuzey Kore'nin nükleer programı konusundaki gerginlikler nedeniyle artan güvensizliği gidermeye çalışıyor.

Yoon ve Kişida, Washington ile bağlarını derinleştirerek, ABD ile askeri ve diğer alanlarda benzeri görülmemiş üçlü bir iş birliği başlattı.

Kuzey Kore konusunda ise Güney Koreli ve Japon liderler Pyongyang'ı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarıyla yasaklanan balistik füze teknolojisini kullandığını söyledikleri uydu taşıyan bir füzeyi fırlatmaktan kaçınmaya çağırdı.

Li, tüm taraflara itidal göstermeleri ve Kore Yarımadası'ndaki durumun daha da karmaşık hale gelmesini önlemeleri çağrısında bulundu.

Ticari ilişkiler

Çin, Güney Kore ve Japonya arasındaki ticari ilişkiler son on yılda giderek daha rekabetçi bir hal aldı. Bu ilişkiler, ABD'nin müttefiklerine yarı iletkenler gibi kilit ürünler için tedarik zincirlerini Çin'den uzaklaştırmaları yönündeki çağrılarıyla daha da sınandı.

Yoon, ticaret ve tedarik zincirleri için şeffaf ve öngörülebilir bir iş ortamı yaratma konusunda mutabık kaldıklarını söyledi, ancak ayrıntıları açıklamadı.

Liderler ayrıca, üç ülkeden şirketlerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir foruma katılarak küresel zorluklar nedeniyle iş birliğinin henüz tam potansiyeline ulaşmadığını, ancak sektörlerin ticaret ve tedarik zinciri istikrarını desteklemek için birlikte çalışacakları konusunda mutabık kaldıklarını belirttiler.

Güney Kore, Japonya ve Çin, müzakerelerin başladığı 2012 yılından bu yana üçlü serbest ticaret anlaşması için 16 tur resmi müzakere gerçekleştirdi.

Bugünkü zirve, liderlerin ikili görüşmeler için ayrı ayrı bir araya gelmelerinden bir gün sonra gerçekleşti. Söz konusu görüşmelerde Li ile Yoon diplomatik ve güvenlik diyaloğu yürütme ve serbest ticaret görüşmelerini yeniden başlatma konusunda mutabık kalırken, Kişida ile Li Tayvan'ı ele aldılar ve yeni bir üst düzey ikili ekonomik diyalog turu düzenleme konusunda anlaştılar.

Yoon ayrıca Çin'den, BM Güvenlik Konseyi kararlarını hiçe sayarak füze cephaneliğini ve nükleer silahlarını genişleten Kuzey Kore'deki ortaklarıyla birlikte yapıcı bir rol oynamasını istedi.



Çin, Tayvan çevresinde askeri tatbikatlara başladı... Taipei 'askeri gözdağı' kınadı

Tayvan çevresinde yapılan askeri tatbikatlar sırasında Çin'e ait bir savaş uçağı "Shandong" uçak gemisinden kalkışa hazırlanıyor (Arşiv- AP)
Tayvan çevresinde yapılan askeri tatbikatlar sırasında Çin'e ait bir savaş uçağı "Shandong" uçak gemisinden kalkışa hazırlanıyor (Arşiv- AP)
TT

Çin, Tayvan çevresinde askeri tatbikatlara başladı... Taipei 'askeri gözdağı' kınadı

Tayvan çevresinde yapılan askeri tatbikatlar sırasında Çin'e ait bir savaş uçağı "Shandong" uçak gemisinden kalkışa hazırlanıyor (Arşiv- AP)
Tayvan çevresinde yapılan askeri tatbikatlar sırasında Çin'e ait bir savaş uçağı "Shandong" uçak gemisinden kalkışa hazırlanıyor (Arşiv- AP)

