İran: Belucistan sınırında militanlar püskürtüldü ve çok sayıda silah ele geçirildi

İran, bu kişilerin ‘yıkıcı’ eylemler gerçekleştirmek üzere ülkeye girmeye çalıştıklarını bildirdi.

İran Sınır Muhafızları, Belucistan eyaletinin Pakistan sınırında devriye geziyor. (Fars Haber Ajansı)
İran Sınır Muhafızları, Belucistan eyaletinin Pakistan sınırında devriye geziyor. (Fars Haber Ajansı)
TT

İran: Belucistan sınırında militanlar püskürtüldü ve çok sayıda silah ele geçirildi

İran Sınır Muhafızları, Belucistan eyaletinin Pakistan sınırında devriye geziyor. (Fars Haber Ajansı)
İran Sınır Muhafızları, Belucistan eyaletinin Pakistan sınırında devriye geziyor. (Fars Haber Ajansı)

İran, güneydoğu sınırından ülkeye girmeye çalışan bir grup militanla çatıştığını ve ellerindeki silah ve teçhizata el konulduğunu duyurdu.

İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Ahmed Ali Guderzi bugün (Cumartesi) yaptığı açıklamada, ‘güçlerinin Pakistan sınırında bulunan Belucistan eyaletindeki Seravan şehri sınırlarından ülkeye girmeye çalışan bir terörist grupla bugün şafak vakti karşı karşıya geldiğini’ bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Mehr haber ajansından aktardığı habere göre, terörist bir grubun üyeleri sabotaj eylemleri gerçekleştirmek üzere ülkeye girmeye çalıştı, ancak amaçlarına ulaşamadılar.

Sınır Muhafızları Komutanı, çatışmada grubun bazı üyelerinin yaralandığını ve yoğun ateş nedeniyle kaçtıklarını belirtti.

Mehr haber ajansına göre büyük miktarda patlayıcı, silah, mermi şarjörü, el bombası ve telsiz ele geçirildi.

Şarku’l Avsat’ın İran resmi haber ajansı IRNA'dan aktardığına göre 18 Mart'ta İranlı bir sınır muhafızı, ülkenin güneydoğu sınırını geçen kimliği belirsiz saldırganlar tarafından vurularak öldürüldü.

İran-Pakistan sınırında bulunan Belucistan, güvenlik güçleri ile her iki ülkenin de ‘terörist ve militan’ olarak tanımladığı muhalif gruplar arasında yıllardır çatışmalara sahne olan, ancak şu anda iki komşu arasındaki gerilimin artmasına neden olabilecek istikrarsız bir bölge.

İran'ın güneydoğusundaki Belucistan eyaleti ve Pakistan'ın batısındaki Belucistan eyaleti, iki ülkenin en yoksul bölgelerinden olup, sürekli olarak kuraklık ve yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele eden geniş alanlardır.

Belucistan'da tahminen 10 milyon Beluci yaşıyor. Bunların çoğunluğu Sind de dahil olmak üzere Pakistan'da, 1,5 milyon ila 3 milyonu İran'da ve çok daha küçük bir azınlık da Afganistan'da yaşıyor.

İranlı bir sınır muhafızı, ülkenin doğusundaki Pakistan sınırına doğru bakıyor. (Fars Haber Ajansı) İranlı bir sınır muhafızı, ülkenin doğusundaki Pakistan sınırına doğru bakıyor. (Fars Haber Ajansı)

Kaçakçılık için kullanılan sınır

İran ve Pakistan yaklaşık bin kilometre (620 mil) uzunluğunda bir sınırı paylaşıyor ve bu sınır, başta akaryakıt olmak üzere birçok kaçakçılık operasyonuna sahne oluyor.

Sınırın her iki tarafında da gerilim her zaman yüksek. Ancak hem İran hem de Pakistan bölgedeki ‘terörist’ hedefleri vurdukça söz konusu gerilim nadiren şimdiki gibi alevleniyor.

Beluci muhalif gruplar İran'ın güneydoğusunda aktifler. Söz konusu gruplar, yetkililer tarafından ‘terörist’ ya da ‘karşı devrimci’ olarak nitelendiriliyor. İran devlet medyası da Beluci muhalif aktivizmini ideolojik olarak etiketlemekte ısrar ediyor. Bölgedeki tarafların çoğunluğu Beluci ulusunun haklarını savunduklarını söylüyor ve yetkilileri ‘demografik değişim’ ve ‘kimliği bozma’ politikaları uygulamakla suçluyor.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre Belucistan eyaleti, gerçekleşen idamlar açısından 31’inci sırada yer alıyor. Uluslararası Af Örgütü, 2021 yılında İran'da gerçekleştirilen idamların 19'unun Beluci bireylere ait olduğunu kaydetti.



