Ukrayna ordusu cephede robot köpekler kullanmaya başladı

Robot Köpek (Arşiv - AP)
Robot Köpek (Arşiv - AP)
TT

Ukrayna ordusu cephede robot köpekler kullanmaya başladı

Robot Köpek (Arşiv - AP)
Robot Köpek (Arşiv - AP)

İngiltere merkezli bir güvenlik şirketi, Ukrayna ordusuna keşif görevlerini yerine getirebilecek ve savaşın ön saflarındaki askerlere ilaç ulaştırabilecek robotik köpekler tedarik etti.

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre Brit Alliance tarafından Ukrayna'ya 30'dan fazla ikinci nesil robotik köpek sağlandı. Söz konusu robotik köpekler saatte 9 mil hızla beş saat kadar yol alabiliyor ve 7 kilogramdan fazla mühimmat, tıbbi malzeme ya da savaş alanında ihtiyaç duyulan diğer malzemelerle donatılabiliyor.

Uzaktan algılama teknolojisi ve kızılötesi termal kamera ile donatılan robotik köpekler, dronların keşfedemediği hendekleri ve binaları keşfedebiliyor.

Kamuflajlı bir ısı önleyici battaniyeye sarılı olan robotik köpek, Rusya’nın gözetleme dronlarının radarına yakalanmamak için bir tavşanın vücut sıcaklığını yayıyor ve böylece tespit edilmesini zorlaştırıyor.

Robotik köpeklerin bir diğer avantajı da düşük maliyetli olmaları. Modeline bağlı olarak her bir robotik köpeğin maliyeti 3 bin 400 ile 6 bin 800 sterlin arasında değişiyor.

Robotik köpekler “öldürmek için tasarlanmadı”

Brit Alliance Genel Müdürü Kyle Thorburn, Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, şirketin Ukrayna ordusunun 28. Tugayı ile zaman geçirdiğini ve burada ‘siper savaşına bir çözüm üzerinde çalıştığını’ söyledi.

Bu tür köpeklerin ‘öldürmek için değil, hayat kurtarmak için’ tasarlandığını vurgulayan Thorburn, “Buradaki nihai hedefimiz bu” dedi. Thorburn, ürettikleri robotik köpeğin en zorlu savaş alanı koşullarında bile mayınları tanıma becerisine sahip olduğunun altını çizdi.

sxcdvfrb
Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna askerleri (Arşiv - Reuters)

Ukrayna ordusunun eski danışmanlarından Valery Ryabikh, robotik köpeklerin görevlerini değiştirerek onları dron yerine kullanmanın cephede büyük değer taşıyacağını söyledi.

Ryabikh, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle dronların ulaşamadığı kentsel alanlarda ya da ormanlarda önemli hedefleri yok etmeleri oldukça kıymetli bir görevdir. Dünyanın dört bir yanındaki ordular tehlikeli görevlerde robotları insanların yerine kullanmaya odaklandıkça cephede büyük bir gelecekleri olacak.”

Ancak Ryabikh, askeri değil sivil görevler için kullanılan İngiliz şirketin ürettiği bu robotik köpeğin daha az savaş kabiliyetine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.



Putin Eylül ayında Çin'de Trump ile görüşebilir

ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin (Arşiv - Reuters)
TT

Putin Eylül ayında Çin'de Trump ile görüşebilir

ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin (Arşiv - Reuters)

Kremlin'den bugün yapılan açıklamada (Pazartesi) yaptığı açıklamada, Rus ve Amerikan başkanlarının Eylül ayında aynı anda Pekin'i ziyaret etmeleri halinde Vladimir Putin ve Donald Trump arasında bir görüşme olasılığını göz ardı etmediğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'tan aktardığı habere  göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yıldönümü anma etkinliklerine katılmak üzere Çin'i ziyaret edeceğini doğruladı ancak Moskova'nın Trump'ın etkinliklere katılmayı planlayıp planlamadığını bilmediğini söyledi.

Peskov, iki liderin bir araya gelip gelemeyeceği ya da Çin Devlet Başkanı ile bir toplantı yapıp yapamayacağı sorusu üzerine şunları söyledi "Pekin'e bir ziyaret için hazırlandığımızı biliyorsunuz ve Başkanımız da bu gezi için hazırlanıyor... Ancak Başkan Trump'ın da oraya gideceğini henüz duymadık. Eğer o (Trump) giderse, elbette bir toplantı yapmanın mümkün olup olmadığı sorusunu dışlamıyoruz.”

Times gazetesi geçen hafta Çin'in Trump ve Putin arasında bir zirve için hazırlık yaptığını bildirmişti. İki başkan Trump'ın Ocak ayında Beyaz Saray'a dönmesinden bu yana en az altı kez görüştü. Kremlin iki liderin yüz yüze görüşmesini desteklediğini ifade etti ancak bunun sonuç vermesi için dikkatli bir hazırlık yapılması gerektiğini kaydetti. Trump bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi yönünde ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle Rusya Devlet Başkanı'na karşı duyduğu hayal kırıklığını şöyle dile getirmişti: “Putin'den çok fazla saçmalık duyuyoruz.” Trump geçen hafta yaptığı açıklamada Moskova'nın bir barış anlaşmasını kabul etmemesi halinde 50 gün içinde Rusya'ya ve Rusya'dan mal ithal eden ülkelere yeni yaptırımlar uygulayacağını söyledi. Bu süre Eylül ayı başında doluyor ve Pekin'de düzenlenen savaşın sona ermesinin yıldönümü etkinliklerine denk geliyor.