Rapor: Trump, 2017'de Ukrayna'nın silahlandırılması konusunda Putin'in tavsiyesini aldı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önceki bir görüşmede (Reuters)
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önceki bir görüşmede (Reuters)
TT

Rapor: Trump, 2017'de Ukrayna'nın silahlandırılması konusunda Putin'in tavsiyesini aldı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önceki bir görüşmede (Reuters)
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önceki bir görüşmede (Reuters)

Basında yer alan bir haber, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 Temmuz 2017'deki ilk yüz yüze görüşmelerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Ukrayna'nın silahlandırılması konusunda tavsiye istediğini ortaya koydu.
Şarku’l Avsat’ın New York Times’tan aktardığı haberde, bu olayın iki lider arasında Almanya'nın Hamburg kentinde yapılan bir toplantı sırasında gerçekleştiği ve dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın toplantı salonundan çıkarak bir dizi Beyaz Saray çalışanına Putin'in o sırada yeni başkan olan Trump'ın Ukrayna konusundaki ‘düşünce ve politikasını şekillendirmeye’ çalıştığını söylediği belirtildi.
Tillerson, Rusya Devlet Başkanı'nın Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya katılma girişimlerini küçümsediğini ve Trump'a ‘yozlaşmış ve uydurma bir ülke’ olduğunu söylediğini belirtti.
Görüşme sırasında Trump Putin'e yönetiminin Ukrayna'ya silah sağlamayı düşündüğünü söyledi ve bu konuda ne düşündüğünü sordu. Putin de bunun ‘yanlış’ olacağını belirtti ve “ABD Ukraynalılara ne verirse, onlar daha fazlasını isteyecektir” dedi.
Toplantıya katılan üç ABD'li yetkiliye göre Trump Putin'in sözlerine itiraz etmedi.
Tillerson'ın toplantı sonrasında Beyaz Saray çalışanlarına “Başkan Trump'ın Ukrayna konusundaki fikrini değiştirmek için yapmamız gereken çok iş var” dediği bildirildi.
Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Trump defalarca, ABD başkanı olarak görevde kalsaydı savaşın yaşanmayacağını iddia etti.
Eski ABD Başkanı ayrıca Rusya Devlet Başkanı’nı överek onu ‘zeki’ olarak tanımladı ve ‘çoğu dünya lideriyle olduğu gibi onunla da arasının iyi olduğunu’ söyledi.
Diğer taraftan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy geçtiğimiz hafta Fox News'e verdiği demeçte, Trump'tan, eski ABD Başkanı’nın kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden seçilmesi halinde Rusya'ya karşı savaşta Ukrayna'yı destekleyeceğine dair ‘doğrudan bilgi’ aldığını söyledi.

Dhjdjdj
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy geçen hafta New York'ta Trump ile yaptığı görüşme sırasında (AP)

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD'de bulunan Zelenskiy, Cumhuriyetçi başkan adayının çatışmayı sona erdirmek için hem Ukrayna hem de Rusya ile çalışacağını söylemesinin ardından, kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda Trump'a savaşta ‘zafer planını’ sundu.
Zelenskiy toplantı sonrasında Fox News'e verdiği demeçte, “Seçimden sonra ne olacağını ve kimin başkan olacağını bilmiyorum... Ancak Donald Trump'tan bizim tarafımızda olacağına, Ukrayna'yı destekleyeceğine dair doğrudan bilgi aldım” ifadelerini kullandı.
Geçen ay bir podcast yayınında Trump, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için ‘belirli bir planı’ olduğunu, ancak sürpriz etkisini korumak için bunu açıklamayacağını duyurdu



İkinci sonbahar merceğinde iki projenin çatışması ve 4 konu

Güney Lübnan'daki Zibkin köyünü hedef alan İsrail hava saldırısının vurduğu yerden dumanlar yükseliyor, 4 Ekim 2024 (AFP)
Güney Lübnan'daki Zibkin köyünü hedef alan İsrail hava saldırısının vurduğu yerden dumanlar yükseliyor, 4 Ekim 2024 (AFP)
TT

İkinci sonbahar merceğinde iki projenin çatışması ve 4 konu

Güney Lübnan'daki Zibkin köyünü hedef alan İsrail hava saldırısının vurduğu yerden dumanlar yükseliyor, 4 Ekim 2024 (AFP)
Güney Lübnan'daki Zibkin köyünü hedef alan İsrail hava saldırısının vurduğu yerden dumanlar yükseliyor, 4 Ekim 2024 (AFP)

Refik Huri

Gazze savaşının ve Lübnan'daki destek savaşının ikinci sonbaharının arifesinde, çatışma aynı olmasına rağmen parametreler önemli ölçüde değişti. Hizbullah'ın Aksa Tufanı operasyonunun ertesi günü başlattığı Hamas hareketine destek savaşı, bölgesel düzeyde Gazze savaşından daha büyük ve daha tehlikeli bir hal aldı.

