Trump’ın Biden ile tartışmasında "Filistinli" kelimesini kullanmasına tepki: Irkçı hakaret

Biden ve Trump CNN tartışmasında (Reuters)
Biden ve Trump CNN tartışmasında (Reuters)
TT

Trump’ın Biden ile tartışmasında "Filistinli" kelimesini kullanmasına tepki: Irkçı hakaret

Biden ve Trump CNN tartışmasında (Reuters)
Biden ve Trump CNN tartışmasında (Reuters)

İnsan hakları savunucuları, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın perşembe günü Başkan Joe Biden ile yaptığı tartışma sırasında Filistinliler hakkında söylediklerini kınayarak, bu sözleri ‘ırkçı ve aşağılayıcı’ olarak nitelendirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Biden ve Trump, Gazze'deki savaş hakkında kısaca münakaşada bulundular. Ancak Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'na göre 38 bin kişinin ölümüne ve yaygın açlıkla birlikte büyük bir insani krize neden olan çatışmanın nasıl sona erdirileceğini ayrıntılı bir şekilde tartışmadılar.

Biden, “Savaşın devam etmesini isteyen bir tek Hamas” derken, Trump buna, Biden'ın ‘Filistinli gibi davrandığını’ söyleyerek karşılık verdi. İnsan hakları savunucuları ise bunun bir hakaret olduğunu belirtti.

Trump, “Aslında devam etmek isteyen İsrail. İşi bitirmelerine izin vermelisiniz. Ancak o (Biden) bunu yapmak istemiyor. O bir Filistinli gibi davranıyor ama onu sevmiyorlar. Çünkü o çok kötü bir Filistinli” ifadelerini kullandı.

Trump daha önce de bir mitingde Yahudi olan Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'i ‘Filistinli’ olarak tanımlamıştı.

Bir insan hakları kuruluşu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaşı sona erdirmek istediğini iddia etmesinin yanlış olduğunu ve Trump'ın tartışmada ‘Filistinli’ kelimesine atıfta bulunmasını ırkçı bir hakaret olarak görüldüğünü kaydetti.

CAIR Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Corey Saylor yaptığı açıklamada, “Eski Başkan Trump'ın 'Filistinli' kelimesini bir hakaret olarak kullanması ırkçılıktır. Başkan Biden'ın, İsrail hükümetinin Gazze Şeridi'ndeki soykırımına askeri destek açıklaması zalimce ve saygısızcadır” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Af Örgütü’nün ABD Şubesi İcra Direktörü Paul O'Brien, Reuters'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Eski Başkan Trump'ın Başkan Biden'ı Filistinli olarak tanımlarken yaptığı gibi, Filistinli olmanın kötü bir şey olduğunu ima etmek, ırkçılık ve Arap karşıtı nefret kokuyor.”

İnsan hakları savunucuları, Ortadoğu'daki son çatışmalardan bu yana ABD'de İslamofobi, Filistin karşıtlığı ve antisemitizmde artış olduğunu bildirdi. Gazze Şeridi'ndeki savaş ve Washington'un İsrail'e verdiği destek, çatışmanın sona erdirilmesi talebiyle ABD genelinde aylarca süren protestolara yol açtı.



Pakistan: Bir mahkûmun öldürüldüğü toplu firarda 19 mahkûm kaçmayı başardı

Pakistan polisi (arşiv)
Pakistan polisi (arşiv)
TT

Pakistan: Bir mahkûmun öldürüldüğü toplu firarda 19 mahkûm kaçmayı başardı

Pakistan polisi (arşiv)
Pakistan polisi (arşiv)

Pakistan'da yaşanan toplu firarda bir mahkûm öldürülürken, 19 mahkûm kaçmayı başardı. Aralarında ‘terörizmle’ suçlananların da bulunduğu yirmi mahkûm, dün (pazar) Pakistan'ın Keşmir bölgesindeki bir hapishaneden kaçtı. Firar girişiminde bulunan mahkûmlardan biri ise gardiyanlarla girdiği ‘çatışmada’ öldürüldü.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre Pakistan İçişleri Bakanlığı, mahkûmların ellerinde bir tabanca bulunduğunu ve bunu bir gardiyanı rehin almak için kullandıklarını belirtirken, mahkumların silahı gardiyanların birinden mi çaldıkları yoksa hapishane dışından mı getirdikleri netlik kazanmadı.

loşp
Firar olayının ardından Pakistan'ın Rawalakot Hapishanesi (sosyal medya)

İçişleri Bakanlığı yetkilisi Dar Munir, “Eyalet başkenti Muzafferabad'ın 110 kilometre güneyindeki Rawalakot Hapishanesi’nden firar eden mahkûmların elinde bir tabanca vardı ve bunu bir gardiyanı rehin almak için kullandılar. Ancak silahı gardiyanlardan birinden mi çaldıkları yoksa dışarıdan birinin mi onlara getirdiği belli değil” ifadelerini kullandı.

Keşmir Cezaevleri Genel Müfettişi Vahid Ali Ceylani, “Yirmi kişi hapishaneden kaçtı. Bunlardan biri gardiyanlarla girdiği çatışmada öldürüldü. 19 kişi ise halen firari” dedi.

Üst düzey bir yerel polis yetkilisi olan Riyad Muğal AFP'ye yaptığı açıklamada, firarileri arama çalışmaları dün de devam ederken polisin Rawalakot'a girişleri kapattığını bildirdi.

Yetkililere göre firari mahkumların bir kısmı hüküm giymiş, diğerleri ise ‘terörizm’, ‘cinayet’ ve ‘uyuşturucu kaçakçılığı’ suçlamalarıyla tutuklu yargılanıyordu.

Cezaevlerinin aşırı kalabalık olduğu Pakistan'da mahkumlar su ve yiyeceğe ulaşmakta zorluk çekiyor.

İnsan hakları savunucuları, cezaevlerinde gözaltı sırasında kötü muameleyi kınıyor.

2012 yılında isyancılar mahkumları serbest bırakmak için Pakistan'daki bir dizi cezaevine saldırdı. En büyük saldırı yaklaşık 400 mahkûmun kaçmasıyla sonuçlandı.