Trump'ın suçla mücadele çözümü Arınma Gecesi'ne benzetildi

Pazar günü Pensilvanya'da düzenlenen mitingde eski başkan, suç oranlarını azaltmanın bir yolunun da polise "sert bir saat" tanımak olduğunu söyledi

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Trump'ın suçla mücadele çözümü Arınma Gecesi'ne benzetildi

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Donald Trump'ın suça karşı önerdiği çözüm, korku filmi serisi Arınma Gecesi'ne (The Purge) sarsıcı derecede benzediği için internette alay konusu oldu.

Pazar günü Pensilvanya'da düzenlenen mitingde konuşan eski başkan, suç oranlarını azaltmanın bir yolunun da polise, daha az kısıtlama içeren "sert bir saat" tanıyarak bu sorunla mücadele etmesine izin vermek olduğunu öne sürdü.

Trump, "Sert bir saat ve gerçekten sert demek istiyorum, haber yayılacak ve hemen sona erecek" dedi.

Sosyal medya kullanıcıları, insanların kısa süre için cezasız kalmadan hareket etmekte özgür olduğu bir dünyanın tam da Arınma Gecesi'nin konusu olduğunu belirtmekte gecikmedi. X'te bir kullanıcı 2013 yapımı ilk filmin özetini hatırlatan bir paylaşımda bulundu.

Özette, "Suç ve aşırı kalabalık hapishanelerle harap olan Amerika'da hükümet, cinayet de dahil tüm suç faaliyetlerinin yasal olduğu, yılda 12 saatlik bir süreyi onaylar" yazıyor.

Bir X kullanıcısı "Trump kelimenin tam anlamıyla Arınma Gecesi'ni öneriyor hahahah" diye yazarken, bir diğeri eski başkanın filmleri yeni izlediğini öne sürdü.

"Arınma Gecesi'ni izledi ve 'Bak ne diyeceğim... Bunu denemeliyiz' falan dedi" yazdı.

Trump'ın sözlerinin videosunu paylaşan sol görüşlü PAC The Lincoln Project ise "Sadece Arınma Gecesi'nin önermesini anlatıyor" diye ekledi.

Diğerleriyse filmin birden fazla devam filminden birinin Trump'ın başkan seçildiği yıl olan 2016'da vizyona girdiğine ve adının Arınma Gecesi: Seçim Yılı (The Purge: Election Year) olduğuna dikkat çekti.

Filmin sloganı "Amerika'yı Harika Tut" (Keep America Great), Trump'ın 2020 seçim kampanyası için kullandığı slogan haline gelince hem internet hem de medya tarafından ilgi görmüştü.

Bir sosyal medya kullanıcısı, "Arınma Gecesi: Seçim Yılı, 2016'da gösterime girdi. Trump 2020'de sloganını, 2024'te de konusunu çaldı" diye yazdı.

The Independent, eski başkanın sözleriyle Arınma Gecesi film serisi arasındaki benzerlikler hakkında yorum için Trump'ın kampanyasına ulaştı ancak henüz yanıt alamadı.

Independent Türkçe

 



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters