ABD'de yeni ankete göre ilk oylarda Harris 2'ye 1 önde

Yakın zamanda yapılan ankete göre, erken oy kullananlar Demokrat adayı, seçim gününe kadar bekleyenlerse Cumhuriyetçi rakibini destekleme eğiliminde olacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

ABD'de yeni ankete göre ilk oylarda Harris 2'ye 1 önde

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Yeni bir ankete göre ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, oylarını kullanmış seçmenler arasında Donald Trump'a karşı neredeyse 2'ye 1'lik bir üstünlüğe sahip.

USA TODAY/Suffolk Üniversitesi'nin yayımladığı ankete göre Harris, halihazırda oy kullanmış seçmenler arasında Trump'a karşı yüzde 63'e yüzde 34'lük bir farkla, yani neredeyse 2'ye 1'lik bir oranla önde.

Oy vermek için seçim gününe kadar beklemeyi planlayan seçmenler sözkonusu olduğundaysa bu oran tersine dönüyor. Yüzde 52 Trump'a, yüzde 35 ise Harris'e oy vereceğini söylüyor.

Bazı eyaletlerde postayla ve şahsen erken oy verme işlemleri çoktan başladı. Ankete göre, her 7 katılımcıdan biri halihazırda oy kullandığını belirtti. Üçte biri erken oy kullanmayı planladığını söyledi ve bu grup yüzde 52'ye yüzde 39'la Harris'i destekliyor.

Ankete katılanların neredeyse yarısı seçim günü oy vermek için beklemeyi planladığını söyledi.

Anket sonuçlarına göre Harris, yüzde 45'e yüzde 44 gibi son derece düşük bir farkla Trump'ın önünde.
 

Görsel kaldırıldı.
Seçmenler, Helene Kasırgası'ndan kötü etkilenen dağlık ilçelerden birinde, Kuzey Carolina'nın Marion kentinde, oy verme işleminin ilk gününde oylarını şahsen kullanmak için sırada bekliyor (Reuters)


14'le 18 Ekim arasında sabit hat ve cep telefonları üzerinden gerçekleştirilen anket, bin katılımcıyı kapsıyor ve 3,1 artı ya da eksi hata payına sahip.

Halihazırda oy kullandığını söyleyen her 5 katılımcıdan biri en önemli konu olarak "kürtaj hakları/kadın hakları"nı gösterirken, ikinci sırada ekonomi ve enflasyon yer aldı.

Suffolk Siyasi Araştırma Merkezi Direktörü David Paleologos, USA TODAY'e, erken oy kullanma oranlarının Harris lehine çıkmasının Demokratlar için faydalı olduğunu, zira Harris'e seçim günü seçmenlerini kazanmak için daha fazla zaman kazandırdığını ve kasıma güçlü bir liderlikle girdiğini gösterdiğini söyledi.

2020 seçiminde, büyük ölçüde Trump'ın bu oy kullanma yöntemlerinin seçim günü oy kullanmaktan daha az güvenli olduğuna dair temelsiz iddiaları nedeniyle, Demokratların posta yoluyla oy kullanma ya da erken oy kullanma olasılığı Cumhuriyetçilere kıyasla yaklaşık iki kat fazlaydı.

Cumhuriyetçi Parti daha sonra bu konudaki tutumunu değiştirdi ve seçmenlerini sandık başına erken gitmeye teşvik ediyor.

Georgia, oy pusulalarının açıldığı salı gününden bu yana erken oy kullanmada önceki katılım rekorlarını kırdı. Eyalette sandıklar açıldığından bu yana 1,4 milyondan fazla kişi erken oy kullandı. Fox News'e göre 1,3 milyondan fazla oy şahsen kullanıldı ve 80 binden fazla posta oyu kullanıldı.

Erken oy verme işleminden genel seçimin durumu hakkında çok fazla sonuç çıkarmak zor, özellikle de erken oy verme yaşlı seçmenlere yönelme eğiliminde olduğu için. New York Magazine, Election Lab'e göre erken oy kullananların yaşını bildiren 9 eyalette seçmenlerin yüzde 49'unun 65 yaş üzerinde, sadece yüzde 16'sının 40 yaş altında olduğunu aktardı.