ABD istihbaratı şaşkın: Rusya savaş makinesini ittifaklarla nasıl yeniden inşa etti?

ABD ve Japonya, Putin'le Kim'in gerçekleştirdiği görüşmeye tepki göstermişti (AFP)
ABD ve Japonya, Putin'le Kim'in gerçekleştirdiği görüşmeye tepki göstermişti (AFP)
TT

ABD istihbaratı şaşkın: Rusya savaş makinesini ittifaklarla nasıl yeniden inşa etti?

ABD ve Japonya, Putin'le Kim'in gerçekleştirdiği görüşmeye tepki göstermişti (AFP)
ABD ve Japonya, Putin'le Kim'in gerçekleştirdiği görüşmeye tepki göstermişti (AFP)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Rusya'nın savaş makinesini İran, Kuzey Kore ve Çin'le ittifak oluşturarak nasıl yeniden inşa ettiğini yazdı.

Haberde, Rusya ve diğer ülkelerin, "ABD'nin egemenliğindeki bir küresel sistem olarak gördükleri şeye birlikte karşı koymak için tarihi sürtüşmeleri bir kenara bıraktığı" belirtildi.

Buna ek olarak Rusya'nın "ABD'nin düşmanlarıyla hızlı şekilde derin bağlar kurmasının Amerikalı istihbarat analistlerini şaşırttığı" da yazıldı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşında, Kremlin'in Pekin, Tahran ve Pyongyang'la ittifak kurarak askeri kapasitesini ve gücünü pekiştirdiğine işaret edildi.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li yetkililer, İran'ın Rusya'ya bağlı Tataristan'da silahlı insansız hava aracı (SİHA) fabrikası kurulmasına destek sağladığını savundu. Kaynaklara göre bu tesis, yılda binlerce Şahid-136 model SİHA üretme kapasitesine sahip. 

Yetkililer, bu sayede İran'ın da ürettiği SİHA'ların savaş alanında nasıl performans sergilediğini gözlemleme şansı bulduğunu söyledi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, İran'ın burada öğrendiklerini "Ortadoğu'da uygulamaya koyabileceğini" savundu.

Kaynak, Tahran yönetiminin Moskova'nın başlıca silah tedarikçisi haline geldiğini iddia ederek,  savaşın başından beri Rusya'ya yüzlerce drone gönderdiğini öne sürdü. İran ise Rusya'ya silah sattığına yönelik iddiaları reddetti. 

Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden adını paylaşmayan bir yetkili, Çin ve Rusya'nın insansız hava aracı (İHA) üretimi için ortak çalıştıklarını öne sürdü. 

Yetkili, Çin'in Rusya'ya tank ve zırhlı araçlar için optik cihazlar, seyir füzeleri için turbo motorlar ve mikroelektronik ekipmanlar dahil pek çok parça tedarik ettiğini savundu. 

Pekin yönetimiyse Rusya'ya Ukrayna savaşında destek verecek herhangi bir teçhizat gönderilmediğini savundu.
 

Putin, 24 yıl sonra 19 Haziran'da Kuzey Kore'yi ziyaret ederek ülkenin lideri Kim Jong-un'la bir araya gelmişti.

Rusya ve Kuzey Kore arasında imzalanan "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" kapsamında taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğerinin askeri yardımda bulunmayı taahhüt ettiği bildirilmişti. 

Putin, açıklamasında "ittifak" tanımını kullanmazken, Kim ise anlaşmayı "pakt" diye niteleyerek ikili ilişkilerin "yüksek dayanışma" seviyesine çıkarıldığını söylemişti. 

Anlaşmaya dair daha fazla detay paylaşılmazken, WSJ'ye konuşan Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer, Rusya'nın topçu mühimmatı ve kısa menzilli balistik füzeler karşılığında Kuzey Kore'ye uzay teknolojisi ve diğer gelişmiş sistemlerle ilgili destek sağlayabileceğini iddia etti.

Bazı ABD'li yetkililer, Kuzey Kore'nin silah üretim fabrikalarında çalışması için Rusya'ya işçi gönderdiğini de savundu.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Sue Mi Terry, üç ülke arasındaki yakınlaşmaya ilişkin şunları söyledi:

Rusya, Kuzey Kore ve Çin için bu, tutkulu bir aşk ilişkisinden ziyade çıkarların ve hedeflerin yakınlaşmasına ya da uyumlu hale getirilmesine dayanan bir mantık evliliği.

Independent Türkçe