Netanyahu hükümetinin Hizbullah’a karşı yürüttüğü güvenlik ve askeri savaşta açıkladığı hedefler, yerinden edilmiş İsrailli yerleşimcilerin Celile'deki yerleşim yerlerine geri dönmelerini sağlamanın ötesine geçerek, Hizbullah’ın gücünü hedef alma, siyasi ve askeri düzeydeki üst düzey liderlerine suikast düzenleme hedefine geçiş yaptı. Bu, Gazze savaşının açıklanmış “Hamas'ı ortadan kaldırma” hedefinin tekrarıdır. Ama her iki durumda da açıklanan hedefler gerçekçi ve gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Mümkün olan büyük yıkımlara yol açmak ve stratejik zafere dönüştürülmesi zor taktiksel kazançlar kaydetmektir.

Ancak esas çatışma savaş sonrası aşama içindir. Filistin, Irak, Lübnan ve Yemen'de Arap meşruiyetleri dışındaki arenalar birliği, onun davası adına olsa da Filistin'den daha büyük bir oyunda jeopolitik ve stratejik bir hareketten ibarettir. Keza Ortadoğu meselelerinin çözümünü Gazze Savaşı’nın ve şimdi de Üçüncü Lübnan Savaşı’nın sonucuna bağlamak, bölgeyi iki hususu kabul etmeye zorlama girişiminden başka bir şey değildir. Birincisi, Arap rolünü ortadan kaldırmaya yönelik bölgesel çabadır. İkincisi, Rusya, Çin ve Avrupa'nın sınırlı rolüyle birlikte Amerikan şemsiyesi altında iki proje, büyük İsrail projesi ile büyük İran projesi arasındaki çatışmaya odaklanmaktır.

İlk proje Filistin'i ortadan kaldırmayı ve halkını dağıtmayı hedefliyor, ikinci proje ise  geniş bölgesel hedeflerini gerçekleştirmeye ve uluslararası denklemlerdeki rolünü elde etmeye giden yolda Filistin bayrağını taşıyor. Hamas hareketi açısından, İsrail'i şiddetli ve derinden sarsan Aksa Tufanı operasyonu, denizden nehre Filistin’i kurtarma yolunda bir ilk adımdı. Tahran açısından ise bu, ABD'nin Ortadoğu'da desteklediği ve koruduğu statükoyu sarsacak ve iki kapı açacak bir hareketti. Birincisi, Büyük Şeytan ile vekiller aracılığıyla dolaylı çatışmaya girme kapısı, ikincisi de onunla, dört Arap başkentinde genişleyen nüfuzunu pekiştirecek bölgesel bir anlaşma müzakere etme kapısı. Netanyahu hükümetinin Gazze savaşı ile başlattığı şey, Aksa Tufanının ardından Hamas hareketini zorunlu olarak bitirmeye yönelik bir savaştı. Zorunlu olarak dedik çünkü Filistin bölünmesinin devam etmesi ve İsrail ile Hamas'ın her biri Filistin'in tamamını istediği için reddettikleri iki devletli çözümün önlenmesi için bir poliçe olarak İsrail Hamas’a bahis oynuyordu. Netanyahu'nun Aksa Tufanı’ndan önce bakanlarına “içinizden kim Filistin devletinin kurulmasına karşıysa Hamas'ı Gazze'de tutsun” dediği bir sır değil.

