Üç maddede Rusya-Romanya krizi

Romanya birlikleri, İran üretimi drone'un parçalarını Ukrayna sınırındaki Plauru köyünden topladı (Reuters)
Romanya birlikleri, İran üretimi drone'un parçalarını Ukrayna sınırındaki Plauru köyünden topladı (Reuters)
TT

Üç maddede Rusya-Romanya krizi

Romanya birlikleri, İran üretimi drone'un parçalarını Ukrayna sınırındaki Plauru köyünden topladı (Reuters)
Romanya birlikleri, İran üretimi drone'un parçalarını Ukrayna sınırındaki Plauru köyünden topladı (Reuters)

Rusya'ya ait drone'lardan birinin enkazının Romanya'ya düşmesi, bölgede Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan gerginliği daha da tırmandırdı. 

Romanya Savunma Bakanlığı'ndan perşembe günü yapılan açıklamada, Ukrayna'ya düzenlenen saldırılarda Rusya'nın fırlattığı drone'lardan birinin enkazının bulunduğu bildirdi. 

Olay nasıl gelişti?

Romanyalı yetkililer, enkazın Rusya'nın 24 Temmuz'u 25 Temmuz'a bağlayan gece Ukrayna'ya düzenlediği saldırıda kullandığı drone'lara ait olduğunu savundu. 

Bakanlık, drone'un Rusça adıyla "Geran-2" olarak bilinen İran üretimi HESA Şahid-136 model insansız hava aracı (İHA) olduğunu öne sürdü. 

wefrg4t
Drone'un isabet ettiği ağaç parçalandı (Reuters)

Enkazın Ukrayna'nın güneyindeki liman şehri Izmail'den geçen Tuna Nehri'nin karşısında yer alan Plauru köyünde bulunduğu aktarıldı. 

Yetkililer, parçaların yerleşim alanlarının dışına düştüğünü ve altyapıda zarar oluşmadığını söyledi. 

Başka drone parçalarının da düşmüş olabileceği belirterek aramaların devam ettiği bildirildi.

Bakanlık, Romanya'daki NATO hava denetim biriminin parçası olan Finlandiya'ya ait iki F-18 savaş jetinin, saldırı bölgesini incelemek için gece devriye yaptığını da aktardı.

Diğer yandan Ukrayna Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, 25 Temmuz gecesi Rusya'nın 38 uzun menzilli İHA'yla saldırı düzenlediği, bunlardan 25'inin savunma sistemleri tarafından vurulduğu savunuldu. Ancak üç drone'un NATO üyesi Romanya hava sahasında "kaybolduğu" öne sürüldü.

Nasıl tepkiler geldi?

NATO'dan yapılan açıklamada, Romanya'ya yönelik kasıtlı saldırı düzenlediğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığı bildirilirken, "Bu tür eylemler sorumsuzca ve potansiyel olarak tehlikelidir" dendi. 

Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu, Twitter'daki paylaşımında Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği "çirkin saldırıların ardından Romanya topraklarında drone enkazı bulunduğunu" yazdı.

Romanya Savunma Bakanlığı'ysa Ukrayna'ya düzenlenen saldırıları kınadı. 

Bunlara ek olarak Romanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya maslahatgüzarını çağırarak olay nedeniyle Kremlin'e tepki gösterdi.  

Moskova'dan iddialara ilişkin henüz açıklama gelmedi. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan çarşamba yapılan açıklamada, Ukrayna'nın adı paylaşılmayan limanındaki İHA'lara karşı saldırı düzenlendiği duyurulmuştu. 

Devlete ait Rusya-1 kanalında, Ukrayna'nın Romanya sınırına yakın Izmail limanında bir tersane ve yakıt deposunun vurulduğu bildirilmişti.

Geçmişte ne yaşanmıştı?

Rusya'nın işgaliyle Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşında Romanya topraklarına geçen yıl da drone enkazı düşmüştü.

Romanya Savunma Bakanlığı'ndan 6 Eylül'de yapılan açıklamada, yine İzmail şehrinin karşısındaki Plauru köyünün 3 kilometre batısında İHA çarpması sonucu oluşmuş çukur bulunduğu bildirmişti. 

Bükreş yönetimi, ekimde de yine Rus ordusuna ait bir drone'un enkazının bulunduğunu duyurmuştu. 

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, olayları "Romanya'nın egemen hava sahasının kesinlikle kabul edilemez bir ihlali" diye nitelemişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Romanya semalarını izleyen uçakların sayısının artırıldığını belirtmiş fakat olaylarda "kasıtlı saldırıya dair kanıt bulunmadığını" söylemişti.