Çin, özerk ada yakınlarında "geniş çaplı" deniz ve hava tatbikatları yapacağını açıklamasından saatler sonra, bu sabah Tayvan çevresinde gerçek mühimmatlı askeri tatbikatlara başladığını duyurdu.

sdfre
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Tiyatro Komutanlığı tarafından bu sabah yayınlanan ve Tayvan'ın doğusundaki tatbikatları gösteren videodan (Reuters)

Tayvan Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Tiyatro Komutanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Çin ordusunun "bugün başlayan tatbikatlarda, Tayvan'ın kuzey ve güneybatısındaki deniz hedeflerine yönelik gerçek mühimmatlı atış tatbikatları da dahil olmak üzere, destroyerler, fırkateynler, savaş uçakları, bombardıman uçakları ve insansız hava araçları kullandığı" belirtildi.

Tayvan ise Çin'in "askeri gözdağı vermesini" kınadı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, "Tayvan, Çinli yetkililerin uluslararası normları hiçe saymasını ve komşu ülkeleri tehdit etmek için askeri gözdağı vermesini şiddetle kınamaktadır" ifadelerini kullandı.

uı
Çin'in ada çevresinde tatbikatlar yapacağını açıklamasının ardından Tayvan Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağı Hsinchu Hava Üssü'nden kalkış yaptı (AFP)

Tayvan, Pekin'in gerçek mühimmatlı tatbikatlar yapacağını duyurmasının ardından, bu sabah adanın suları yakınlarında dört Çin sahil güvenlik gemisi tespit ettiğini açıkladı. Tayvan sahil güvenliği, dört geminin "Tayvan'ın kuzey ve doğu kıyıları açıklarındaki sularda seyrettiğini" belirterek, "ilgili bölgelerde önleyici müdahaleler oluşturmak için derhal daha büyük gemiler konuşlandırıldığını ve ek destek birimleri gönderildiğini" belirtti.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölge Komutanlığı sözcüsü Albay Şi Yi'nin Tayvan çevresinde başlayacak tatbikatlar öncesinde yaptığı açıklamada, "29 Aralık'tan itibaren Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölge Komutanlığı, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Füze Kuvvetlerinden birlikler göndererek 'Adalet Misyonu 2025' kod adlı ortak askeri tatbikatlar gerçekleştirecek" denildi.

frg
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölge Komutanlığı tarafından Tayvan Adası çevresinde düzenlenen askeri tatbikatlar sırasında bir Çin savaş uçağı, Nanjing, 8 Nisan 2023 (AP)

Ayrı bir açıklamada, adanın çevresinde "gerçek mühimmatla atış faaliyetlerinin" sabah 8:00'den akşam 6:00'ya kadar gerçekleşeceği beş büyük alanı gösteren bir harita yer aldı.

Açıklamada ayrıca, "Güvenlik nedenleriyle, ilgili olmayan herhangi bir gemi veya uçağın söz konusu sulara ve hava sahasına girmemesi tavsiye edilir" denildi.

Bu güç gösterisi, Tokyo'nun gelecekteki bir silahlı çatışma durumunda Tayvan'a olası desteğini ima eden açıklamalarla başlayan ve haftalar süren Çin ve Japonya arasındaki gerginliğin ardından geldi.

 Ayrıca, geçen hafta 20 ABD savunma şirketine yaptırım uygulayan Pekin'in öfkeli tepkisine yol açan, Taipei'ye yapılan son ABD silah satışlarının ardından geldi.

Şi Yi yaptığı açıklamada, bu hafta düzenlenecek tatbikatların "Tayvan'ın bağımsızlığını isteyen ayrılıkçı güçlere karşı güçlü bir uyarı ve Çin'in egemenliğini ve ulusal birliğini korumak için meşru ve gerekli bir önlem" olduğunu belirtti.


