UNICEF: Dünyada her sekiz kadından biri 18 yaşından önce cinsel saldırıya uğruyor

UNICEF İcra Direktörü Catherine Mary Russell  (Birleşmiş Milletler)
UNICEF İcra Direktörü Catherine Mary Russell  (Birleşmiş Milletler)
TT

UNICEF: Dünyada her sekiz kadından biri 18 yaşından önce cinsel saldırıya uğruyor

UNICEF İcra Direktörü Catherine Mary Russell  (Birleşmiş Milletler)
UNICEF İcra Direktörü Catherine Mary Russell  (Birleşmiş Milletler)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan ve bu tür şiddetin “endişe verici boyutlarını” ortaya koyan uluslararası bir rapora göre, dünya genelinde 370 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın, çocukluk veya ergenlik dönemlerinde tecavüze veya cinsel istismara uğramış.

Örgüt tarafından bugün (Perşembe) sunulan raporu özetleyen bir açıklamada, “Bugün hayatta olan 370 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın, yani her sekiz kişiden biri, 18 yaşından önce tecavüze ya da cinsel tacize uğramıştır” denildi.

Açıklamada, “Çevrimiçi sözlü taciz gibi cinsel şiddetin temas içermeyen biçimleri de dâhil edildiğinde, etkilenen kız çocuklarının ve kadınların sayısı dünya genelinde 650 milyona ya da her beş kişiden birine yükselmektedir” denildi.

Örgütün icra direktörü Catherine Russell “çocuklara yönelik cinsel şiddeti” “kolektif vicdanımıza yönelik bir saldırı” olarak nitelendirdi.

Açıklamada Russell'ın bu saldırı ve tecavüzlerin “derin ve kalıcı travmalara neden olduğunu” söylediği ve “çocukların kendilerini güvende hissetmeleri gereken ortamlarda, genellikle güvendikleri bir kişi tarafından tacizin gerçekleştirildiğini” belirttiği aktarıldı.

“Çocuklara yönelik cinsel şiddete ilişkin ilk küresel ve bölgesel tahminlerin” açıklanması, BM tarafından kabul edilen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü arifesinde gerçekleşti.

UNICEF, özellikle ergenlik çağındaki kız çocukları için “bu şiddetin küresel ölçekteki boyutunun (...) endişe verici” olduğunu düşünmekte.

Sahra Altı Afrika en fazla mağdurun bulunduğu bölgedir (79 milyon kız çocuğu ve genç kadın ya da kadınların yüzde 22'si); dolayısıyla bu bölgedeki her beş kadından biri 18 yaşından önce cinsel saldırı ya da tecavüz mağduru olmuş durumda.

Doğu ve Güneydoğu Asya (75 milyon ya da kadınların %8'i) oranıyla ikinci sırada yer almaktadır.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre mağdurların sayısı Orta ve Güney Asya'da 73 milyon (kadınların %9'u), Avrupa ve Kuzey Amerika'da 68 milyon (%14), Latin Amerika ve Karayipler'de 45 milyon (%18), Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da 29 milyon (%15) ve Okyanusya'da 6 milyondur (%34).

Savaşlar, ekonomik ve sosyal krizler, kız çocuklarına yönelik saldırıları şiddetlendiren bir iklim yaratmaktadır; Russell “tecavüz ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sıklıkla bir savaş silahı olarak kullanıldığı çatışma bölgelerindeki korkunç cinsel şiddete” işaret etmektedir.



İsrail istihbarat subayları: Hükümet, uyulmaması gereken yasadışı emirler çıkarıyor

İsrail ordusu Gazze Şeridi sınırında (AFP)
İsrail ordusu Gazze Şeridi sınırında (AFP)
TT

İsrail istihbarat subayları: Hükümet, uyulmaması gereken yasadışı emirler çıkarıyor

İsrail ordusu Gazze Şeridi sınırında (AFP)
İsrail ordusu Gazze Şeridi sınırında (AFP)

İsrail askeri istihbarat subaylarından oluşan bir grup, hükümetin ‘yasadışı’ emirler verdiğini ve bu emirlere itaat edilmemesi gerektiğini söyledi. The Guardian gazetesinde yer alan habere göre grupta yer alan subaylar, artık Gazze'deki savaşa katılmayacaklarını açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Israel Katz'a gönderilen mektupta, 41 subay ve yedek askerden oluşan grup, hükümetin Gazze'de ‘gereksiz bir sonsuz savaş’ yürüttüğünü vurguladı.