Independent Türkçe



ABD ordusu, cumartesi günü Başkan Trump'a İran'a saldırı hazırlığında olduğunu bildirdi

ABD uçak gemisi USS Gerald Ford'da personel tarafından yapılan hazırlıkları gösteren bir fotoğraf (ABD Donanması)
ABD uçak gemisi USS Gerald Ford'da personel tarafından yapılan hazırlıkları gösteren bir fotoğraf (ABD Donanması)
TT

ABD ordusu, cumartesi günü Başkan Trump'a İran'a saldırı hazırlığında olduğunu bildirdi

ABD uçak gemisi USS Gerald Ford'da personel tarafından yapılan hazırlıkları gösteren bir fotoğraf (ABD Donanması)
ABD uçak gemisi USS Gerald Ford'da personel tarafından yapılan hazırlıkları gösteren bir fotoğraf (ABD Donanması)

ABD televizyonu CBS News’e konuşan kaynaklar, ABD’li üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin, cumartesi günü Başkan Donald Trump'a ordunun İran'a olası saldırıları gerçekleştirmeye hazır olduğunu ve herhangi bir eylemin takviminin hafta sonunu aşabileceğini bildirdiklerini söyledi.

Ulusal güvenlik konularının hassasiyeti nedeniyle kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen yetkililer, Trump'ın saldırı konusunda henüz nihai bir karar vermediğini belirterek, istişarelerin devam ettiğini ve çeşitli olasılıklara açık olduğunu vurguladı.

Kaynaklardan bazıları, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Washington’ın operasyona devam etmesi halinde İran'ın başlatabileceği olası eylemler veya karşı saldırılara hazırlık olarak bazı personeli geçici olarak Ortadoğu'dan Avrupa'ya veya ABD içindeki başka yerlere naklettiğini de sözlerine ekledi.

Kaynaklardan biri, varlıkların ve personelin yeniden konuşlandırılmasının, olası bir ABD askeri harekâtı öncesinde rutin bir prosedür olduğunu ve İran'a bir saldırının yakın olduğu anlamına gelmediğini açıkladı.

Pentagon’un bir sözcüsü ise çarşamba öğleden sonra CBS News'e yaptığı açıklamada, paylaşacak herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

CNN'e konuşan bazı kaynaklar da ABD ordusunun bu hafta sonu İran'a saldırı düzenlemeye hazır olduğunu, ancak Başkan Trump'ın böyle bir harekatı onaylayıp onaylamayacağına dair henüz nihai bir karar vermediğini söyledi.

Kaynaklar, Beyaz Saray’ın, Ortadoğu'daki ABD hava ve deniz kuvvetleri de dahil olmak üzere son günlerde önemli takviye güçlerin gönderilmesinin ardından, ordunun hafta sonu itibarıyla saldırıya hazır olabileceği konusunda bilgilendirildiğini belirtti. Ancak bir kaynak, Trump'ın özel olarak gerçekleştirilen toplantılarda askeri harekatın lehine ve aleyhine olan argümanları tartıştığını ve en iyi hareket tarzı konusunda danışmanlarının ve müttefiklerinin görüşlerini aldığını belirterek, hafta sonuna kadar bir karar verip vermeyeceğinin belirsiz olduğunu ekledi. Kaynak, “Bu konuyu düşünmek için çok zaman harcıyor” ifadelerini kullandı.

ABD merkezli haber sitesi Axios daha önce bazı kaynaklara dayanarak, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İran ile büyük bir savaşa daha yakın olduğunu ve devam eden diplomatik çabaların başarısız olması halinde bunun yakında gerçekleşebileceğini öne sürmüştü.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran ve ABD'nin dün Cenevre'de yapılan ikinci tur müzakerelerde temel ‘kılavuz ilkeler’ üzerinde anlaşmaya vardığını, ancak iki tarafın hala üzerinde çalışması gereken konular olduğunu açıkladı.

Öte yandan ABD'li bir yetkili, İran'ın nükleer müzakerelerdeki uçurumları kapatmak için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı öneriler sunacağını söyledi. Kimliğini açıklamak istemeyen yetkili, “İlerleme kaydedildi, ancak hala tartışılması gereken birçok ayrıntı var” diye ekledi.

Trump, müzakerelerin öncesinde yaptığı bir açıklamada, Cenevre’deki görüşmelere ‘dolaylı olarak’ katılacağını söylemiş ve Tahran'ın bir anlaşmaya varmak istediğine inandığını ifade etmişti.


