Ankara'daki TUSAŞ tesislerine terör saldırısı: 5 şehit

TT

Ankara'daki TUSAŞ tesislerine terör saldırısı: 5 şehit

Acil yardım ekipleri ve polis olay yerine sevk edildi (AP)
Acil yardım ekipleri ve polis olay yerine sevk edildi (AP)

TUSAŞ'ta meydana gelen terör eyleminin ardından açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırı sonucu 5 şehidin olduğunu 22 kişinin ise yaralı olduğunu açıkladı.

BRICS zirvesi için Rusya'nın Kazan kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Kahramankazan İlçesi'nde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesislerine yönelik terör saldırısında dört kişinin şehit olduğunu, 14 kişinin yaralandığını söylemişti.

Biri kadın biri erkek iki teröristin etkisiz hale getirildiği aktaran İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Kimlik bilgileri belirlenince örgüt de ortaya çıkacak” dedi. Yerlikaya, yaralılardan üçünün durumunun ağır olduğunu aktardı.

Milli Savunma Bakanı Güler, PKK'yı işaret etti

Bu arada Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler saldırının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi tekrar ediyorum, en son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız ve bu yapılanların acılarını misliyle çıkaracağız. Bunu herkes görecek hiç merak etmeyin" dedi.

Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi TUSAŞ'ın Ankara'daki genel merkezinde güçlü bir patlama meydana geldi ve ardından bölgede silah sesleri duyuldu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Ankara'daki TUSAŞ Genel Müdürlüğü'ne yönelik bir terör saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. Yerlikaya, “Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Saldırı sonrası maalesef şehit ve yaralılarımız bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Habertürk televizyonu, patlamanın nedeninin bir intihar saldırısı olabileceğini bildirdi. Kanal, daha fazla ayrıntı vermeden ‘rehin alma’ olduğunu söyledi ve saldırının halen devam ettiğini belirtti.

NTV, olay yerine güvenlik güçleri, ambulanslar ve itfaiye ekiplerinin sevk edildiğini bildirdi. Saat 16:00 sularında meydana gelen patlamanın ardından silah sesleri duyuldu.

Haberlere göre, başkent Ankara'nın dış mahallelerinde bulunan şirketin çalışanları güvenli bir yere taşındı.

Türk kanalları tarafından yayınlanan görüntülere göre, şirketin genel merkezinin girişinin önündeki patlamanın ardından yoğun beyaz duman yükseldi.

Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada TUSAŞ tesislerine düzenlen saldırıya ilişkin olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını bildirdi.

"Terör saldırısını şiddetle kınıyor ve lanetliyorum" diyen Bakan Tunç, "Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" ifadeleri kullandı.

Bayraktar gibi insansız hava araçları (İHA) da dahil olmak üzere savunma sanayi sektöründen elde edilen gelirler, 2023 yılında Türkiye'nin ihracatının yüzde 80'ini yani yaklaşık 10,2 milyar dolarını oluşturdu.

Yayın yasağı getirildi

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, TUSAŞ'a yönelik saldırıyla ilgili olarak mahkeme tarafından yayın yasağı getirildiğini bildirdi.

Yerli ve millî savunma ürünlerimizin geliştirildiği gururumuz TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır.

Şahin, X üzerinden yaptığı açıklamada, “Yerli ve millî savunma ürünlerimizin geliştirildiği gururumuz TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır” dedi. Medyada, resmi makamlar dışında kaynağı özellikle sosyal medya olan teyit edilmemiş bilgi ve görüntüler olduğunu söyleyen Şahin, “Terörün propagandasını yapacak yayınların ivedilikle son bulması şarttır. İzleme uzmanlarımızın raporlamaları sonrasında yayın yasağına uymayanlara en ağır yaptırımlar uygulanacaktır” açıklamasında bulundu.



İsrail topçu bombardımanıyla birlikte Gazze Şeridi'nin kuzeyinde tahliye emiri verdi

Filistinliler, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir eve düzenlediği saldırının gerçekleştiği yeri inceliyor (Reuters)
Filistinliler, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir eve düzenlediği saldırının gerçekleştiği yeri inceliyor (Reuters)
TT

İsrail topçu bombardımanıyla birlikte Gazze Şeridi'nin kuzeyinde tahliye emiri verdi

Filistinliler, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir eve düzenlediği saldırının gerçekleştiği yeri inceliyor (Reuters)
Filistinliler, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir eve düzenlediği saldırının gerçekleştiği yeri inceliyor (Reuters)

Filistin medyası Salı günü İsrail ordusunun Gazze Şehri'nin kuzeybatı bölgelerini hedef alan topçu ateşi başlattığını bildirdi.

Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı WAFA, İsrail ordu araçlarının Gazze Şehri'nin doğusuna ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye bölgesinin doğusuna yoğun topçu ateşi açtığını belirtirken, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampının kuzeyine yapılan topçu ateşinde üç vatandaşın yaralandığını bildirdi.

İsrail ordusu ayrıca Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bölgeleri bombalamadan önce bölge sakinlerine bir “ültimatom” vererek bölgeyi terk etmelerini istedi.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, X platformundaki hesabı üzerinden Beyt Hanun, Beyt Lahiya projesi, Şeyh Zayed, Al- Manshiya ve Tal al-Zaatar sakinlerine seslenerek, “Bu, baskın öncesi bir ön ve son uyarıdır. Güvenliğiniz için derhal batıya, Gazze Şehrindeki bilinen sığınaklara gitmelisiniz" dedi. Bugün erken saatlerde İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyinden atılan bir roketin durdurulduğunu duyurdu.

Han Yunus'ta bir gazeteci öldürüldü

Filistinli bir gazeteci ve tüm ailesi Salı günü şafak vakti İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki evini hedef alan bombardımanında hayatını kaybetti.

Wafa, bir işgal uçağının gazeteci Muhammed Salih El Berdevil'in Han Yunus'un batısındaki Japon mahallesindeki evini bombaladığını ve kendisi, eşi ve üç çocuğunun öldüğünü bildirdi.

Tıbbi kaynaklar bir çocuğun geçen Pazar günü Gazze'nin güneyindeki evlerini hedef alan bombardımanda aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun iki hafta önce Hamas ile ateşkesi bozmasından bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı bini aştı. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'nde ölenlerin toplam sayısı 50 bin 357'ye yükseldi.