İsrail ordusu Gazze'de 4 rehinenin öldürüldüğünü açıkladı

Rehinelerin aileleri (Reuters)
Rehinelerin aileleri (Reuters)
TT

İsrail ordusu Gazze'de 4 rehinenin öldürüldüğünü açıkladı

Rehinelerin aileleri (Reuters)
Rehinelerin aileleri (Reuters)

İsrail ordusu dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan İsrailli rehinelerden dördünün daha esaret altında öldüğünü ve cesetlerinin Hamas'ın elinde olduğunu duyurdu.

Ordu, dört kişinin Hayim Perry, Yoram Metzger, Amiram Cooper ve Nadav Popplewell olduğunu açıkladı.

Hamas tarafından yayınlanan videolarda dört kişinin canlı olarak görüntülendiği belirtildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'de herhangi bir ateşkes ve hükümet tarafından kararlaştırılacak rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasında ordunun İsrail'in güvenliğini garanti edebileceğini ifade etti.



Donald Trump'ın gümrük vergileri Nike ayakkabıların fiyatını yükseltecek

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Donald Trump'ın gümrük vergileri Nike ayakkabıların fiyatını yükseltecek

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Sonbaharda "hassas" fiyat artışları yapmayı planlayan Nike, ABD Başkanı Donald Trump tarafından uygulanan gümrük vergilerinin şirkete yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağı uyarısında bulundu.

Finans Direktörü Matthew Friend perşembe günü yatırımcılara yaptığı açıklamada şirketin üretimini Çin'den başka bir yere kaydırdığını söyledi. Nike, ABD'ye ithal ettiği ayakkabıların yaklaşık yüzde 16'sını Çin'de üretiyor.

Friend toplantıda, "Birleşik Devletler'deki yeni maliyet baskısının yükünü hafifletmek için kaynak karışımımızı en iyi hale getirip üretimi ülkeler arasında farklı şekilde tahsis edeceğiz" dedi.

Spor devinin gümrük vergilerinin yükünün bir kısmını müşterilerine yükleyeceği anlaşılıyor.

Nike yetişkin giyim ve ekipman fiyatlarını 1 Haziran'dan itibaren 2 ila 10 dolar artıracağını geçen ay duyurmuştu.

Şirket, 100 ila 150 dolarlık ayakkabı fiyatlarının 5, 150 doların üzerindeki ayakkabı fiyatlarınınsa 10 dolar artacağını tahmin ediyor.

Tahminlerde bazı istisnalar var. Çocuk ürünleri, Nike Air Force 1'ler ve Jordan ürünlerinin fiyatı artmayacak.

Nike daha önce yaptığı bir açıklamada gümrük vergilerine değinmeden "İşimizi düzenli olarak değerlendiriyor ve mevsimsel planlamamız kapsamında fiyat ayarlamaları yapıyoruz" demişti.

211 milyon dolar ya da hisse başına 14 sent ilk çeyrek kârı bildiren Nike'ın toplam geliri 11,1 milyar dolardı. İki rakam da Wall Street tahminlerini geride bıraktı.

Nike, Adidas, Under Armour ve Puma, nisanda Trump'a hitaben yazılmış bir mektubu imzalayarak karşılıklı gümrük vergilerinden ayakkabı muafiyeti talep eden 76 şirket arasında yer almıştı. Mektupta gümrük vergilerinin "her aile için kasada büyük bir etki yaratacağı" uyarısında bulunulmuştu.

defrgt
Nike, Adidas, Under Armour ve Puma, nisanda Trump'a hitaben yazılmış bir mektubu imzalayarak karşılıklı gümrük vergilerinden ayakkabı muafiyeti talep eden 76 şirket arasında yer almıştı (AP)

Trump'ın gümrük vergileri nedeniyle fiyatların artma ihtimali, özellikle spor yapmak için gerekli ekipmanlara zaten yüklü miktarda para harcayan aileleri endişelendiriyor.

Trump ve Ticaret Bakanı Howard Lutnick perşembe günü geç saatlerde ABD ve Çin'in ticaret konusunda anlaşma imzaladığını söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Cuma günü Trump, Kanada'yla tüm ticaret görüşmelerini askıya aldığını söylemiş, Amerikalıları bu ülkenin malları için yüksek ithalat vergileri ödemeye zorlamıştı. Öncesinde ABD'nin kuzey müttefikinin maliye bakanlığı dijital hizmetler vergisi alma planlarını doğrulamıştı.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

Independent Türkçe