KKTC'den Güney Kıbrıs'a geçerken mahsur kalan göçmenlerin sayısı artıyor

GKRY'nin rakamlarına göre yılın ilk üç ayında, 2 binden fazla kayıtdışı göçmen ülkeye girdi; bu sayı geçen yılın aynı döneminde 78'di (Reuters)
GKRY'nin rakamlarına göre yılın ilk üç ayında, 2 binden fazla kayıtdışı göçmen ülkeye girdi; bu sayı geçen yılın aynı döneminde 78'di (Reuters)
TT

KKTC'den Güney Kıbrıs'a geçerken mahsur kalan göçmenlerin sayısı artıyor

GKRY'nin rakamlarına göre yılın ilk üç ayında, 2 binden fazla kayıtdışı göçmen ülkeye girdi; bu sayı geçen yılın aynı döneminde 78'di (Reuters)
GKRY'nin rakamlarına göre yılın ilk üç ayında, 2 binden fazla kayıtdışı göçmen ülkeye girdi; bu sayı geçen yılın aynı döneminde 78'di (Reuters)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafına geçmeye çalışırken Yeşil Hat'ta mahsur kalan göçmenlerin sayısı artıyor. 

Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) hazirandaki haberinde Yeşil Hat'ta sıkışıp kalan göçmen sayısı 30 olarak paylaşılmıştı. 

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'ın bugünkü haberinde sayının en az 53'e çıktığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki bölgede göçmenlerin kalması için ikinci bir kamp daha kurulduğu aktarıldı.

Tampon bölgede mahsur kalanlar arasında kadınların ve çocukların yanı sıra kanser hastalarının olduğu da yazıldı.

Çoğunu Suriyelilerin oluşturduğu göçmenlerden 8'inden haber alınamadğı bildirildi. Kayıp kişiler arasında refakatsiz iki çocuğun yer aldığı aktarıldı. 8 göçmenden en az yarısının, Yeşil Hat'tan kaçıp GKRY'deki göçmen kabul merkezi Pournara'ya iltica talebinde bulunduktan sonra ortadan kaybolduğu ifade edildi. 

Bunlara ek olarak hafta sonu İran ve Nijerya uyruklu 4 kişinin daha KKTC'den GKRY tarafında geçmeye çalışırken yakalandığı bildirildi.

Kamplardaki göçmenler arasında Kamerun, Irak, Sudan ve Afganistan uyruklu kişiler de yer alıyor.

GKRY'deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin sözcüsü Emilia Strovolidou, Yeşil Hat'taki durumun Avrupa Birliği (AB) yasalarına aykırı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: 

Bu insanların sığınma taleplerinin, AB hukuku kapsamında güvence altına alınması ve incelenmesi gerekiyor. Belirsizlik içinde sıkışıp kalma durumu kabul edilemez, onlar için uygulanabilir bir çözüm geliştirmeliyiz.

Avrupa Komisyonu da bir AB üyesi olarak GKRY yönetiminin, yasalar uyarınca "sınırda ya da transit bölgede" yapılan uluslararası sığınma başvurularını kabul etmekle yükümlü olduğunu bildirdi.

Öte yandan Lefkoşa'da Batılı devletlere ait 12 büyükelçilikten diplomatik heyetlerin, göçmenlerin tutulduğu kampları bugün ziyaret etmesi planlanıyor. 

GKRY'deki Lefkoşa Üniversitesi'inden Nicos Trimikliniotis ise göçmenlerin durumuyla ilgili gerekli adımların atılmadığını belirterek şunları şunları söyledi: 

Gördüklerimiz utanç verici, bu tam anlamıyla bir suç. Hükümet, sığınma hakkına tabi bu kişileri tanımayı reddederek, başkalarını buraya gelmekten caydıracak bir mesaj göndereceğini düşünüyor. Bu, temel hakların bariz şekilde ihlaline yol açan kötü bir fikir.