İsrail ordusu, ilk lazer hava savunma sistemi olan "Demir Işın"ı teslim aldı

İsrail'in "Demir Işın" lazer tabanlı önleme sistemi (Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri)
İsrail'in "Demir Işın" lazer tabanlı önleme sistemi (Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri)
TT

İsrail ordusu, ilk lazer hava savunma sistemi olan "Demir Işın"ı teslim aldı

İsrail'in "Demir Işın" lazer tabanlı önleme sistemi (Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri)
İsrail'in "Demir Işın" lazer tabanlı önleme sistemi (Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri)

İsrail ordusu, mevcut çok katmanlı füze savunma sistemlerine entegre edilecek olan "Demir Işın" olarak bilinen yüksek güçlü bir lazer önleme sistemi teslim aldı.

İsrail Savunma Bakanlığı dün, İsrail savunma şirketleri Elbit Systems ve Rafael tarafından geliştirilen Demir Işın lazer sisteminin İsrail ordusuna teslim edildiğini duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre sistem Demir Kubbe, Davud Sapanı ve Ok füze savunma sistemleriyle birlikte çalışacak şekilde tasarlandı.

Bakanlık, yapılan testlerin, sistemin füzeleri, havan toplarını, roketleri ve insansız hava araçlarını güvenilir bir şekilde engelleyebildiğini gösterdiğini ve geleneksel füze tabanlı sistemlere göre işletme maliyetinin çok daha düşük olduğunu bildirdi.

 Demir Işın lazer tabanlı önleyici sistem (DPA)Demir Işın lazer tabanlı önleyici sistem (DPA)

ABD tahminlerine göre lazer silahı, İsrail'in mevcut füze savunma sistemlerinin çok daha yüksek maliyetine kıyasla, insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmek için yaklaşık 4 dolar maliyetle kullanılabilir.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, sistemin konuşlandırılmasını tehdit ortamını temelden değiştiren "tarihi bir an" olarak nitelendirdi. Katz, sistemin tamamen faaliyette olduğunu ve İsrail'in düşmanlarına net bir mesaj gönderdiğini vurguladı: "Bize meydan okumayın."

İsrail Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Amir Baram ise sistemin teslimatının hava savunması alanında "teknolojik bir devrimin başlangıcı" olduğunu ifade etti.


Trump: Ukrayna savaşını sona erdirme çabaları "son aşamalarında"

Trump'ın 28 Aralık'ta Mar-a-Lago'da Zelenskiy'yi ağırladı (AP)
Trump'ın 28 Aralık'ta Mar-a-Lago'da Zelenskiy'yi ağırladı (AP)
TT

Trump: Ukrayna savaşını sona erdirme çabaları "son aşamalarında"

Trump'ın 28 Aralık'ta Mar-a-Lago'da Zelenskiy'yi ağırladı (AP)
Trump'ın 28 Aralık'ta Mar-a-Lago'da Zelenskiy'yi ağırladı (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Mar-a-Lago'da Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy'yi kabul ederken barış anlaşmasına varılması konusunda iyimser bir tavır sergiledi. Gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeye yönelik diplomatik çabaların "son aşamalarına" ulaştığını belirten Trump, "Zelenskiy ve Putin barış konusunda ciddiler" diyerek bir anlaşmaya varmak istediklerini belirtti.

Trump, “Sanırım görüşmelerin son aşamalarındayız ve neler olacağını göreceğiz. Aksi takdirde, uzun süre uzayacak” dedi. Ayrıca, Amerikan garantilerinin niteliği hakkında ayrıntı vermeden, Avrupa ülkelerini de kapsayacak Kiev için “güçlü bir güvenlik anlaşması” üzerinde çalıştıklarını doğruladı.

Trump, Zelenskiy ile görüşmesinden sadece birkaç saat önce Ukrayna'daki savaşı sona erdirme çabaları hakkında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile "çok iyi ve verimli" bir telefon görüşmesi yaptı. Kremlin, iki başkanın "dostane" bir telefon görüşmesi yaptığını vurgulayarak, Florida görüşmesinden sonra tekrar görüşeceklerini ifade etti.