Independent Türkçe, RT, Reuters, Kyiv Independent, Ukrayna Pravdası, Politico



Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
TT

Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen bir protesto gösterisi sırasında vurularak öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi, İsrail ordusunu bir sivili ‘vahşice’ öldürmekle suçlayarak, kızlarının ölümüyle ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep etti. 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, dün (Cuma) işgal altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesinde düzenlenen gösteride ‘başından bir kurşunla’ vuruldu. İşgal karşıtı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde gönüllü barış aktivisti olan kurbanın ailesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “O, İsrail ordusu tarafından hukuka aykırı bir şekilde hayatımızdan koparıldı. ABD vatandaşı olan Ayşenur, İsrail askeri tarafından öldürüldüğünde barışçıl bir şekilde adaleti savunuyordu.”

Kurbanın ailesi bağımsız bir soruşturma talep etti. Aile tarafından yapılan açıklamada, “Ayşenur'un ölüm koşulları göz önüne alındığında, bir İsrail soruşturması uygunsuz olacaktır. Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı bir Amerikan vatandaşının hukuksuz bir şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma talimatı vermeye ve sorumluların tam olarak hesap vermesini sağlamaya çağırıyoruz” denildi.

Beyaz Saray bugün (Cumartesi) erken saatlerde, Filistinli yetkililere göre ABD vatandaşı aktivistin öldürülmesinden ‘derin rahatsızlık’ duyduğunu belirterek, İsrail'e uluslararası toplumda büyük tepkilere neden olan cinayeti soruşturması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Washington'un ‘daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştığını ve olayla ilgili bir soruşturma talep ettiğini’ belirterek, trajik ölüm karşısında derin bir şok yaşadıklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bu trajik kayıptan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Yapılması gereken en önemli şey, gerçek bilgileri toplamaktır” diyerek, eylemlerin ve sonuçların ‘gerçeklere dayanacağını’ kaydetti.

Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin üyesi olan Eygi'nin dün İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen haftalık gösterinin bir parçası olarak Beyta beldesinde bulunduğu belirtildi. Filistin topraklarında yabancı gönüllüleri organize eden Uluslararası Dayanışma Hareketi, İsrail güçlerinin dün sabah haftalık protesto sırasında uluslararası insan hakları aktivistini ‘kasten vurarak öldürdüğünü’ bildirdi. Şarku’l Avsat’ın The Guardian'dan aktardığı habere göre hareket gönüllünün ismini vermedi.

 Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)

Uluslararası Dayanışma Hareketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Çoğunlukla erkek ve çocukların namaz kıldığı gösteri, bir tepede konuşlanmış İsrail ordusu tarafından şiddetle karşılandı. Gönüllü, Nablus'taki yerel bir hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.”

Türkiye ve Katar, Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin Batı Şeria'da Nablus'un güneyindeki Beyta beldesinde ‘yerleşimlere karşı barışçıl bir gösteriye’ katıldığı sırada öldürülmesini kınadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA, bir ABD vatandaşının Batı Şeria'nın kuzeyinde yerleşim karşıtı yürüyüşe katıldığı sırada İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Türkiye, aktivistin ‘İsrail işgal askerleri’ tarafından öldürüldüğünü söylerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ‘vahşi’ eylemi kınadı.

WAFA’nın tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Eygi’nin kritik kafa travmasıyla hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirtildi.

Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail ordusu, güçlerinin ‘askerlere taş atan ve onlara tehdit oluşturan şiddet kışkırtıcısına ateş ederek karşılık verdiğini’ belirtti.

Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, Beyta beldesine bakan ve aşırı sağcı İsrailli bakanlar tarafından desteklenen Eviatar yerleşimine karşı haftalık protestolar düzenliyor. Birleşmiş Milletler (BM), Eygi'nin dünkü gösteri sırasında başından vurulduğunu ve Rafidiya Hastanesi de aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü doğruladı.

İsrail 1967'den bu yana Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor ve Gazze Şeridi'ndeki savaşın patlak vermesinden bu yana bölgedeki operasyonlarını yoğunlaştırdı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail güçleri ya da yerleşimciler 7 Ekim'den bu yana, Batı Şeria'da en az 660 Filistinliyi öldürdü. İsrailli yetkililere göre aynı dönemde bölgedeki Filistinlilerin saldırılarında aralarında güvenlik personelinin de bulunduğu en az 23 İsrailli öldürüldü.