GKRY yönetimi, göçmenlerin başvurularının kabulune dair herhangi bir adım atmıyor. GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, geçen ayki açıklamasında Yeşil Hat'taki göçmenlere insani yardım sağlayacaklarını fakat giriş izni vermeyeceklerini söylemişti. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times



Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
TT

Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen bir protesto gösterisi sırasında vurularak öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi, İsrail ordusunu bir sivili ‘vahşice’ öldürmekle suçlayarak, kızlarının ölümüyle ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep etti. 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, dün (Cuma) işgal altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesinde düzenlenen gösteride ‘başından bir kurşunla’ vuruldu. İşgal karşıtı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde gönüllü barış aktivisti olan kurbanın ailesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “O, İsrail ordusu tarafından hukuka aykırı bir şekilde hayatımızdan koparıldı. ABD vatandaşı olan Ayşenur, İsrail askeri tarafından öldürüldüğünde barışçıl bir şekilde adaleti savunuyordu.”

Kurbanın ailesi bağımsız bir soruşturma talep etti. Aile tarafından yapılan açıklamada, “Ayşenur'un ölüm koşulları göz önüne alındığında, bir İsrail soruşturması uygunsuz olacaktır. Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı bir Amerikan vatandaşının hukuksuz bir şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma talimatı vermeye ve sorumluların tam olarak hesap vermesini sağlamaya çağırıyoruz” denildi.

Beyaz Saray bugün (Cumartesi) erken saatlerde, Filistinli yetkililere göre ABD vatandaşı aktivistin öldürülmesinden ‘derin rahatsızlık’ duyduğunu belirterek, İsrail'e uluslararası toplumda büyük tepkilere neden olan cinayeti soruşturması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Washington'un ‘daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştığını ve olayla ilgili bir soruşturma talep ettiğini’ belirterek, trajik ölüm karşısında derin bir şok yaşadıklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bu trajik kayıptan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Yapılması gereken en önemli şey, gerçek bilgileri toplamaktır” diyerek, eylemlerin ve sonuçların ‘gerçeklere dayanacağını’ kaydetti.

Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin üyesi olan Eygi'nin dün İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen haftalık gösterinin bir parçası olarak Beyta beldesinde bulunduğu belirtildi. Filistin topraklarında yabancı gönüllüleri organize eden Uluslararası Dayanışma Hareketi, İsrail güçlerinin dün sabah haftalık protesto sırasında uluslararası insan hakları aktivistini ‘kasten vurarak öldürdüğünü’ bildirdi. Şarku’l Avsat’ın The Guardian'dan aktardığı habere göre hareket gönüllünün ismini vermedi.

 Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)

Uluslararası Dayanışma Hareketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Çoğunlukla erkek ve çocukların namaz kıldığı gösteri, bir tepede konuşlanmış İsrail ordusu tarafından şiddetle karşılandı. Gönüllü, Nablus'taki yerel bir hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.”

Türkiye ve Katar, Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin Batı Şeria'da Nablus'un güneyindeki Beyta beldesinde ‘yerleşimlere karşı barışçıl bir gösteriye’ katıldığı sırada öldürülmesini kınadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA, bir ABD vatandaşının Batı Şeria'nın kuzeyinde yerleşim karşıtı yürüyüşe katıldığı sırada İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Türkiye, aktivistin ‘İsrail işgal askerleri’ tarafından öldürüldüğünü söylerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ‘vahşi’ eylemi kınadı.

WAFA’nın tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Eygi’nin kritik kafa travmasıyla hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirtildi.

Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail ordusu, güçlerinin ‘askerlere taş atan ve onlara tehdit oluşturan şiddet kışkırtıcısına ateş ederek karşılık verdiğini’ belirtti.

Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, Beyta beldesine bakan ve aşırı sağcı İsrailli bakanlar tarafından desteklenen Eviatar yerleşimine karşı haftalık protestolar düzenliyor. Birleşmiş Milletler (BM), Eygi'nin dünkü gösteri sırasında başından vurulduğunu ve Rafidiya Hastanesi de aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü doğruladı.

İsrail 1967'den bu yana Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor ve Gazze Şeridi'ndeki savaşın patlak vermesinden bu yana bölgedeki operasyonlarını yoğunlaştırdı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail güçleri ya da yerleşimciler 7 Ekim'den bu yana, Batı Şeria'da en az 660 Filistinliyi öldürdü. İsrailli yetkililere göre aynı dönemde bölgedeki Filistinlilerin saldırılarında aralarında güvenlik personelinin de bulunduğu en az 23 İsrailli öldürüldü.