Ukrayna, Moskova'ya verdiği destek nedeniyle Belarus Cumhurbaşkanına yaptırımlar uyguladı

Putin, Moskova'da Belaruslu mevkidaşı Alexander Lukashenko ile bir araya geldi, (Arşiv-AP)
Putin, Moskova'da Belaruslu mevkidaşı Alexander Lukashenko ile bir araya geldi, (Arşiv-AP)
TT

Ukrayna, Moskova'ya verdiği destek nedeniyle Belarus Cumhurbaşkanına yaptırımlar uyguladı

Putin, Moskova'da Belaruslu mevkidaşı Alexander Lukashenko ile bir araya geldi, (Arşiv-AP)
Putin, Moskova'da Belaruslu mevkidaşı Alexander Lukashenko ile bir araya geldi, (Arşiv-AP)

Ukrayna, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'ya yaptırımlar uyguladı ve savaş sırasında Rusya'ya verdiği destek nedeniyle Minsk'e karşı "karşı önlemleri yoğunlaştıracağını" belirtti.

Rusya'nın en yakın müttefiklerinden biri olan Belarus, Moskova'nın 2022'deki işgaline bir sıçrama tahtası görevi görmüş ve Rus güçlerinin geri püskürtülmeden önce Ukrayna başkentine yaklaşmasına imkan sağlamıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy dün sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Ukraynalıların öldürülmesinde (Lukashenko tarafından sağlanan) her türlü yardıma karşı önlemleri önemli ölçüde yoğunlaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Belarus cumhurbaşkanlığı basın ofisi henüz yorum talebine yanıt vermedi.

Zelenskiy, Ukrayna ile 1.000 kilometreden fazla sınırı paylaşan Belarus'un, Moskova'nın ülkesine yönelik büyük ölçekli insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenlemesine yardımcı olduğunu belirtti.

Ukrayna ve Belarus arasındaki sınırda fiili bir çatışma olmamasına rağmen, Zelenskiy, Minsk'in Rusya'ya 2025'in ikinci yarısında Ukrayna'ya yönelik saldırılarda kullanılan İHA’ları kontrol etmek için kendi topraklarında sistemler konuşlandırma izni verdiğini ifade etti.

Lukaşenko zaten ABD ve Avrupa yaptırımlarına tabi. Ukrayna'nın bu adımı büyük ölçüde sembolik olsa da Zelenskiy ülkesinin yeni önlemlerin "küresel bir etkiye" sahip olmasını sağlamak için ortaklarıyla birlikte çalışacağını belirtti.


ABD Dışişleri Bakanlığı, 18 İranlı yetkiliye vize kısıtlaması getiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 16 Şubat 2026'da Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 16 Şubat 2026'da Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında (AFP)
TT

ABD Dışişleri Bakanlığı, 18 İranlı yetkiliye vize kısıtlaması getiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 16 Şubat 2026'da Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 16 Şubat 2026'da Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında (AFP)

ABD Dışişleri Bakanlığı dün, Washington'un Tahran'a karşı attığı son adımlar kapsamında, 18 İranlı yetkili ve  telekomünikasyon sektörü liderine vize kısıtlaması getireceğini duyurdu.

İran nükleer programı konusunda Cenevre'de Tahran ve Washington arasında yapılan ikinci tur görüşmelerin ardından İranlılar "ilerleme" kaydedildiğini ve olası bir anlaşmaya hazırlık olarak yazılı çalışma belgeleri sunmaya hazır olduklarını belirtirken, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Tahran'ın ABD Başkanı Donald Trump tarafından belirlenen "kırmızı çizgileri" aşmayı henüz kabul etmediğini teyit ederek, denklemde bir değişiklik olmazsa diplomasinin "doğal sonuna" ulaşabileceğini ima etti.

Uzmanlar, uydu görüntülerinin, İran'ın yakın zamanda hassas askeri bölgedeki yeni bir tesisin üzerine beton kalkan inşa ettiğini ve bunu toprakla örttüğünü gösterdiğini, bunun da ABD ile artan gerilimler arasında İsrail'in geçen yıl bombaladığı bildirilen bölgede çalışmaların ilerlediğini gösterdiğini ifade etti.