İsrail'in katliama dönen rehine operasyonu: Askerler kılık değiştirdi

Birleşmiş Milletler "savaş suçu" ihtimaline dikkat çekti.

İsrail'in kanlı rehine operasyonuna Avrupa Birliği, Mısır ve Ürdün'den de tepki gelmişti (IDF)
İsrail'in kanlı rehine operasyonuna Avrupa Birliği, Mısır ve Ürdün'den de tepki gelmişti (IDF)
TT

İsrail'in katliama dönen rehine operasyonu: Askerler kılık değiştirdi

İsrail'in kanlı rehine operasyonuna Avrupa Birliği, Mısır ve Ürdün'den de tepki gelmişti (IDF)
İsrail'in kanlı rehine operasyonuna Avrupa Birliği, Mısır ve Ürdün'den de tepki gelmişti (IDF)

İsrail'in 4 rehineyi kurtardığı operasyonda özel harekatçıların Filistinli sığınmacı kılığına girdiği belirtildi.

Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen iki yetkilinin Amerikan medya kuruluşu ABC News'la paylaştığı bilgilere göre, operasyonda İsrailli özel harekatçılar, Filistinli sığınmacı kılığına girerek rehinelerin yer aldığı binalara sızdı.

Yetkililer, Gazze Şeridi'ndeki Nusayrat mülteci kampında iki noktaya düzenlenen operasyonda, kılık değiştiren askerlerin kalacak yer arıyormuş gibi davranarak hedef binalara yaklaştığını, daha sonrasında harekete geçme emrini aldığında içeri girdiğini belirtti. 

Kaynaklar, İsrail ordusunun emri cumartesi 11.00'de verdiğini söyledi. 

Rehineleri taşıyan helikopterlerinse Tel Aviv yakınlarındaki Sheba Tel-Hashomer Hastanesi'ne saat 12.15'te ulaştığı, son helikopterin de 12.45'te bölgeye indiği belirtildi. 

İsrail ordusun "Arnon Operasyonu" verdiği harekata, yurtiçi gizli servisi Şin Bet, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve SWAT ekiplerinin katıldığı bildirildi.

İsrail, kurtarılan Noa Argamani (26), Almog Meir Jan (22), Andrey Kozlov (27) ve Shlomi Ziv'in (41) Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sırasında Nova müzik festivalinden kaçırıldığını açıklamıştı.

Ancak operasyonda yüzlerce Filistinlinin kanı dökülmüştü. Gazze Sağlık Bakanlığı, en az 274 Filistinlinin öldürüldüğünü, 698 kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Buna ek olarak Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in operasyon esnasında bazı esirleri de öldürdüğünü iddia etmişti.

İsrail'in rakamlarına göre Gazze'de 116 rehine kaldı ve bunların 41'inin öldüğü tahmin ediliyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Nusayrat mülteci kampına düzenlenen saldırı lanetlenmiş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da harekatı "katliam" diye nitelemişti. 

İsrail'in operasyonuna Birleşmiş Milletler (BM) de tepki gösterdi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden dün yapılan açıklamada, harekatta savaş suçu işlenmiş olabileceğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: 

Nüfusun bu kadar yoğun olduğu bir bölgede baskının gerçekleştirilme şekli, savaş hukuku kapsamında belirlenen ayrımcılık, orantılılık ve tedbir ilkelerine İsrail güçleri tarafından riayet edilip edilmediğinin ciddi şekilde sorgulanmasına yol açmaktadır.

Açıklamada doğrudan Hamas'ın adına yer verilmezken, "Filistinli silahlı grupların rehineleri nüfusun yoğun olduğu bölgelerde tutarak, onların ve sivillerin hayatını daha fazla risk altına soktuğu" belirtildi. 

BM metninde "Her iki tarafın da gerçekleştirdiği tüm bu eylemler savaş suçu teşkil edebilir" ifadeleri kullanılırken, acil ateşkes çağrısı da yinelendi. 

Independent Türkçe, ABC News, RT, Times of Israel



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times