İsrail vahşeti ortasında Gazze Savaşı'nın, Lübnan Savaşı'nın ve diğer destek savaşlarının nasıl sonuçlanacağını kimse bilmiyor. Ancak savaşların bazı sorgulamaların ve bir tür belirsizliğin konusu olan dört konuda ortaya çıkardıklarını herkes somut olarak görüyor. Birinci konu, Hamas'ın 2006'daki askeri darbeyle Filistin Ulusal Otoritesi'nden ayrılmasının, sadece Fetih hareketi ile yaşanan iktidar anlaşmazlığından ibaret olmadığının ortaya çıkmasıdır. Darbe sonucunda Gazze’de iktidar İsmail Heniyye liderliğindeki hükümete devredildi. Ayrılmanın nedeni iktidar çekişmesi kadar, Gazze'de  topraklarına hakim olmak için bir üs hazırlamak ve Filistin'i özgürleştirmeye çalışacak bir güç oluşturmak için altında tüneller kazımaktı.

İkincisi, kurucusu David Ben-Gurion'dan bu yana askeri doktrini, uzun bir savaşın sonuçlarına katlanamayacağı için savaşı kendi lehine sonuçlandıracak hızlı ve yıldırım savaşlarına odaklanan İsrail'in, uzun savaşlara hazırlıklı hale gelmesidir. İsrail artık Gazze'de, Lübnan cephesinde ve Yemen'de Husilere karşı bir yıpratma savaşını sürdürebilir, ardından da yıkıcı bir yıldırım savaşı aşamasına geçiş yapabilir hale geldi. Aynı zamanda Filistin devletinin kurulmasını engellemek ve Ortadoğu'da istikrar için “iki devletli çözüm”ü bir gereksinim olarak gören Amerikan yönetimine karşı çıkmak için önemli şeyleri kaybetmeye de hazır gibi görünüyor. Tarihçi Tom Segev, Ben-Gurion'un yoldaşlarına şöyle dediğini aktarıyor: Araplar birçok yenilgiye katlanabilir, ancak İsrail için tek bir yenilgi onun sonu demektir.

Üçüncü konu, General Şaron'un İsrail'in ABD'nin bölgedeki çıkarlarını düşük maliyetle koruyan “sabit bir uçak gemisi” olduğu yönündeki açıklamasını kabul eden ABD’nin, kendisini İsrail'i korumak için etkili bir Amerikan deniz, kara ve hava kuvvetini harekete geçirmek zorunda kaldığı bir durumda bulmasıdır.

Dördüncüsü, İran'ın bölgesel projesine yönelik çalışma stratejisinde kartları çift taraflı oynamasıdır. Bir tarafta İsrail ve ABD'ye düşmanca sloganları, hatta “ABD ve İsrail'e ölüm” sloganını benimsiyor. Gazze'de Hamas ve İslami Cihat’ın yanı sıra Yemen, Irak, Suriye ve Lübnan'daki mezhepçi ideolojik grupları silahlandırıyor, finanse ediyor ve destekliyor. Diğer tarafta ABD ile sadece nükleer programını değil, Gazze, Sana, Bağdat, Şam ve Beyrut üzerinden bölgesel meseleleri de müzakere ediyor.

Silahlı örgütler Tahran'ın ve onun İsrail, ABD ve tüm Batı'ya karşı bölgesel projesinin ilk savunma hattını oluşturuyorlar. Aynı zamanda, İslam Cumhuriyeti'nin tehlikede olmaları durumunda onlarla savaşacağı temelinde, İsrail ile yıpratma savaşlarına ve ülkelerindeki egemen rejimlerle siyasi çatışmalara girişiyorlar. Şimdi tehlikede olduklarında ise Tahran, örgütlerin kendilerini savunabilecek durumda olduklarını söylüyor ve ABD ile bir çatışmaya girme korkusuyla doğrudan müdahale etmekten kaçınıyor. Yakın zamanda İsrail'i 200 füzeyle vurması bile tek seferlik bir yanıttı ve savaşa katılmak değildi.

Gazze ve Lübnan'daki sahne derinlemesine bir gözden geçirmeyi gerektiriyor. Filistin devleti, Filistin Ulusal Otoritesi’nin rüyası, Arapların, Batının, Rusların ve Çinlilerin talebi, İsrail, Hamas ve İran'ın ise kabusudur. Lübnan'da rehin alınmış devletin kurtulması bir umuttur ve Aristo’nun dediği gibi umut uyanık insanın rüyasıdır.

*Bu makale Şarku’l Avsat tarafından Independent Arabia’dan çevrilmiştir.