Salı akşamı internette yayınlanan mektupta, grubun ‘Netanyahu'nun iktidarını korumayı amaçlayan bir savaşa’ katılmayı ve ‘hükümetindeki demokrasi karşıtı unsurları’ tatmin etmeyi reddettiği belirtildi.

Mektubu imzalayanların isimleri belirtilmedi, ancak İsrail ordusunun istihbarat müdürlüğü mensupları oldukları öğrenildi. Bu müdürlük, Gazze Şeridi’nde 20 aydır devam eden savaşta, özellikle bombalanacak noktaların seçilmesinde önemli bir rol oynamıştı.

Gazze’de sivillere yönelik saldırıların neden olduğu etkiye değinen grup mektubunda, “Bir hükümet gizli amaçlarla hareket ederek sivillere zarar veriyor ve masum insanların ölümüne neden oluyorsa, verdiği emirler açıkça yasadışıdır ve bu emirlere uymamalıyız” ifadelerini kullandı.

Gruptaki istihbarat subayları, Netanyahu hükümetinin mart ayında ateşkes anlaşmasını ‘sonlandırmayı seçerek’, Gazze'deki Hamas üyeleri tarafından alıkonulan İsrailli rehineleri ‘ölüme mahkûm ettiğini’ söylediler.

İsrail’in 8200 nolu seçkin askeri gözetim biriminin üyelerinden oluştuğu sanılan grup, birçok rehinenin İsrail ordusunun bombardımanında öldürüldüğünü öne sürerek hükümeti ‘hayatlarını feda etmeye devam etmekle’ suçladı.

Bu mektup, savaş karşıtı ‘Rehineler için Askerler’ grubu tarafından düzenlendi ve bazı ordu kesimlerinde Gazze'deki savaşın devamına karşı artan muhalefet ve savaşmayı reddeden asker sayısında belirgin bir artışın ortasında geldi.

The Guardian gazetesine konuşan, mektupta imzası olan istihbarat subaylarından biri, “Mümkün olduğunca çok sayıda insanın bu operasyonun ve bu hükümetin meşruiyetine karşı çıkmasını umuyoruz” dedi.

İstihbarat subayı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm bu ölümler gereksiz. Rehineler acı çekiyor ve ölüyor. Askerler sebepsiz yere gönderiliyor. Gazze'deki tüm cinayetler, her şey, tamamen gereksiz.”

Şarku’l Avsat’ın Gazze'deki sağlık yetkililerinden aktardığı son rakamlara göre İsrail tarafından Gazze Şeridi’nde yürütülen savaşta en az 55 bin kişi öldü ve yaklaşık 125 bin kişi yaralandı. Ancak ölü sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bu veriler hem sivilleri hem de silahlı kişileri kapsıyor.

Hamas tarafından 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlenen ve bin 200 kişinin ölümüne yol açan saldırılar sırasında rehin alınan İsrailli rehinelerden 56’sı halen Gazze'de Hamas ve diğer silahlı gruplar tarafından alıkonuluyor. İsrailli yetkililer en az 20 rehinenin hala hayatta olduğunu düşünüyor.

İstihbarat subaylarının mektubu, son aylarda bazı askeri çevrelerden gelen açık eleştirilere bir yenisini ekledi. Geçtiğimiz nisan ayında, 250 yedek asker ve 8200 biriminden terhis olanlar, hükümeti savaşı sona erdirmeye çağırsalar da genel olarak vicdani ret çağrısında bulunmadılar.

Son zamanlarda askerlik hizmetini reddeden istihbarat subaylarından biri, ordunun Gazze'deki hedefleri bombalarken sivillere zarar vermekten ‘tereddüt etmediği’ bir savaşa artık katılamayacaklarını söyledi.